Σύντομο μάθημα Ελληνικής Γλώσσας Νο 1

(Χρονογράφημα του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα)

Πρέβεζα 1η Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα, θεωρητικά ανοίγουν τα σχολεία μας. Τα τελευταία χρόνια δυσκόλεψε η επικοινωνία μεταξύ νεοελλήνων, ακόμα και μεταξύ αποφοίτων Λυκείου, ΤΕΙ, ΑΕΙ, είτε λόγω λεξιπενίας, είτε λόγω άγνοιας κανόνων γραμματικής και συντακτικού, είτε λόγω έλλειψης κανόνων συμπεριφοράς (Savoir Vivre), είτε λόγω εύκολης μεταπήδησης από το ένα εκπαιδευτικό επίπεδο στο επόμενο άνευ αξίας, είτε λόγω βασικής έλλειψης εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, κλπ. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το 50-70% των αποφοίτων Λυκείου έπρεπε να έχει "κοπεί" ήδη από την Τρίτη Γυμνασίου. Όσο για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ, αποφεύγω να τοποθετηθώ, γιατί "θα σας αποπέσουν αι ολιγοσταί εναπομείνασαι τρίχαι της κεφαλής σας" (φράση Μητροπολίτη Φωκίδας 1976, όταν τελείωσε την ανάκριση σχετικά με τον ερωτύλο Μητροπολίτη Πρεβέζης Στυλιανό, που δεν είχε αφήσει γάτα θηλυκιά)!

Και τι λένε επ αυτού οι εκπαιδευτικοί; "Υπάρχει -λέει- σιωπηλή γραμμή του Υπουργείου Παιδείας, να τους περνάμε όλους, είτε γιατί θα ...μας κάψουν τα αυτοκίνητα, είτε λόγω της άποψης ότι άμα τους "κόψουμε" θα μπλέξουν με καφετέριες, σφαιριστήρια, ναρκωτικά, κακές παρέες, κλπ."  Έτσι το Υπουργείο Παιδείας - λέει-, "περάστε τους όλους ώστε να τους έχουμε ενταγμένους στην εκπαιδευτική ομάδα. Κι ότι πάρουν". 35 χρόνια μάχιμος γιατρός, το τι ακούω κάθε μέρα, δεν περιγράφεται, ακόμα και στην τηλεόραση. Ενα παράδειγμα ένδειξης εκπαιδευτικώς "ΤΟΥΒΛΩΝ" νεοελλήνων είναι το εξής:

Πέρσι πήγαμε για κολύμβηση στη μεγαλύτερη παραλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα φίλο. Για όσους δεν το ξέρουν, η παραλία λέγεται Μονολίθι (βλέπε Wikipedia Greek και Wikipedia English) και βρίσκεται 10Km από την Πρέβεζα στο Ιόνιο. Πίναμε το καφεδάκι μας στην κατά τα άλλα ωραία και οργανωμένη καντίνα. Συζητούσαμε για τα "τούβλα" νεοέλληνες και του λέω: « Έλα μαζί μου». Πάμε στο "μπαρ" και μαζεύω 3 άνδρες μπάρμαν (γυμνασμένοι, τατουάζ, ξυρισμένο μαλλί αλά Κιμ Ίλ Γιούγκ, πίρσιγκ και "μαγκιά, κλανιά κι απόστημα" (Διονύσης Σαββόπουλος) και τρεις "γκαρσόνες γλάστρες πιπίνια" με σορτσάκι-κιλοτάκι, γυαλί μοδάτο "περιπτερέϊμπαν", μαλλί ανταύγειες, κλπ, όλοι άνω του Λυκείου: Και ρωτάω δείχνοντας το Ελληνικό δίευρο με την Ευρώπη σε ταύρο (Ελληνική Μυθολογία, βλέπε φωτογραφία): "Παιδιά γιά ελάτε εδώ! Πείτε μου τι συμβολίζει αυτή η παράσταση στο δίευρο"; Απαντήσεις: "Βλέπω μιά γυναίκα σε γελάδα". "Βλέπω μιά κοπέλα σε ταύρο". "Βλέπω ένα κορίτσι σε βόδι", κλπ. Ουδείς το βρήκε εκ των έξι.

Και όμως αυτά τα "βόδια" τέλειωσαν Λύκειο, και ίσως πέρασαν και σε κάποιο "κωλο-ΤΕΙ" από αυτά που δημιουργήθηκαν περιφερειακά από ΝΔ-Πασόκ για να τονωθεί η τοπική οικονομία και να δουλέψουν οι καφετέριες (φράση του Κώστα Σημίτη 2001. Στην Πρέβεζα τις καφετέριες της παραλίας τις αποκαλούμε ΚΑ-ΨΙ-ΜΙ, οι άνδρες αναγνώστες ξέρουν τι σημαίνει). Βέβαια η ορθή απάντηση είναι: Συμβολίζει το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, μεταμορφωμένο σε Ταύρο. Από αυτό το μύθο βρε ζουλάπια, πήρε το όνομα η ΕΥΡΩΠΗ, η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ και οι ξένες λέξεις EUROPE, EUROPA, EUROPEAN UNION κλπ.

