Αρθρο Guardian για το ΕΣΥ |Κόντρα κυβέρνησης - κομμάτων, Πολάκη - ΠΟΕΔΗΝ

Αύξηση της θνησιμότητας και των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ιατρικού εξοπλισμού διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε άρθρο που δημοσίευσε για το ελληνικό σύστημα υγείας.
Υπό τον τίτλο «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου 10% των ασθενών στη χώρα μας κινδυνεύει να νοσήσει από κάποια θανατηφόρα ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Εκτιμάται δε πως 3.000 θάνατοι αποδίδονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Η εφημερίδα φιλοξενεί, επιπλέον, δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος τονίζει ότι «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν» για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».
Τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα αφορούν το διάστημα 2011 – 2012, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Όπως καταγγέλλει, σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα και οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν χαθεί 150 κλίνες.
«Συχνά οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του και συχνά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι», υπογραμμίζει.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το σύστημα υγείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα στην Ελλάδα.

Μαξίμου: Καταστροφολογικό και κατευθυνόμενο το δημοσίευμα
Ως καταστροφολογικό και κατευθυνόμενο χαρακτήρισαν το δημοσίευμα του Guardian κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, καταλογίζοντας στους συντάκτες ότι «επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης».
Οι κυβερνητικές πηγές κατήγγειλαν προσπάθεια εκμηδένισης των πρωτοβουλιών της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, με χρήση στοιχείων της περιόδου 2011-12, ενώ εξαπέλυσαν επίθεση κατά μερίδας του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, εκτιμώντας ότι το αναπαρήγαγαν το δημοσίευμα «αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: να πλήττει την κυβέρνηση».
«Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του συστήματος υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι «τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών».
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, την περίοδο 2010-14, η υγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας, σημειώνοντας ότι «συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών».
Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΕΟΠΥΥ «ναρκοβατούσε» χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών, ενώ σημαντικές συμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.
«Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες υποστηρικτικές δαπάνες των νοσοκομείων, δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών», συνέχισαν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι «καθιερώθηκε το ‘εισιτήριο’ των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε».
Από το 2010 και μετά, τόνισαν, αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ενώ επί ημερών υπουργίας του Άδωνι Γεωργιάδη «εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα υγείας».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι κυβέρνηση προχώρησε στις εξής παρεμβάσεις:
- «Καταργήθηκε το 5ευρω στα νοσοκομεία»
- «Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες»
- «Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια».
- «Από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες».
- «Υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία».
- «Εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 65 πόλεις της χώρας».
- «Η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Ν.Δ.: Απλός θεατής των εξελίξεων η ηγεσία του υπ. Υγείας
Για θλίψη που προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου.
Όπως είπε, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους. «Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί γιατί τα δυο τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει. Αντί για μεταρρυθμίσεις που θα οργανώσουν αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αξίζει στους Έλληνες που σύντομα θα της δείξουν την έξοδο», τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση με τις γνωστές πρακτικές της μπορεί να λύσει το πρόβλημα παραπέμποντας τους δημοσιογράφους του Guardian στον κ. Πολάκη...».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ήταν θέμα χρόνου να γίνει αντικείμενο χλευασμού η χώρα
Θέμα χρόνου ήταν να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει «αντικείμενο έρευνας και χλευασμού» στον ξένο Τύπο η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της υγείας, ανέφερε η υπεύθυνη Εργασίας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, που πρόσθεσε: «Για φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει. Είμαστε ακάλυπτοι μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης» ανέφερε σε δήλωσή της.
Όπως σημείωσε, οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από  επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι αναλώνεται σε «μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές» και υπενθύμισε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα, ότι «βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια».

Ποτάμι: Σε άθλια κατάσταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Στον κίνδυνο κατάρρευσης των νοσοκομείων αναφέρθηκε το Ποτάμι με αφορμή το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε άθλια κατάσταση. Τώρα και σε παγκόσμια μετάδοση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».
«Η κυβέρνηση φαίνεται να διαφωνεί. Ανακοινώνει διορισμούς, έτσι χωρίς πρόγραμμα, και ναι, συνεχίζει τις περικοπές προϋπολογισμών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα. Όμως το σύστημα όντως διαλύεται. Έχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση» σημείωσε σε ανακοίνωσή του.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. «Έχει αλλεργία στις αλλαγές και πολύ εύκαμπτη μέση στις απαιτήσεις της τρόικας ταυτοχρόνως». «Το 2017 θα εξελιχθεί στην ίδια γκρίζα ζώνη της σταδιακής διάβρωσης των πάντων» προέβλεψε χαρακτηριστικά.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]