Δ. Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ κάνει απαισιόδοξες προβλέψεις και συνήθως πέφτει έξω» - Πότε επιστρέφουν οι θεσμοί

Την ικανοποίηση που υπάρχει στην κυβέρνηση σχετικά με την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας για το 2016 (δείτε εδώ), εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ θα είναι μονοετές και με λίγα χρήματα, ενώ χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια για νέα μέτρα το 2018 και ανακοίνωσε ότι οι δανειστές επιστρέφουν στις 25 Απριλίου, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σημειώνοντας ότι το Ταμείο σε προηγούμενη έκθεσή του το είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω. Όπως υπογράμμισε, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου» και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ.
» Σταθερή μας θέση παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι «προσερχόμαστε στη Σύνοδο με στόχο τα μικρότερα δυνατά πλεονάσματα», χωρίς –ωστόσο- να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ΔΝΤ  επιμένει σε απαισιόδοξες προβλέψεις και συνήθως πέφτει έξω σε αυτές και σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που «ενδεχομένως θα δείξουν μεγαλύτερα νούμερα», προσθέτοντας ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι διαρκής.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν το επιζητεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά το έχει θέσει ως προϋπόθεση και το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι και η Γερμανία έχει θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα πλέον ΔΝΤ και Γερμανία να κάνουν υποχωρήσεις και πως «κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για οποιοδήποτε καθυστέρηση».
Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στις 25 Απριλίου, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και σημείωσε ότι στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί το συμπληρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ, για το οποίο είπε ότι θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης με διάρκεια ενός έτους.
Σε ερώτηση για το πότε θα έρθουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα, απάντησε πως στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου στη συνέχεια να γραφτεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης. Σε αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε, ένα έκτακτο Eurogroup δεν φαίνεται πιθανό.

Επίθεση στη ΝΔ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε, επίσης, αδικαιολόγητη την «καταστροφολογία της ΝΔ που πέρυσι τέτοιο καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας». «Στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι!» σημείωσε.
Ακόμη, υποστήριξε πως «η ΝΔ: ποντάρει τα πάντα σε χάος και καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μόνο υπόσχεται πως θα υλοποιήσει ‘τόσα και άλλα τόσα’ από όσα απαράδεκτα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων!» υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας την επίθεση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «όσο η ΝΔ κυβέρνησε τον τόπο, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τα κρίσιμα ζητήματα που είναι σήμερα στην ατζέντα και αφορούν το μέλλον της χώρας! Η ΝΔ θεωρούσε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και αναζητούσε πιστοποιητικά βιωσιμότητας! Η ΝΔ αποδέχονταν στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 4 και 4,5% μέχρι το 2030!».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Νίκου Ξυδάκη περί ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά ώστε να καταλήξουμε άμεσα σε συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ολοκλήρωση 2ης αξιολόγησης, καθορισμό δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για χρέος, ώστε να προχωρήσουμε σε ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και να δοθεί η αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στην Ελασσόνα.

Τι σχολίασε ο Β. Κικίλιας
Απαντώντας στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, σχολίασε πως «στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι λόγοι πανηγυρισμού» και πρόσθεσε: «Αφού ο κ. Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας, να τον ενημερώσουμε πως δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί. Στην πραγματική οικονομία έχουμε:
144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017!
1 δισ. αύξηση των κόκκινων δανείων, μόνο τον Ιανουάριο του 2017!
1,2% ύφεση, το τελευταίο τρίμηνο του 2016!
2,3 δισ. εκροή καταθέσεων, το πρώτο δίμηνο του 2017!
Καταλήγοντας, συμπλήρωσε: «Είναι αλήθεια πάντως πως ακόμη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας».

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]