Δήμος Ζαγορίου:Καθημερινότητα, αδέσποτα, βοσκότοποι, δάση και πολιτισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ζητήματα καθημερινότητας, το πρόβλημα με τα αδέσποτα,  το θέμα των βοσκοτόπων η πορεία διεκδικήσεων, έργα και μελέτες τέθηκαν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιουλίου. Επίσης, το Σώμα έλαβε αποφάσεις, ομόφωνες οι περισσότερες, για σειρά θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ανάμεσα τους οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Λελογισμένη χρήση του νερού

Σε ότι αφορά τη διαχείριση του πόσιμου νερού αυτή την περίοδο που η κατανάλωση είναι μεγάλη, λόγω και της επιστροφής αποδήμων και της επισκεψιμότητας που αναμένεται να αυξηθεί με τις μεγάλες αθλητικές και άλλες διοργανώσεις, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων να κάνουν λελογισμένη χρήση, ώστε να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη, απαντώντας στους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, Γαβριήλ Παπαναστασίου και Λεωνίδα Τσουμάνη οι οποίοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένα χωριά, ανέφερε ότι αυτά οφείλονται σε σπατάλη, αφού πολλοί χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για να ποτίζουν, παρόλο που υπάρχει νερό για άρδευση. Επίσης, η κ. Ράπτη ενημέρωσε ότι από το Δήμο έγινε συντήρηση αντλιοστασίων, καθαρισμός δεξαμενών, έλεγχος και αντιμετώπιση προβλημάτων του δικτύου και δρομολογήθηκε έργο για συντήρηση της κύριας πηγής υδροδότησης που είναι η «Αρβανίτα», αλλά για να υπάρχει επάρκεια απαιτείται να συμβάλλουν και οι δημότες. Ο Δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα.

Άκυρη η ρύθμιση βοσκοτόπων…

Το θέμα των βοσκοτόπων τέθηκε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρόταση της μειοψηφίας, με τον Δήμαρχο να ξεκαθαρίζει ότι με νόμο η αρμοδιότητα για τη ρύθμιση στις επιλέξιμες εκτάσεις ανήκει, πλέον, στην Περιφέρεια και ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε όλες τις αποφάσεις ρύθμισης που έλαβε σε προηγούμενες συνεδριάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο. Για την βόσκηση σε επιλέξιμες εκτάσεις ισχύει η ρύθμιση που έγινε το 2016 (θα ισχύσει μέχρι το 2019) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο Δήμος μπορεί να κάνει ρύθμιση μόνο σε μη επιλέξιμες εκτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους.

 Πρόσκληση για Κτηνίατρο

Σε ότι αφορά τα αδέσποτα σκυλιά, θέμα που επίσης επανήλθε στο Σώμα, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου περιέγραψε το νομικό καθεστώς που διέπει την διαχείριση τους και τις δυσκολίες παρέμβασης, ακόμη και από μεγάλους και οργανωμένους δήμους και σε ότι αφορά την παρέμβαση που μπορεί να κάνει ο Δήμος Ζαγορίου ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (διατέθηκε πίστωση 5.000 ευρώ) για την πρόσληψη  κτηνιάτρου, αναμένοντας και τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται από την κυβέρνηση για το σημαντικό αυτό πρόβλημα που οφείλεται, εν πολλοίς, στην στάση των ιδίων των πολιτών οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους.

 Πίνακες υλοτομίας

Ενημέρωση για την πορεία των Πινάκων Υλοτομίας και τις Διαχειριστικές Μελέτες Δασών παρείχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βρακότας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Λ. Τσουμάνη. Έχουν συνταχθεί και βρίσκονται στα δασαρχεία για την τελική διαδικασία οι πίνακες Ελατοχωρίου και Βοβούσας, αναμένεται εντός των ημερών το ίδιο και για το Σκαμνέλι,  τη Λαϊστα και το Καβαλάρι. Σε καλό στάδιο, ως προς τη διαδικασία, βρίσκεται η ανάθεση της Διαχειριστικής Μελέτης Φλαμπουραρίου, η οποία ήδη εκπονείται.

Πολιτιστικό Τοπίο

Στην ενημέρωση από τον Δήμαρχο έγινε αναφορά και στην τελευταία εξέλιξη με το αίτημα ένταξης του Ζαγορίου στα Παγκόσμια Πολιτιστικά Μνημεία της Unesco, ως Πολιτιστικό Τοπίο. Συγκεκριμένα με αφορμή την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου η οποία είναι σχεδόν ίδια με περσινή του προκατόχου της Αριστείδη Μπαλτά, ως προς τις δυσκολίες σύνταξης πλήρους φακέλου. Ο Δήμος, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, θα συνεχίσει και εντείνει την προσπάθεια για να προωθηθεί το αίτημα και με τη στήριξη ιδιωτών, με το εκδηλωμένο από το 2014 ενδιαφέρον του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Αποφάσεις σε θέματα ημερήσιας διάταξης

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την 6η Αναμόρφωση προϋπολογισμού για το 2017, κατένειμε αδιάθετες πιστώσεις σε έργα και δράσεις, ενέκρινε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ανταποδοτικών τελών και καθόρισε τις ειδικότητες του προσωπικού που θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης, ενέκρινε τον ισολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου για το 2016, την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο «Επισκευή της Πασχαλείου Σχολής Καπεσόβου», όρισε εκπρόσωπο (Νίκος Βρακότας) στην Γ.Σ της «Ήπειρος Α.Ε», αποφάσισε την παραχώρηση χρήσης δημοτικών κτιρίων και χώρων στο Τσεπέλοβο και τους Κήπους στην εταιρεία που διοργανώνει το 7ο Zagori Mountain Running, στην Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου για το Zagori Wood στα Κάτω Πεδινά, αλλά και τη συνδιοργάνωση με την ΑΜΚΕ STILLANDMOVING του Φεστιβάλ Βωβούσας, καθώς και συνδιοργάνωση άλλων εκδηλώσεων. Τέλος,  παραχώρησε πλατείες σε πολιτιστικούς συλλόγους για τη διοργάνωση των παραδοσιακών  πανηγυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]