Οι προτεραιότητες του Κ. Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας

Η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι η πρώτη προτεραιότητα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Politico.
Όπως αναφέρεται, η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη παραχωρήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.
Στο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανεπίδεκτη διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση υπονομεύει το κράτος δικαίου, εμπορευόμενη θέσεις εργασίας και ρουσφέτια με συμμάχους, ολιγάρχες και ανήθικα καθεστώτα.
Ο ίδιος, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παρουσιάζεται ως μεταλαϊκιστής και ως insider-outsider, αφού είχε προκαλέσει σάλο ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περίοδο 2011-2015. Σημειώνεται δε ότι αναφορικά με την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αθήνα από πλευράς της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, με την ελπίδα να άρει η Ελλάδα την εδώ και μία δεκαετία αντίθεσή της στην ένταξη της εν λόγω βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αν και εκφράζει αισιοδοξία ότι ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάγεφ, θα είναι εποικοδομητικός.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ζητήματα, αναφέρεται πως σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά με τις περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων μετά το τέλος του προγράμματος.
«Το πακέτο πολιτικής ήταν βασικό, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Προσπαθώ να πείσω τον κόσμο ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί», υπογράμμισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εάν ήταν στο χέρι του θα συνέχιζε να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ και θα διατηρούσε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, μικρότερο όμως του 3,5%, ποσοστό στο οποίο συμφώνησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 15 Ιουνίου και το οποίο ο ίδιος θεωρεί υπερβολικό.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αναγνωρίζει πως χρειάζεται υπεραπόδοση, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη, αλλά το ερώτημα είναι σε τι βαθμό, ενώ διατυπώνει την άποψη ότι είναι απολύτως αναγκαίες οι φορολογικές περικοπές.
Αναφορικά με τις προτεραιότητές του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε, σύμφωνα με την Politico, ότι αυτές θα είναι:
1) Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως υποστηρίζει, ο κ. Τσίπρας δεν έχει δεσμευθεί σε καμία σημαντική μεταρρύθμιση, ανατρέποντας μάλιστα μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, με λαμπρότερο παράδειγμα αυτό της εκπαίδευσης.
2) Η αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
3) Λίγο περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχηγός της ΝΔ σημείωσε, επίσης, ότι εξακολουθεί να υπάρχει «λίπος» στον ελληνικό δημόσιο τομέα, παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας, γεγονός που οφείλεται στο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επανέλθει σε μία μακρά ελληνική παράδοση πελατειακών πρακτικών, παραχωρώντας θέσεις εργασίας σε πολιτικούς συμμάχους.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συμπεριέλαβε στις άμεσες προτεραιότητές του τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ούτως ώστε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η Άγκυρα φανεί ότι επιτρέπει τη διέλευση περισσότερων μεταναστών, καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.
Επίσης, δήλωσε απαισιόδοξος σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν μέρη της Αθήνας όπου το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο και ότι ο ίδιος δεν έχει δει τίποτα που να τον πείθει ότι υπάρχει πραγματική βούληση να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Προκλήσεις ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ», ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι Έλληνες «θα τα καταφέρουμε και πάλι».
Στο πλαίσιο της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι η σημασία του σχεδίου Μάρσαλ εξαντλήθηκε στην παροχή κονδυλίων» και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα της Ευρώπης του 1947 δεν ήταν μόνον οικονομικά. Ήταν επίσης πολιτικά και, μπορώ να πω, ψυχοκοινωνικά. Η οικονομική κρίση έγινε κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας, οδήγησε στην άνοδο των πολιτικών άκρων και εν τέλει στο ιστορικό φαινόμενο που ονομάστηκε “η εποχή των δικτατόρων”… Το σχέδιο Μάρσαλ εισέφερε λοιπόν ένα όραμα ανάπτυξης, που μπορούσε να διασφαλίζει σταθερότητα μέσα σε συνθήκες Δημοκρατίας».
