Σε άνοδο η κατάθλιψη στους εφήβους

Αυξήθηκαν σημαντικά οι έφηβοι στις ΗΠΑ που έχουν βιώσει καταθλιπτικά επεισόδια, αποκαλύπτει νέα μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins. Το διάστημα 2005-2014 το ποσοστό των εφήβων ηλικίας 12-17 ετών με παρουσία μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων τουλάχιστον για 12 μήνες αυξήθηκε από το 8,7% στο 11,3%.
 Η αντίστοιχη αύξηση στους νέους ενήλικες ήταν μικρότερη, από 8,8% το 2005 σε 9,6% το 2014.
Για να το θέσουμε αλλιώς, οι έφηβοι δείχνουν να έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο, σε σχέση με ποσοστό 13% των νεαρών ενηλίκων, αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.
H κατάθλιψη φάνηκε ωστόσο να είναι πιο σημαντική στα κορίτσια που είχαν υποστεί cyberbullying. Στις εφηβικές ηλικίες αυξήθηκε επίσης σημαντικά η λήψη φαρμάκων για κατάθλιψη.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην εφηβική ηλικία.
Παρατηρήστε τα παιδιά σας: Οι απότομες αλλαγές της διάθεσης, η τάση για απομόνωση, η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης και η ευερεθιστότητα μπορεί να αποτελούν σημάδια κατάθλιψης.
Κρατήστε ανοιχτές διόδους επικοινωνίας: Ρωτήστε το παιδί σας πως αισθάνεται, αλλά μην περιμένετε να σας αφηγηθεί ολόκληρη τη μέρα του, όπως έκανε σε μικρότερη ηλικία.
Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία. Οι έφηβοι χρειάζονται χρόνο να νιώσουν ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν και ότι μπορείτε να τους αποδεχθείτε.
Πάρτε εξωτερικές πληροφορίες: Τα πλαίσια στα οποία εντάσσεται ένας έφηβος (σχολείο, φροντιστήριο, εξωσχολικές δραστηριότητες) μπορούν να παρέχουν ένα καθρέφτισμα για τυχόν σοβαρές αλλαγές στην συμπεριφορά ενός εφήβου.
Κρατήστε τα όρια: Ο έφηβος έχει ανάγκη από σαφή όρια προκειμένου να νιώσει ασφάλεια.
Πάρτε θέση: Εάν ο έφηβος εκδηλώνει έντονα συμπτώματα θλίψης ή/και εκφράζει ιδέες να βλάψει τον εαυτό του,  ο γονιός θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχική υγείας.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]