Αυτό είναι το επίπεδο παιδείας σήμερα. Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ένα Αγγλόγλωσσο άρθρο με τίτλο: "Το facebook θα αφήσει μιά γενιά αμόρφωτη"! Δίκιο έχει αλλά δεν φταίει μόνο αυτό. Φταίει και η Παιδεία. Στο ιατρείο μου διαπίστωσα ότι οι νέοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν οι λέξεις επίκυψη, ανάταση, πρόταση, ύπτιος, πρηνής, ανάσκελα, μπρούμυτα, ταυτόχρονα, κλπ. Καλά - λέω- ο γυμναστής σας δεν σας κάνει την άσκηση "χοροπηδηματάκια επί τόπου με πρόταση, έκταση, ανάταση, κάτω και μετά επίκυψη και επαναφορά"; Απάντηση: "ΟΧΙ ποτέ. Μας δίνει μιά μπάλα και λέει παίξτε και αυτός αράζει"! Και μη νομίζετε ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να διορθώσουν το φαινόμενο. Σκασίλα τους. Τους συμφέρει μάλιστα, γιατί τα δικά τους παιδιά πάνε σε Ιδιωτικά σχολεία (η Φώφη Γεννηματά τέλειωσε το Λύκειο Κωστέα – Γείτονα, η κόρη της Αλέκας Παπαρήγα πήγε στην Αγγλία, ο Αντώνης Σαμαράς και ο γιός του στο Κολλέγιο Ψυχικού κλπ). Τους συμφέρει το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης των νεοελλήνων, ώστε να υπάρχουν πολλά ζουλάπια και τα παιδιά τους εύκολα να λαμβάνουν θέσεις εξουσίας και το ζουλαποειδές κοινό να χειραγωγείται ευκόλως προεκλογικά («Εγώ σκίζω το Μνημόνιο κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό» (Αντώνης Σαμαράς), «Θα καταργήσω τα Μνημόνια με ένα άρθρο», «Θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ», «Go back κυρία Μέρκελ» (Αλέξης Τσίπρας), κλπ). Γνωστά αυτά! Αλλά ας διασκεδάσουμε λίγο με τα μαργαριτάρια που κυκλοφορούν γλωσσολογικώς και την ορθή διατύπωσή τους:

