Δημοσκόπηση: Αυξάνεται η δυσφορία προς την Ευρώπη – Η πλειοψηφία δεν επιθυμεί έξοδο

Στη λάθος κατεύθυνση κινούνται οι χώρες τους, όπως ανέφεραν οι ψηφοφόροι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα καμία γενικότερη ευρωπαϊκή τάση να ακολουθήσουν τη Βρετανία σε έξοδο από την ΕΕ.
Αυτό προκύπτει από με μία διαδικτυακή σφυγμομέτρηση WIN/Gallup International σε δείγμα 14.969 ατόμων, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη.
Η απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) σε δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, έχει εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον των προσπαθειών για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Μετά από το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, οι επενδυτές προσέχουν για οποιοδήποτε σημάδι αύξησης της λαϊκής δυσφορίας πριν από τις εκλογές το 2017 στη Γαλλία και τη Γερμανία, και πιθανώς και στην Ιταλία.
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι σε όλη την ΕΕ δυσφορούν αλλά η υποστήριξή τους για την ΕΕ παραμένει ψηλότερη από 60% στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα τους πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Στη Γαλλία, το ποσοστό ανέρχεται στο 82%, στην Ιταλία στο 79% και στη Γερμανία στο 62%.
Ενώ όμως είναι εμφανής η δυσφορία των ψηφοφόρων της ΕΕ, η αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που θα ψήφιζαν για έξοδο από την ΕΕ είναι πολύ χαμηλή, αφού διαμορφώνεται στο 36%, από το 33% σε 15 χώρες που ερωτήθηκαν, συμπεριλαμβανόμενης και της Βρετανίας.
Το ποσοστό των ατόμων στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που θα ψήφιζαν να φύγουν σημείωσε πτώση από πέρσι. Αντίθετα, στη Φινλανδία και την Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση, στο 40% από το 29% (Φινλανδία) και 46% από 38% (Ελλάδα).
«Το 2016 τα θεμέλια της ΕΕ κλονίστηκαν έντονα», ανέφερε ο Τζόνι Χέλντ, γενικός διευθυντής της ORB International, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση στη Βρετανία, ο οποίος παρατήρησε πως «αυτό που ξεχωρίζει είναι η συντριπτική άποψη από πολίτες της ΕΕ ότι οι χώρες τους πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση - ιδιαίτερα ορατό στη Γαλλία και στην Ελλάδα - πράγμα το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τα δεξιόστροφα λαϊκιστικά κόμματα».
Σε όλη την Ευρώπη, το 60% απάντησε ότι θα προτιμούσε να είχε λιγότερους μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ήταν 86%, ενώ στην Ιταλία ήταν 75% και στη Γερμανία 64%.
Η δημοσκόπηση έγινε από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, πριν από την επίθεση με φορτηγό σε πολυπληθή χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]