Η «κάλπικη λίρα» και η καριέρα των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων!

Η «κάλπικη λίρα» ήταν μια ασπρόμαυρη ταινία Ελληνική που στις 24 Ιανουαρίου 1955 έκανε την πρώτη της προβολή κόβοντας 208.410 εισιτήρια.
Η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Τζαβέλλα, η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι και έπαιξαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μυράτ, Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλια Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστης Μακρής, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Χορν, Λαυρέντης Διανέλλος, Νίκος Φέρμας κ.α. σπουδαίοι ηθοποιοί. 
Η υπόθεση της πρώτης αυτής σπονδυλωτής ταινίας στην ιστορία του Ελληνικού σινεμά είχε ως εξής: ένας χρυσοχόος γίνεται παραχαράκτης φτιάχνοντας μια ψεύτικη – κάλπικη λίρα για τα ωραία μάτια μιας παλιογυναίκας. Η λίρα αλλάζει πολλές φορές χέρια φθάνοντας και σε ένα ζητιάνο δήθεν αόμματο και μια κοκότα (εκδιδόμενη) και έπειτα σε ένα τσιγγούνη πλούσιο ηλικιωμένο που παραμονές Πρωτοχρονιάς γίνεται καλός άνθρωπος χάρη στην αγνή ψυχή ενός φτωχού κοριτσιού της γειτονιάς του και στο τέλος περνάει σε ένα ζευγάρι νέων, ωραίων και ερωτευμένων που όμως το χρήμα τους χωρίζει.
Ο Φίνος, της Φίνος φιλμ δεν πίστευε (σύμφωνα με τον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη σε έκδοση που έκανε το ΒΗΜΑ για ταινίες που έγραψαν ιστορία) πως αυτή η ταινία θα είχε επιτυχία αρνούμενος να την χρηματοδοτήσει. Ο Γ. Τζαβέλλας απευθύνθηκε στην Ανζερβός και η ταινία «έσπασε» τα ταμεία! Έκανε 208.410 εισιτήρια μόνο στην πρώτη προβολή στην Αθήνα και προβλήθηκε συγχρόνως σε 1000 αίθουσες στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες 30 ξένες χώρες ενώ ο Γάλλος θεωρητικός του σινεμά Ζορζ Σαντούλ, την περιέλαβε στις 1000 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας του 1956. Στην Ελλάδα οι κριτικές ήταν ανάμεικτες και πολλοί κατηγόρησαν το δεύτερο κομμάτι με την Σπ. Βρανά και το Μίμη Φωτόπουλο ως «χυδαίο και πρόστυχο». Την παράσταση κλέβουν η Έλλη Λαμπέτη και ο Δ. Χορν με το θρυλικό «Σ’ αγαπώ»… (πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ)
Η ταινία δίνει πολλές αφορμές να μελαγχολήσουμε αναλογιζόμενοι την σκληρή ζωή της καριέρας των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων όπου το ενδιαφέρον και η «αγάπη» πολλών ασφαλιστικών εταιριών μέσω των ανώτερων και κατώτερων στελεχών τους αποδεικνύεται «κάλπικη λίρα» όπως και το ενδιαφέρον «τρίτων», κάποιων μη «δημοσιογράφων», κάποιων συνδικαλιστών και κάποιων σωματείων… (Μία άλλη φορά θα γράψουμε και για την κάλπικη λίρα των σχέσεων με πελάτες.)
Πάμπολλα τα παραδείγματα των τελευταίων 50 ετών στην Ελληνική αγορά και σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες. Πρώτα χαμόγελα και υποσχέσεις και «λαγοί με πετραχήλια» και ύστερα σε μεγάλο αριθμό, προδοσίες, «είπα – ξείπα», νέες στρατηγικές, υπαναχωρήσεις, νέοι κανονισμοί, νέες συμβάσεις, νέες εποχές, απολύσεις, αρπαγή χαρτοφυλακίων, διακοπές και καταγγελίες συμβάσεων, δικαστήρια, διώξεις, στρες, καρδιοπάθειες, καρκίνοι, «νομικές τρικλοποδιές», παραπλανήσεις κλπ. κλπ., συμβιβασμοί και συμφωνίες που «πατάνε στο λαιμό» τους αδύνατους…
Μια αγορά που θυμίζει σε πολλά «κάλπικη λίρα»… Και πάντα… έχουν άδικο οι από κάτω! Ποτέ οι επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιριών δε ζητάνε την καταδίκη και των στελεχών τους που πολλοί στο όνομα της εταιρίας κάνουν «σημεία και τέρατα» κάποια με εντολή και γνώση των από πάνω και άλλες φορές με δική τους πρωτοβουλία και παρανόμως…
Ας σταματήσουν επιτέλους αυτές οι συμπεριφορές.
Ο στόχος του άρθρου είναι να πάψουν οι «κάλπικες λίρες» να κυκλοφορούν σε βάρος του ασφαλιστικού κλάδου που πάει απ’ το κακό στο χειρότερο… Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να εργασθούν ήρεμα και με προοπτική. Στο Χρηματιστήριο των αξιών του κλάδου δε χρειάζονται κάλπικες λίρες ψεύτικων συμπεριφορών. Υπάρχουν και οι καλές συμπεριφορές που πολλές φορές προβάλλει το NextDeal.gr όπως και ταυτόχρονα με το έργο Κάλπικη Λίρα υπήρχαν οι γνήσιες λίρες στην οικονομία της χώρας και οι αληθινές σχέσεις και ο πραγματικός έρωτας δίπλα στο «Σ’ αγαπώ» της ταινίας με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη!
Να είστε όλοι καλά αγαπητοί φίλοι με υγεία και καλή τύχη ώστε να αποφύγετε κάλπικες λίρες. Εύχομαι καλή επιστροφή μετά τις διακοπές και ξεκίνημα δυνατό στις δουλειές. Μακάρι να γεμίσουν οι τσέπες σας και η ζωή σας με γνήσιες «λίρες»!

Ε. Σ.
Η κάλπικη λίρα
Η κάλπικη λίρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]