Πανεπ.Ιωαννίνων:Η Στέλλα Γεωργούδη Επίτιμη Διδάκτορας Του Τμήματος Φιλολογίας

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΤΙΜΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ
ΤΗΣ ÉCOLE PRATIQUE DES HAUTES ÉTUDES
ΚΥΡΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ
ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τελετή αναγόρευσης της Ομότιμης Καθηγήτριας της École Pratique des Hautes Études κυρίας Στέλλας Γεωργούδη σε
Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

• Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.

• Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Ορθοπαιδικής, κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκο.

• Έπαινος της  Τιμωμένης από την Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρία Αριάδνη Γκάρτζιου – Τάττη.

• Ανάγνωση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Κ. Μαυρομάτη.

• Περιένδυση της Τιμωμένης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια κυρία Αικατερίνη Β. Λιάμπη.

• Επίδοση τίτλων από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.

• Ομιλία της Τιμωμένης με θέμα: Σημεία, ήχοι, λόγος και γραφή: «πολυφωνικές» πρακτικές στο μαντείο της Δωδώνης

• Μουσικό Πρόγραμμα με μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Προσέλευση έως τις 18.45’.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 18.30’ το λεωφορείο του Πανεπιστημίου, με αφετηρία την Περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμών να παραστούν στην τελετή.




Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα της Τιμωμένης:
Στέλλα Γεωργούδη (Stella GEORGOUDI)

H Καθηγήτρια Στέλλα Γεωργούδη (Stella GEORGOUDI) γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1962) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της École Pratique des Hautes Études, EPHE (Παρίσι 1983).

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής και ακαδημαϊκής της πορείας εργάστηκε σε σημαντικούς επιστημονικούς φορείς και ιδρύματα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία:

Centro Nazionale di Ricerche, Ρώμη 1966-1967,
Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Παρίσι 1968-1969,
Université de Tours, Faculté des Lettres, 1968-1972,
École Pratique des Hautes Études (Ve Section), Παρίσι 1969-1996,
École Normale Supérieure, Παρίσι 1972-1989,
Université de Genève, 1996.

Κατά την περίοδο 1997-2005 υπηρέτησε χωρίς διακοπή στην École Pratique des Hautes Études, Ve Section, στο Παρίσι φτάνοντας στην ανώτατη βαθμίδα της ακαδημαϊκής ιεραρχίας.

