Η Πυροσβεστική Άρτας έσωσε νεαρό ζαρκάδι που βρέθηκε εγκλωβισμένο σε αρδευτικό αυλάκι

Δεν υπολόγισε κόπο και χρόνο η πυροσβεστική υπηρεσία Άρτας προκειμένου να σώσει νεαρό ζαρκάδι που βρέθηκε εγκλωβισμένο σε αρδευτικό αυλάκι. Το συμβάν σημειώθηκε στην περιοχή του μεγάλου τσιμεντένιου αρδευτικού αύλακα της περιοχής Βλαχέρνας όπου πολίτης κάλεσε την πυροσβεστική όταν το πρωί της Δευτέρας εντόπισε το άγριο ζώο να κινείται απεγνωσμένα και χωρίς έξοδο διαφυγής μέσα στον αύλακα, ύψους επτά μέτρων..
Η πυροσβεστική υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα και βρέθηκε στο σημείο από τις 9:20 το πρωί όταν δέχθηκε την κλήση καταβάλλοντας προσπάθειες ωρών για να το ακινητοποίηση και να το ανασύρει. Δυο οχήματα, άνδρες της πυροσβεστικής και αργότερα προστέθηκε δύναμη της Διεύθυνσης Δασών, της Πυροπροστασίας και της ΔΟΑΚ..
ZARKADI APELEYTEROSH 2017 MAIOS ARTA 2Ο αύλακας ευτυχώς δεν είχε μεγάλο ύψος νερού ώστε να κινδυνεύει, και μάλιστα άνδρες της πυροσβεστικής κατέβηκαν στο χώρο αυτό που έχει πλάτος 4 μέτρα και ύψος 7 μέτρα, προσπαθώντας να το προσεγγίσουν για να το βοηθήσουν. «Είναι φοβισμένο και δεν μπορούμε να το πιάσουμε» μας περιέγραφε από το σημείο του συμβάντος ο διοικητής της υπηρεσίας, Θωμάς Ρίζος, λίγο μετά το μεσημέρι, καθώς το ζαρκάδι κουρασμένο και φοβισμένο όπως ήταν αντιδρούσε σε κάθε προσπάθειά τους. Η επιχείρηση κράτησε αρκετές ώρες και τη στιγμή που η κλήση αρμόδιας υπηρεσίας για νάρκωση φάνταζε μοναδική λύση, έπιασε τόπο μια πιο ανώδυνη ιδέα για το ζαρκάδι, που γλίτωσε τελικά την νάρκωση.
Μεταφέρθηκαν στο χώρο, όπως μας εξήγησε ο διοικητής δυο μεγάλων διαστάσεων δίχτυα που τοποθέτησαν πάνω και κάτω από το σημείο του αύλακα όπου κινούνταν. Οι άνδρες της πυροσβεστικής κινήθηκαν από τη μια κατεύθυνση προς την άλλη, οδηγώντας το κατά μήκος πάνω στο δεύτερο δίχτυ, όπου και το εγκλώβισαν, κατορθώνοντας με την βοήθεια όσων βρίσκονταν μέσα και έξω από τον αύλακα να το φέρουν στην επιφάνεια. Το άγριο ζώο παρέλαβε η Διεύθυνση Δασών ώστε να φροντίσει για την απελευθέρωσή του.
ZARKADI APELEYTEROSH 2017 MAIOS ARTA 3Σε επικοινωνία με την Διεύθυνση Δασών, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε ότι επρόκειτο για αρσενικό ζαρκάδι, και αφέθηκε ελεύθερο αμέσως μετά την διάσωσή του στην περιοχή του δάσους πάνω από την Βλαχέρνα ώστε να επιστρέψει στο περιβάλλον όπου διαβιούσε και είχε προσαρμοστεί. Επίσης οι υπεύθυνοι τομέα θήρας εξήγησαν πως πράγματι σε εκείνη την περιοχή υπάρχουν αρκετά ζαρκάδια και το συγκεκριμένο μάλλον έχασε τον δρόμο του... Πάντως μετά τον απεγκλωβισμό του από τον αύλακα και από το δίχτυ, χρειάστηκε να επισπεύσουν το χρόνο απελευθέρωσης, διότι το ζώο, όπως μας εξήγησαν, ήταν ήδη πολύ στρεσαρισμένο και φοβισμένο.
Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση
Στο μεταξύ την ίδια ημέρα το μεσημέρι η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει φωτιά η οποία σημειώθηκε στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα σε χορτολιβαδική έκταση. Με παρέμβαση τριών οχημάτων από την Άρτα και τη συνδρομή ενός ακόμη από την γειτονική υπηρεσία Φιλιππιάδας κατάφερνα να τη σβήσουν, κάηκαν ξερά χόρτα, καλάμια και κάποιες λεύκες που βρίσκονται στην περιοχή. οι φωτιές έχουν ξεκινήσει πάντως ενώ την ίδια στιγμή από την 1η Μαΐου ισχύει η αυστηρή νομοθεσία για απαγόρευση φωτιάς στην ύπαιθρο, στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο την ίδια πάντα εποχή παρατηρούνται πυρκαγιές οι οποίες σημειώνονται τις μεσημβρινές κυρίως ώρες και απογευματινές όταν παράλληλα φυσούν και άνεμοι.
Ι.Χ. χτύπησε σε σταθμευμένο Αστικό λεωφορείο
Και η Δευτέρα ολοκληρώθηκε με κλήση στην πυροσβεστική στις 2 παρά 20 τη νύχτα όταν κλήθηκε για κατάσβεση πυρκαγιάς στο παρκινγκ του Δήμου στην πλατεία Ζέρβα όπου Ι.Χ. κάμπριο είχε χτυπήσει πάνω σε σταθμευμένο Αστικό λεωφορείο και φλέγονταν. Την πυρκαγιά έσβησε η πυροσβεστική με συμμετοχή δυο οχημάτων, ενώ τα αίτια πρόκλησης ερευνώνται από την πυροσβεστική και από την αστυνομία εκείνα της σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]