Αφού αναφέρθηκε στη συμβολή του Σχεδίου Μάρσαλ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στην τόνωση της απασχόλησης, καθώς και στη δημιουργία έργων υποδομής σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία και η παιδεία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Επιπλέον, η ιστορία του Σχεδίου Μάρσαλ αποτυπώνει τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε μια μικρή χώρα της Δύσης, όπως η Ελλάδα.
- Η πρώτη προϋπόθεση είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Αυτό έκανε το σχέδιο Μάρσαλ, αλλά δεν ήταν αρκετό.
-  Επίσης κρίσιμη είναι η δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε σήμερα ‘ιδιοκτησία του προγράμματος’
- Και τέλος, η τρίτη προϋπόθεση ήταν η συναίνεση του λαού μας στην προοπτική της αλλαγής. Μια κοινωνία που, ίσως επειδή είχε υποφέρει τόσο πολύ, ήταν αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «χωρίς την κοινωνική συναίνεση το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει. Πιστεύω ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από την σημερινή κρίση.  Η κρίση μας έκανε όλους πιο ώριμους. Μας έδειξε τα όρια του λαϊκισμού ή μάλλον το δραματικό αδιέξοδο όπου αυτός οδηγεί. Από πλευράς αξιών, μεταρρυθμίσεις που πριν από χρόνια αποτελούσαν ταμπού, γίνονται πλέον αποδεκτές από την πλειονότητα των Ελλήνων ως αναγκαίο στοιχείο για να περάσουμε τη γέφυρα προς το μέλλον. Αλλά μένει σαφώς να γίνουν κι άλλα για να εκπληρώσουμε και τις τρεις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προκαλέσουμε μια πραγματική αναπτυξιακή έκρηξη στην πατρίδα μας. Μπορούμε όμως να το πετύχουμε και εγώ σε αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψω».
Αφού ανέφερε ότι η Ιστορία «αποτελεί πρώτη ύλη για σοβαρό προβληματισμό», ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Το Σχέδιο Μάρσαλ αφήνει όμως ως εγχείρημα μια σημαντική πολιτική και ιστορική παρακαταθήκη. Τις αρχές στις οποίες βασίστηκαν οι εμπνευστές του. Την ακριβή κατανόηση του κόσμου. Το καθαρό μυαλό. Την τόλμη. Τη συνεργασία και αλληλεγγύη των μελών της Δύσης. Την πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, με εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούληση, στη Δημοκρατία, στη δημιουργικότητα. Αυτή η πνευματική και ιδεολογική βάση στην οποία στηρίχθηκε το σχέδιο Μάρσαλ, είναι πάντοτε εδώ. Και με αυτές τις θεμελιώδεις αρχές ως οδηγό μας, θα πετύχουμε και σήμερα. Θα προστατεύσουμε τον κόσμο μας, τον κόσμο της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της δημιουργικότητας. Θα αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά».
Καταλήγοντας τόνισε: «Για εμάς τους Έλληνες, το Σχέδιο Μάρσαλ λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ικανότητάς μας να ξεφύγουμε ακόμη και από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Μας θυμίζει πως είμαστε ένας λαός με πίστη στην ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ένας λαός προσηλωμένος στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, του οποίου αποτελούμε δυνατό, περήφανο και ισότιμο μέλος. Πρόκειται για εθνικό κεκτημένο, για θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς μας που δεν χάνεται. Όπως δεν χάνεται και η εθνική μας προοπτική, η δυνατότητά μας να κερδίσουμε το μέλλον. Αν η Ιστορία των τελευταίων εβδομήντα χρόνων μας προσφέρει μια πυξίδα, αυτή δείχνει ότι η χώρα μας δεν θα αντεπεξέλθει απλώς στις δυσκολίες μιας ακόμη σκοτεινής περιόδου, αλλά θα ξανανθίσει. Θα τα καταφέρουμε και πάλι. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, αλλά και στους εαυτούς μας».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]