[Kόσμος]Πρόθυμος για εμπλοκή στη Β. Κορέα ο Trump

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε στον προεδρικό απεσταλμένο της Νότιας Κορέας ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να επιλύσει την πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας μέσω εμπλοκής της υπό τις κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

Ο Trump δήλωσε συγκεκριμένα ότι «μια μείζων σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανή και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, εντούτοις αυτό που επιδιώκει είναι να επιλυθεί η κρίση με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα, ενδεχομένως με τη χρήση οικονομικών κυρώσεων.

Ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, στην καμπάνια του υιοθέτησε μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση προς τη Βόρεια Κορέα, αλλά δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ πρέπει να αλλάξει τη στάση της από το να επιμένει στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου προτού αρχίσει ο διάλογος.

Ο απεσταλμένος του Νοτιοκορεάτη ηγέτη στην Ουάσινγκτον, Mogul Hong Seok-hyun, δήλωσε ότι ο Trump μίλησε για την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει την ενεργό «εμπλοκή» των ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

Παρά ταύτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν, από ό, τι φαίνεται, να διατηρήσουν κανέναν διάλογο με τη Βόρεια Κορέα για χάρη του διαλόγου και η χρήση πίεσης αποτελεί τη βασική αρχή στην προσέγγιση της Πιονγιάνγκ, φέρεται να υπογράμμισε ο Trump, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap.

Σε κάθε περίπτωση, τα σχόλια του Trump δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα διενήργησε την τελευταία της δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων την Κυριακή σε αντίθεση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο για μια δοκιμή της ικανότητάς της να μεταφέρει μια «βαρέα πυρηνική κεφαλή μεγάλου μεγέθους».

Η Πιονγιάνγκ δεν έχει άλλωστε αποκρύψει το ότι προσπαθεί να αναπτύξει έναν πύραυλο που θα εξοπλίζεται με πυρηνική κεφαλή και θα μπορεί να χτυπήσει τις ηπειρωτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσιγκτον υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
rizopoulospost.com
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]