Ομιλία της Μ. Τζούφη για το Γυναικολογικό Καρκίνο[video]

Ομιλία της Μ. Τζούφη για το Γυναικολογικό Καρκίνο

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό, σχετικά με την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. Στη συνεδρίαση παρέστησαν μια σειρά διακεκριμένων επιστημόνων όπως οι κ.κ. Θ. Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ. και Α. Ροδαλάκης, Αν. Καθηγητής στην Α’ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»), όπως επίσης και μέλη των Δ.Σ. επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, όπως η κ. Ε. Κουρέντα, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».
Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ) και Γραμματέας της Επιτροπής τόνισε αρχικά τη σημασία των συνεδριάσεων της Επιτροπής καθώς παρέχουν μια σειρά δυνατοτήτων, από την ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης μέχρι την ενημέρωση των πολιτών για σημαντικά ζητήματα, όπως ο γυναικολογικός καρκίνος. Σημειώνεται πως οι πρώτοι καρκίνοι σε θνησιμότητα είναι αυτοί του μαστού και του τραχήλου.
Στη συνέχεια ανέφερε πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δοκιμάζουν διπλά τις γυναίκες σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ παρατηρείται ελλιπής άσκηση, κακή διατροφή, εγκατάλειψη των προληπτικών ελέγχων και μειωμένη προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας, παράγοντες που λειτουργούν εκρηκτικά στην αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες. Για τους λόγους αυτούς η βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της πρώτης πρόληψης, όπως και της ένταξης του μαθήματος Αγωγής Υγείας στο σχολικό πρόγραμμα, ώστε οι μαθητές να ενημερώνονται και να συζητούν θέματα που αφορούν στη διατροφή, την άσκηση, τη σεξουαλική συμπεριφορά και την ανάγκη των εμβολιασμών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από την αντιεμβολιαστική προσέγγιση και συγκεκριμένα, στο εμβόλιο κατά του τραχήλου της μήτρας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης του συγκεκριμένου καρκίνου, αν ακολουθηθεί το ενδεδειγμένο επιστημονικό πρωτόκολλο.
Η βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική παρέμβαση της αυτολήψης του HPV Test - με τη συμβολή των μαιών - και μετέφερε την εμπειρία του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας (6η ΥΠΕ),, ενώ για τη δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία υπενθύμισε τη δράση της Βουλής, καθώς όλες οι γυναίκες βουλευτίνες πίεσαν το Υπουργείο να υπάρχει και να χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ δωρεάν.
Επιπλέον η κ. Τζούφη υπογράμμισε πως «για να μιλά κανείς για πρόληψη, ουσιαστικά, πρέπει να αναμορφώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας και να συγκροτήσει τα Ιατρεία της Γειτονιάς». Παράλληλα αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που έδωσε τη δυνατότητα σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, αλλά και σε ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, να μπορούν να προσφεύγουν στις υπηρεσίες.
Κλείνοντας, ανέφερε πως προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, ωστόσο γίνεται συνειδητή προσπάθεια για στοχευμένες δράσεις, όπως προσλήψεις, καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού, αναβάθμιση του εξοπλισμού και εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε ο πολίτης να έχει και να λάβει την καλύτερη θεραπεία στη δύσκολη ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]