Γιατί πρέπει να ασφαλίζουμε τα οχήματα. Στα χέρια των οδηγών τα ραβασάκια!

Και ενώ συνεχίζεται η αποστολή των ειδοποιητηρίων για τα ανασφάλιστα οχήματα, ένα εκ των οποίων παρουσιάζει και το nextdeal.gr, οι οδηγοί θα πρέπει να ξανασκεφθούν την ασφάλιση των οχημάτων τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο ασφάλιστρο για την αστική ευθύνη αυτοκινήτων είναι 250 ευρώ / χρόνο, ένα ποσό που πραγματικά μπορεί σώσει από οποιαδήποτε ταλαιπωρία που προκαλείται από ένα ατύχημα.

Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες από οδηγούς που ενεπλάκησαν σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα, αυτοκίνητο ή μηχανή και πέρασαν μία ταλαιπωρία για να βγάλουν άκρη και να αποζημιωθούν, μετά από καιρό.
Είναι όμως μόνον η ταλαιπωρία που δημιουργείται από τα ανασφάλιστα οχήματα. Ή είναι κάτι περισσότερο με έντονες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις; Ποια είναι η πραγματική αλήθεια για τα ανασφάλιστα οχήματα;
Διαβάστε στη συνέχεια 6 λόγους που πρέπει να ξανασκεφτούμε την ασφάλιση αστικής ευθύνης για την κυκλοφορία των οχημάτων.
1. Η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική;
Πράγματι, η ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων είναι μία υποχρέωση όλων μας που εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σύγχρονες κοινωνίες. Στη χώρα μας, η υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων ισχύει ήδη από το 1976, με την ψήφιση του Ν. 489/1976.
2. Γιατί είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του οχήματος;
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ασφάλιση του αυτοκινήτου ή της μηχανής είναι υποχρεωτική για διασφαλιστούν έσοδα είτε στο κράτος είτε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η καθιέρωση, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, της υποχρεωτικής ασφάλισης εξυπηρετεί έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό, καθώς με την ασφάλιση διασφαλίζεται η προστασία και η αποκατάσταση των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα.
Έτσι, μέσω του μηχανισμού της ιδιωτικής ασφάλισης, όλοι μαζί οι ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν από κοινού, με την καταβολή των ασφαλίστρων, να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή προστασία για τους συνανθρώπους που ενδέχεται σε κάποια χρονική στιγμή να πέσουν θύματα ενός τροχαίου ατυχήματος.
Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έχει συνεπώς βαθιά κοινωνική διάσταση που βασίζεται στο σεβασμό για τον συμπολίτη καθώς, το να κυκλοφορεί κάποιος ανασφάλιστος σημαίνει ότι θα αφήσει ακάλυπτο το συνάνθρωπό του που ενδεχομένως να είναι θύμα του, εάν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα. 
3. 5,5 εκ. συνεπείς πολίτες «πληρώνουν» τα πάνω από 1 εκ. ανασφάλιστα οχήματα. Πλέον της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος των ανασφάλιστων, οι συνεπείς πολίτες πως επηρεάζονται;
Είναι αντιληπτό από όλους ότι υπάρχουν αλυσιδωτές συνέπειες όταν τα ανασφάλιστα οχήματα εμπλέκονται σε ατυχήματα αφού οι πολίτες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, και το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων, καλούνται να συμμετέχουν στην κάλυψη ενός ατυχήματος από τα ανασφάλιστα οχήματα.