1. Νεαρός τραυματίας στο ΚΑΤ προς Ορθοπεδικό: Μάστορα, πότε να ξανάρθω τώρα να με δεις;. ΛΑΘΟΣ (αληθινό περιστατικό)
2. Ασθενής προς γιατρό: Κύριε Χαράλαμπε μπορείτε να μου γράψετε μιά Μαγνητική Τομογραφία; ΛΑΘΟΣ
3. Ασθενής προς γιατρό: Κύριε Πέτρου πόσες μέρες να πάρω το αντιβιοτικό; ΣΩΣΤΟ. Το "κύριε" συντάσσεται με "επώνυμο".
4. Νέα ασθενής προς γιατρό: Γιατρέ να σας ρωτήσω κάτι? ΣΩΣΤΟ . Ο ενικός προϋποθέτει ίδια γενεά
5. Ασθενής προς γιατρό: Κύρ Νίκο να σε ρωτήσω κάτι? ΛΑΘΟΣ. ΔΕΝ είμαστε στο μπακάλικο της γειτονιάς.
6. Φίλος προς φίλο: Καλημέρα Μήτσο : ΣΩΣΤΟ
7. Φίλος προς φίλο: Που είσαι ρε μαλάκα; Χάθηκες! ΛΑΘΟΣ. Αποτελεί ύβριν κατηγορίας αυνανισμού!
8. Γνωστός προς γνωστό με διαφορά > μίας γενιάς: Καλημέρα κύριε Δημήτρη : ΣΩΣΤΟ
9. Καλησπέρα γιατρέ μου: ΣΩΣΤΟ
10. Καλημέρα δικηγόρε μου: ΛΑΘΟΣ (Σωστό = Κύριε Νομικίδη)
11. Χαίρετε πάτερ: ΣΩΣΤΟ (κλητική, Ω)
12. Πάτερ Χρυσόστομε, να σας απασχολήσω λίγο? ΣΩΣΤΟ (κλητική, Ώ)
13. Πατέρα Χρυσόστομε, καλημέρα σας: ΛΑΘΟΣ (Το πατέρα είναι αιτιατική)
14. Ο Πάτερ Ευλάβιος βάφτισε το παιδί μου χθες: ΛΑΘΟΣ (Σωστό= Ο πατέρας, ή πατήρ Ευλάβιος)
15. Ηλικιωμένος ασθενής: Κυρ γιατρέ: ΣΩΣΤΟ (βάσει εθιμικού δικαίου)
16. Νεαρός ασθενής: Κυρ γιατρέ! ΛΑΘΟΣ (Σωστό = Κύριε Νικολάου)
17. Ασθενής προς γιατρό: Κύριε Ιωάννου να ρωτήσω κάτι? ΣΩΣΤΟ
18. Αλβανός οικοδόμος αναλφάβητος προς Μηχανικό ΕΜΠ: Εγώ λέω Μήτσο να ρίξω το δοκάρι πρώτα: ΛΑΘΟΣ (αληθινό περιστατικό)
19. Μηχανικός προς τον Αλβανό: Σε ποιόν μιλάς έτσι; Στο τσομπάνο στο χωριό σου στο Φίερι; Σε μηχανικό μιλάς! Γιά πρόσεξε λίγο! ΣΩΣΤΟ
20. Μαρία (19 ετών) προς Ευτέρπη (41): Κυρία Ευτέρπη θέλω μιά χάρη ΣΩΣΤΟ
21. Μαρία (19) προς Καίτη (21): Καίτη μου που να στα λέω... ΣΩΣΤΟ
22. Μαρία (19) προς Ελένη (75): Κυρα Λένα θα θέλατε κάτι? ΣΩΣΤΟ (σεβασμός στα γηρατειά)
23. Ως αναφορά το δημόσιο χρέος: ΛΑΘΟΣ (Ειδήσεις στην TV, εκφωνήτρια κουκλάρα στην εμφάνιση)
24. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος: ΣΩΣΤΟ
25. Οκτώμβριος: ΛΑΘΟΣ
26. Οκτώβριος: ΣΩΣΤΟ
27. Σεπτέβριος: ΛΑΘΟΣ
28. Σεπτέμβριος: ΣΩΣΤΟ
29. Νέα κοπέλα προς νέα κοπέλα: Ρε συ μαλάκα Μαρία: ΛΑΘΟΣ . Ύβρις ομοφυλοφιλίας (το μαλάκας είναι άρρεν επίθετο)
30. Κοπέλα προς κοπέλα: Ρε συ μαλακισμένη: ΣΩΣΤΟ, αλλά ένδειξη λεξιπενίας.
31. Κύριε Καθηγητά: ΣΩΣΤΟ
32. Κύριε Νικολάου (προς εκπαιδευτικό): Μερικώς σωστό
33. Κυρ δάσκαλε: ΣΩΣΤΟ (από ηλικιωμένο, λόγω εθιμικού δικαίου)
34. Γεια σου δάσκαλε: ΣΩΣΤΟ
35. Γεια σου Γεωπόνε, ή Μηχανικέ: ΛΑΘΟΣ (δεν υποστηρίζεται από το εθιμικό δίκαιο)
36. Καλημέρα δάσκαλέ μου: ΛΑΘΟΣ (ΣΩΣΤΟ= Καλημέρα δάσκαλε)
37. Ποδοσφαιρόφιλος: Καλά ρέ μαλάκα. Πως φάγαμε τρία χθές ρέ μαλάκα; Πόσο μαλάκας είναι ρέ μαλάκα ο σέντερ φόρ; Ρέ μαλάκα, ο διαιτητής στραβός ήταν; Αμ ο άλλος ο μαλάκας ρέ ο πρόεδρος τι μαλακία μεταγραφές ήταν αυτές που έκανε ρέ μαλάκα; ΛΑΘΟΣ. Πτωχό λεξιλόγιο (λεξιπενία) και ένδειξη αδίκως χορηγηθέντος απολυτηρίου Λυκείου.

Ααααα, ξέχασα το πιό ωραίο:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά τους κατοίκους και της Λέσβου ΚΑΙ της Μυτιλήνης!!!!!!!!!!!!! (Αληθινό 100%)
ΣΧΟΛΙΟ: Γιατί ρε μα%$#@&κα πρωθυπουργέ μόνο αυτούς; ΔΕΝ θα παρεξηγηθούν οι κάτοικοι της Θήρας ΚΑΙ της Σαντορίνης;

Άντε καλό χειμώνα και καλή πρόοδο στα παιδιά. Και να διαβάζουν λίγο ΒΙΒΛΙΑ. Όχι μόνο Facebook! Θα αποβλακωθούν! Και μή ξεχνάτε: «Εάν ο πλούτος ήταν προϊόν εργασίας και μόρφωσης, τότε όλοι οι εργαζόμενοι και μορφωμένοι θα ήταν πλούσιοι» (Μιχαήλ Μπακούνιν)

ΤΕΛΟΣ ...μαθήματος

(*) Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός τραυματολόγος, διδάκτωρ Παν. Αθηνών, συγγραφέας 25 βιβλίων και ιδρυτής του ... ΜΗ ΚΑΕΝΤΟΣ Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου κατά την πρόσφατη πυρκαϊά, παρά την σφοδρή επιθυμία ασπόνδων «φίλων» που ουδέποτε το έχουν επισκεφθεί!!!. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]