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα της Στέλλας Γεωργούδη αφορούν κυρίως το αρχαίο ελληνικό πολυθεϊστικό σύστημα και τη σχέση του με άλλες θρησκείες της Μεσογείου: τον σύγχρονο μύθο της μητριαρχίας και την πραγματικότητα της θέσης των γυναικών στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή γενικότερα, το πρόβλημα των ανθρωποθυσιών, τη λειτουργία των ιερών, τους κανονισμούς και το προσωπικό τους -ιερείς και ιέρειες, μάντεις, προφήτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει επίσης, μέσω συχνά ρηξικέλευθων δημοσιευμάτων, για την πολυμορφία των θυσιαστικών πρακτικών και των τελετουργιών καθαρμού, για τη σχέση ανθρώπων, ζώων και θεών γενικότερα, όπως αποτυπώνονται στις λατρευτικές πρακτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων, για τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους η θρησκευτική ζωή συναντά τον κόσμο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, για τις πολυσυζητημένες λατρείες του Διονύσου και της Δήμητρας, για το ζήτημα της λατρείας των δώδεκα θεών.
Το έργο της Στέλλας Γεωργούδη διακρίνεται για τη στέρεα επιστημονική προσέγγιση και την τόλμη στη σύνθεση των ερωτημάτων, τη συστηματική, αυστηρά κριτική εξέταση των πηγών -φιλολογικών, επιγραφικών και αρχαιολογικών- αλλά και για τον μεθοδικό συνδυασμό αρχαιογνωστικών πεδίων - φιλολογία, ιστορία, ανθρωπολογία - ο οποίος οδηγεί σε μια πραγματικά σφαιρική κατανόηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ανοίγοντας παράλληλα δρόμους σε έναν διεπιστημονικό και διαπολιτισμικό διάλογο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ερευνητικές ομάδες, προγράμματα, συνέδρια καθώς και σε άλλες σημαντικές επιστημονικές διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο∙ έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε πολλές διαφορετικές γλώσσες σε διεθνή περιοδικά, μονογραφίες και συλλογικούς τόμους και έχει δώσει διαλέξεις σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά Πανεπιστήμια απαντώντας σε πολλές τιμητικές προσκλήσεις.
H μονογραφία της Des chevaux et des boeufs dans le monde grec. Réalités et representations animalières à partir des livres XVI et XVII des Géoponiques, Paris-Athènes, 1990, Prix ZAPPAS (1992) de l’ Association des études grecques, έργο βασισμένο στο σχολιασμό βιβλίων από τα Γεωπονικά του Κασσιανού Βάσσου, αποτελεί μοναδική συνεισφορά για τη σχέση του αγροτικού βίου με τη θρησκευτική ζωή. Της οφείλουμε εξάλλου την επιμέλεια και συγγραφή, σε συνεργασία, συλλογικών τόμων, όπως Mythes grecs au figuré, de l’antiquité au baroque, ouvrage dirigé par Stella Georgoudi et Jean-Pierre Vernant, Paris, 1996, La cuisine et l’autel. Les sacrifices en questions dans les sociétés de la Méditerranée ancienne, ouvrage dirigé par Stella Georgoudi, Renée Piettre et Francis Schmidt, Bibliothèque de l’École Pratiques des Hautes Études, Sciences religieuses, 2005, Jean-Pierre Vernant, ἀνὴρ παιδείᾳ κεκοσμημένος, ouvrage dirigé par Stella Georgoudi, Université de Crete, 2010, La Raison des signes. Présages, rites, destin dans les sociétés de la Méditerranée ancienne, ouvrage dirigé par Stella Georgoudi, Renee Piettre et Francis Schmidt, Leiden-Boston, 2012.

Η Στέλλα Γεωργούδη παραμένει, εδώ και πολλά χρόνια, η ακαταπόνητη υπεύθυνη σύνταξης στο Παρίσι του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Mètis. Anthropologie des mondes grecs anciens, το οποίο καλλιεργεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τον επιστημονικό διάλογο σε θέματα ανθρωπολογίας της αρχαίας Ελλάδας.

Το 2004 της απονεμήθηκε ως αναγνώριση του επιστημονικού της ζήλου από τη Γαλλική Δημοκρατία η ανώτατη τιμητική διάκριση Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques.

Ως δραστήριο μέλος του AnHiMA(του παλαιού Louis Gernet-Κέντρου Συγκριτικών Ερευνών για τις Αρχαίες θρησκείες) καθώς και ως Καθηγήτρια (Directrice d’études) στην École Pratique des Hautes Études έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην υποδοχή Ελλήνων φοιτητών στο Παρίσι καθώς και στην εποπτεία των μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών πολλών από αυτούς, ένα πολύτιμο έργο που συχνά επισκιάζεται από τον όγκο των ερευνητικών της επιτευγμάτων.

Επιπλέον, μέσω μεταφράσεων, διαλέξεων και μελετών που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό με αρχαιογνωστικά ενδιαφέροντα, έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στο να γίνει οικεία στην Ελλάδα η σκέψη και άλλων διακεκριμένων αρχαιοελληνιστών με τους οποίους ήταν πάντα σε μια δημιουργική συνεργασία -οι πιο γνωστοί είναι ο J.-P. Vernant και ο P. Vidal-Naquet (J.-P. Vernant, P. Vidal-Naquet, Mythe et tragédie en Grèce ancienne, Paris 1973, Μύθος καὶ τραγωδία στὴν ἀρχαία Ἑλλάδα, Τόμ. Α/, Αθήνα 1988, J.-P. Vernant, Mythe et pensée chez les Grecs, Paris, 1965, 19852, Μύθος καὶ σκέψη στὴν ἀρχαία Ἑλλάδα, Τόμ. Α΄, Β΄, Αθήνα 1989).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]