Το χαμηλό IQ δεν σημαίνει ότι δεν είσαι έξυπνος

Κάνατε τεστ IQ, από εκείνα που βρίσκετε εύκολα on-line και το σκορ σας ήταν... απογοητευτικό; Μην ανησυχείτε! Δεν σημαίνει ότι δεν είστε έξυπνος. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση σημειώνει ότι η εξυπνάδα αποτελείται από πολλά ανεξάρτητα κομμάτια. Καθένα από αυτά τα κομμάτια σχετίζεται με ένα διακριτό λειτουργικό δίκτυο του εγκεφάλου.

Χρησιμοποιώντας 12 διακριτές εργασίες, σχεδιασμένες για να μετρούν τον σχεδιασμό, τη λογική, την προσοχή και τις δυνατότητες της μνήμης, οι ερευνητές συνέκριναν τα μοντέλα ανεξάρτητης σκέψης με μοντέλα λειτουργικής οργάνωσης της σκέψης. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.
“Δείξαμε ότι διαφορετικά στοιχεία της ευφυΐας έχουν τα ανάλογά τους σε διακριτά δίκτυα του εγκεφάλου.
Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις με βάση δεδομένα νευροαπεικόνισης, δείχνουμε ότι ο ανώτερης τάξης παράγοντας «g» εξηγείται από τις γνωστικές διαδικασίες συν-πρόσληψης πολλαπλών δικτύων. Τέλος, επιβεβαιώσαμε την ανεξαρτησία αυτών των συστατικών της ευφυΐας, χρησιμοποιώντας μεταβλητές ερωτηματολογίου.
Με λίγα λόγια, η νοημοσύνη είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών παραγόντων, καθένας από τους οποίους έχει τη δική του ισχύ.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία που απαρτίζουν την εξυπνάδα:
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη
H συλλογιστική
Η λεκτική ικανότητα.
Η τακτική εξάσκηση του εγκεφάλου (brain training) δεν βελτιώνει τη γμωστική ικανότητα, η γήρανση ωστόσο έχει αρνητική επίδραση τόσο στη μνήμη όσο και στη συλλογιστική.
Οι άνθρωποι που παίζουν συχνά παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα πηγαίνουν καλύτερα στα παιχνίδια συλλογιστικής. Οι καπνιστές αντίθετα, και όσοι πάσχουν από χρόνιο στρες, δεν τα πηγαίνουν καλά σε δοκιμασίες που έχουν να κάνουν με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]