Μία οικονομική συνέπεια είναι ότι, οι συνεπείς πολίτες, επιβαρύνονται αφού συμμετέχουν, μέσω των ασφαλίστρων που πληρώνουν, στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων για τη στήριξη της λειτουργίας του και την κάλυψη ενός ατυχήματος. Έτσι, οι ανασφάλιστοι οδηγοί επιβαρύνουν το σύνολο των νομοταγών και συνετών ασφαλισμένων πολιτών, οι οποίοι ακόμη και μέσα σε συνθήκες κρίσης, με αίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες τους καταβάλλουν κανονικά τα ασφάλιστρά τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων χρηματοδοτείται από τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι συνεπείς ασφαλισμένοι πολίτες. Σύμφωνα με το νόμο ποσοστό 6% επί των ακαθάριστων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα κατευθύνεται στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων για τη στήριξη της λειτουργίας του. Η εισφορά αυτή βαρύνει κατά 70% τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και κατά 30% τους ασφαλισμένους.
Έτσι:
- 5,5 εκ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είναι συνεπείς στην ασφάλιση των οχημάτων τους και στην πληρωμή των ασφαλίστρων, στηρίζοντας ταυτόχρονα, ως οφείλουν, τη λειτουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων.
- οι 1 εκατ. ανασφάλιστοι οδηγοί, όχι μόνο ρισκάρουν να αφήσουν τα θύματά τους αβοήθητα, αλλά ταυτόχρονα μεταθέτουν τα βάρη και την αποκατάσταση των ζημιών που μπορεί οι ίδιοι να προκαλέσουν σε περίπτωση ατυχήματος στους υπόλοιπους συνεπείς πολίτες, γεγονός που οδηγεί σε κοινωνική και οικονομική αδικία.
4. Πως μπορεί να γίνει, μακροπρόθεσμα, πιο οικονομική η ασφάλιση των οχημάτων;
Με τη συμμετοχή στο Επικουρικό Ταμείο τόσο των πολιτών που με συνέπεια πληρώνουν τα ασφάλιστρα των οχημάτων όσο και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών εξασφαλίζεται ένα ποσοστό 6% επί των ακαθάριστων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από ανασφάλιστα κ.λπ. Το ποσοστό αυτό είναι 7πλάσιο συγκριτικά με την Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει για μία φορά την πρωτιά μας στην ασυνέπεια και την ανευθυνότητα.
Φανταστείτε όμως εάν το ποσοστό 6% μειωνόταν σταδιακά και έφτανε στα ευρωπαϊκά ποσοστά, πόσο θα μειωνόντουσαν τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου!
5. «Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος». Τι σημαίνει όταν ένας ανασφάλιστος κυκλοφορεί στο δρόμο;
Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει σε κλάσματα δευτερολέπτου.
Έτσι και η ζωή ενός ιδιοκτήτη ανασφάλιστου οχήματος. Γιατί; Εάν κυκλοφορήσει με το ανασφάλιστο όχημά του υποβάλλει και τον ίδιο του τον εαυτό σε κίνδυνο, καθώς ακόμα και λίγα λεπτά που θα κυκλοφορήσει ανασφάλιστος μπορεί να επηρεάσουν όλη του ζωή.
Εάν για παράδειγμα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ο ίδιος ο ανασφάλιστος πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο το ηθικό βάρος από τον τραυματισμό ενός συνανθρώπου του που στην ουσία αφήνει χωρίς τη διασφάλιση που προβλέπει ο νόμος, όσο και τις συχνά υπέρογκες οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο αλλά και τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις.
Μπορεί να λέμε «δεν τυχαίνει σε μένα» αλλά η ζωή αποδεικνύει ότι εκεί που δεν το περιμένεις… πολλά μπορούν να συμβούν!
6. Είναι τελικά ακριβή η ασφάλιση του αυτοκινήτου;
Με απόλυτο σεβασμό και κατανόηση στη δυσκολία που έχουν πολλοί πολίτες να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων από αυτή, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας την αξία της ασφάλισης των οχημάτων. Εάν δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στην πληρωμή του ασφαλίστρου του οχήματός μας, τότε ως υπεύθυνοι πολίτες θα πρέπει να παραδώσουμε τις πινακίδες, έως ότου μπορέσουμε να ασφαλίσουμε εκ νέου το όχημά μας.
 nextdeal.gr

Δείτε παρακάτω το ειδοποιητήριο εντοπισμού ανασφάλιστου οχήματος (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση): 
Ειδοποιητήριο εντοπισμού ανασφάλιστου οχήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]