Μηδενικό τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης.. Τί ζητούν οι κάτοικοι Ελεούσας απο τον Δήμο

Αιτήματα Τοπικής Κοινότητας Ελεούσας 

Το ψήφισμα της ανοιχτής συνέλευσης των κατοίκων της Ελεούσας την19.05.2017 είχε κύριο αίτημα το μηδενικό τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης , όπως και στην τοπική κοινότητα Κρύας, και άφησε ανοιχτά θέματα προς διερεύνηση, τα οποία αφορούν στην αξιοπιστία της οικονομικής και τεχνικής λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ και τον ενδεχόμενο τρόπο συνεργασία μαζί της.
Η αναμονή κάποιας πρωτοβουλίας για έρευνα και ενημέρωση εκ μέρους έστω κάποιου από τους αποδέκτες του ψηφίσματος φάνηκε να είναι μάταιη.  Αντ' αυτής επιστρατεύτηκε η κλασσική τεχνική της σιωπής ή και της αδιαφορίας. Το μόνο ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει , αφορά αποκλειστικά την κοινή είσπραξη τελών σύνδεσης.  Καμμία υπεύθυνη στάση παρρησίας απέναντι στους εκπροσωπούμενους  πολίτες και το φάσμα των  προβληματισμών που εκφράζουν ανοιχτά.
Ζητούμε λοιπόν :  
1) από το Δήμο Ζίτσας να παρέμβει , επειδή από την εταιρία -και με την ανοχή του Δήμου Ζίτσας- συνεχίζουν να αποστέλλονται ξανά (σαν να μην συμβαίνει τίποτα) επιστολές - ειδοποιήσεις για σύνδεση στο δίκτυο.  Εκτός αν θέλει ο ίδιος  ο Δήμος να αγνοεί και να υποτιμά επιδεικτικά τους κατοίκους. Το αίτημα σύνδεσης άνευ όρων πρέπει να σταματήσει εδώ.
2)  οι εκπρόσωποί μας του Δήμου Ζίτσας να συλλέξουν ή να αναθέσουν τη συλλογή και να έχουν στη διάθεση των πολιτών όλα εκείνα τα στοιχεία, που απαιτούνται, για να συντεθεί η ολοκληρωμένη και πραγματική ταυτότητα της επιχείρησης  ΔΕΥΑΙ, που έχει αναλάβει το κρίσιμο έργο του καθαρισμού των λυμάτων. Η προχειρότητα των ενεργειών και η αυθαιρεσία μπορεί μόνο να βλάψει.                                                        
Πρέπει να επισημανθεί ξανά, οτι η επιχείρηση ακόμη και αν λειτουργήσει οικονομικά και τεχνικά άψογα - που σήμερα δεν φαίνεται -, μπορεί να πωληθεί και να περιέλθει στα χέρια οποιουδήποτε. Αν λοιπόν οι επόμενοι επιχειρηματίες δεν δεσμεύονται με κυρώσεις και έναντι των πολιτών, θα επιβάλλουν κατά βούληση τέλη αποχέτευσης και ποιότητα υπηρεσιών. Το θέμα του εγγύτερου και ευρύτερου περιβάλλοντος μας ενδιαφέρει πάνω από όλα και είναι ευθύνη όλων των πολιτών και των εκπροσώπων .
3) με τα στοιχεία, που ελπίζουμε να υπάρχουν και θα διαθέσει η ίδια η εταιρεία, και με τη συνδρομή  ειδικών ( κάποιοι μάλλον προσφέρονται ) να ερευνηθεί και να αξιολογηθεί, αν τα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις έχουν πραγματική ικανότητα, να λειτουργούν με την απαιτούμενη ασφάλεια για τον όγκο των λυμάτων, που αναμένεται να δεχθούν.
3) να ανατεθεί σε δικηγόρο το συγκεκριμένο θέμα της συγγραφής ειδικής διμερούς σύμβασης των πολιτών με την εταιρεία. Η σύμβαση θα πρέπει να προβλέπει τα δύο σημεία που ενδιαφέρουν, δηλαδή την διασφάλιση της άψογης οικονομικής λειτουργίας εσωτερικά και το άρτιο τεχνικό αποτέλεσμα καθαρισμού χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Το πρώτο αφορά την οικονομική επιβάρυνση του κάθε πολίτη και τη συνέχεια λειτουργίας της επιχείρησης και το δεύτερο τον έλεγχο της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Οι δεσμεύσεις θα πρέπει να συνοδεύονται με αντίστοιχες κυρώσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναλήψεις έργων υπηρεσίας, και με δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους των συμβαλλομένων κατοίκων, ώστε να προλαμβάνονται τα χειρότερα. Ειδικά όταν η εταιρία λειτουργεί μονοπωλιακά.

Δυστυχώς ή μάλλον ευτυχώς είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε συντονισμένα και να προσφέρουμε στην επίλυση των προβλημάτων που θα απασχολήσουν εμάς και τους επόμενους. Η κοινή ιδιότητά μας ως πολίτες επιβάλλεται να είναι ενεργή και σεβαστή.
Μέλημα όλων πρέπει να είναι , η ανοιχτή ομάδα πολιτών να οργανωθεί, να διευρυνθεί ποσοτικά και θεματικά και να είναι μακράς πνοής
Για το καλό μας και τη δυνατότητα επιβίωσης στο δικό μας φυσικό περιβάλλον.

Για την ανοιχτή ομάδα πρωτοβουλίας
Αθανασίου Δημήτριος (πρόεδρος του ΤΚ Ελεούσας και το τοπικό Συμβούλιο),
Γκρέμος Σωκράτης,  Καπλάνης Χρήστος,  Καρπούζης Ιωάννης, Κούργιας Κων/νος,  Μπενέκος Χριστόφορος, Πανταζής Στέφανος, Τσαούσης Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]