[Κόσμος]Μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στα Τίρανα

Κύριο αίτημα: Υπηρεσιακή κυβέρνηση για τις εκλογές του Ιουνίου

Η μεγάλη διαδήλωση της αντιπολίτευσης που διοργανώθηκε εχθές   στα Τίρανα, συνεχίζεται και σήμερα με την παραμονή διαδηλωτών σε σκηνές όπου στήθηκαν   μπροστά από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η προγραμματισμένη εδώ και μέρες συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε στην πρωτεύουσα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές από ολόκληρη τη χώρα. Της συγκέντρωσης είχε προηγηθεί περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (του Δημοκρατικού Κόμματος) Λιουλεζίμ Μπάσια σε όλη τη χώρα. Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 12 τοπική ώρα υπό την επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Δεν σημειώθηκε ωστόσο το παραμικρό επεισόδιο, διαψεύδοντας έτσι τα διάφορα σενάρια περί του αντιθέτου.

Βασικό αίτημα της διαδήλωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, όπως διατυπώθηκε στο λόγο του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπάσια, ήταν η εξασφάλιση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου τρέχοντος. Κατά τον Μπάσια, βασική προϋπόθεση για το αίτημα αυτό είναι η παραίτηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, γιατί όπως είπε, «Με το Ράμα πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές». Ωστόσο, οι διάφοροι ομιλητές που πήραν το λόγο ζήτησαν εδώ και τώρα την παραίτηση της κυβέρνησης για την κακή διακυβέρνηση της χώρας, τη φτώχεια, τη διαφθορά, τα ναρκωτικά κλπ.



Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος θεωρείται ως ο πραγματικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι πρόκειται σήμερα για την απαρχή μιας δημοκρατικής επανάστασης στη χώρα με τη συμμετοχή όλων των Αλβανών στην οικουμένη.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση τήρησε ήπια στάση. Ο πρωθυπουργός μετέδωσε ζωντανά τη διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Σχολίασε ταυτόχρονα ότι πριν 6 χρόνια η κυβέρνηση της σημερινής αντιπολίτευσης που διαδηλώνει, σκότωσε τέσσερις διαδηλωτές της τότε αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα «δεν μπορεί να μην είμαστε περήφανοι που αυτή τη στιγμή στην ίδια πλατεία γίνεται διαδήλωση, χωρίς φράχτες, συρματοπλέγματα και χωρίς κανένα φόβο και πίεση από το κράτος».

Τέλος, από τη δική του πλευρά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Σαϊμίρ Ταχίρι, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν σεβάστηκε το χρόνο που η αστυνομία παραχώρησε για τη διαδήλωση, η αστυνομία θα μεριμνήσει για τους διαδηλωτές για όσο χρόνο αυτοί θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους.
Δηλώσεις Βαγγέλη Ντούλε: Απαιτείται υπερησιακή κυβέρνηση

Tο ΔΚ δεν ήταν μόνο του σήμερα στη διαμαρτυρία, αλλά μαζί του ήταν και τα συμμαχικά: Ρεπουμπλικανικό, Αγροτικό, Χριστιανοδημοκρατικό, το ΚΕΑΔ και άλλα κόμματα.
O Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στη διαμαρτυρία μαζί με τους πολίτες, για ένα σκοπό: τη διασφάλιση ελεύθερων και αδιαμφισβήτητων εκλογών. Υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Ντούλε, είναι εφικτή μόνο με την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών στη Βουλή, αναφερόμενος στο Κόμμα του Μέτα. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που το Κόμμα tου Μέτα, δεν θέλει να φέρει την ευθύνη, μαζί με το Ράμα, θα πρέπει να λάβει μια απόφαση προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας.

Δημοσιογάφος: «Κύριε Ντούλε, μετείχατε και στις διαδηλώσεις του 2011»
Ντούλες: « Υπάρχει λόγος που ήρθαν όλοι αυτοί οι πολίτες σήμερα στη διαμαρτυρία: Η διασφάλιση ελεύθερων και αδιαμφισβήτητων εκλογών. Θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους του ΣΚ: Όταν γίνεται λόγος για εκλογές στη δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεν μπορώ να κατανοήσω τη σιωπή τους, τη στιγμή που 4 μήνες πριν τις εκλογές, η εκλογική μεταρρύθμιση δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι εκλογές του 2015 ήταν χαμηλότερων προδιαγραφών από τις εκλογές του 2013».

Δημοσιογράφος: «Είστε υπέρ της υπηρεσιακής κυβέρνησης;»
Ντούλες: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είναι επιθυμία, είναι κάτι το απαραίτητο, τη στιγμή που έχει χαθεί η αξιοπιστία. Αυτό το αποδεικνύουν και οι έρευνες της BERZH, όπου μόνο το 24% των Αλβανών πιστεύουν ότι θα έχουμε αδιάβλητες εκλογές. Η σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, στην κοινωνία είναι μειοψηφία».

Δημοσιογράφος: «Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για διαμαρτυρία της μειοψηφίας»
Ντούλες: « Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Για όσο διάστημα ο κ. Ράμα αρνείται να ανοίξει το δρόμο στη διενέργεια ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών, δημιουργεί στη χώρα και την προοπτική της, ένα πρόβλημα ζωτικής σημασίας».

Δημοσιογράφος: «Η κυβέρνηση διαθέτει όλες τις ψήφους στη Βουλή, πόσο δύσκολος είναι ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης;»
Ντούλες: «Δεν μπορεί να γίνει στη Βουλή με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, εάν ορισμένες πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες δεν θέλουν να μοιραστούν τις ευθύνες μαζί με τον κ. Ράμα, δεν προχωρήσουν σε ανάληψη πρωτοβουλιών»

Δημοσιογράφος: «Υπονοείτε το Κόμμα του κ. Μέτα;»
Ντούλες: “Ασφαλώς το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, έχοντας υπόψη ότι έχει δώσει μάχες, με απεργίες πείνας, δεν νομίζω ότι θα θελήσει να εκτεθεί τόσο σοβαρά για τα συμφέροντα του κ. Ράμα. Η κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί άρνηση της άποψής της”.

Δημοσιογράφος: «Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από το Κόμμα του κ. Μέτα για τη διαδήλωση »
Ντούλες: «Δεν μπορούμε εμείς να ασχοληθούμε με το Κόμμα του κ. Μέτα, είναι δικαίωμά του να λάβει την απόφαση για την οποία σκέπτονται ότι θα είναι προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης είναι υποχρεωμένες να ηγηθούν ενός λαϊκού κινήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]