Tί συμβαίνει με την Deutsche Bank;

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Τους τελευταίους μήνες οι μετοχές της πάλαι ποτέ κραταιάς Deutsche Bank δείχνουν να βυθίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 33 ετών, καταγράφοντας κάθε ημέρα και ένα αρνητικό ρεκόρ.

Το δίλημμα της Μέρκελ

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν την διάσωση της γερμανικής τράπεζας με δημόσιο χρήμα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας κίνδυνος ταύτισης της κρίσης της Deutsche Bank με εκείνη της Lehman Brothers. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα η τράπεζα να διασωθεί με τον γνωστό οικονομικό τρόπο του bail out, δηλαδή της παροχής κρατικής βοήθειας με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων. Η αντίθετη λύση θα αποτελούσε μία προσπάθεια της τράπεζας να λύσει εκ των έσω τα οικονομικά της προβλήματα είτε μέσω μίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είτε μέσω ενός bail in (κούρεμα καταθέσεων) προκειμένου να αποφευχθεί μία ολική κατάρρευση.

Η θέση της Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να είναι πολύ επισφαλής με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν πως κάθε μια από τις προαναφερόμενες επιλογές είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» διότι τα απότοκα και των δύο κινήσεων θα πλήξουν τόσο την αξιοπιστία του γερμανικού τραπεζικού συστήματος όσο και την κυριαρχία της Μέρκελ σε πολιτικό επίπεδο λίγους μήνες πριν τις Γερμανικές εκλογές.

Επομένως είτε η διάσωση με δημόσιο χρήμα είτε με χρήμα καταθετών ενδέχεται να δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων και πυρά εναντίων τόσο της ίδιας της Καγκελαρίας όσο και του κόμματος της.

Οι κινήσεις της τράπεζας

Ο CEO του Γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος John Cryan προσπαθεί να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της τράπεζας μετά και την υιοθέτηση νέων πιο αυστηρών κανονισμών και την διόγκωση των προστίμων που καλείται να πληρώσει η τράπεζα για εκκρεμείς υποθέσεις της με τη δικαιοσύνη. Παράλληλα, ήδη έχει αρχίσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, προχωράει στο κλείσιμο ορισμένων δραστηριοτήτων και εγκαταλείπει φυσικά μη κερδοφόρους πελάτες που της κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια.

Δεδομένου του γεγονότος πως μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από την δημόσια συζήτηση και σε συνδυασμό με την μη διάθεση παροχής κρατικής βοήθειας από την Α.Μέρκελ, αυτό που ουσιαστικά απομένει στην τράπεζα να κάνει είναι να ξεπουλάει όσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχει στην κυριότητα της και τα οποία κρίνει πως είναι ζημιογόνα για το μέλλον της.

Τα 4 στοιχεία

Εκείνο στο οποίο πρέπει να σταθούμε σύμφωνα και με τον CEO της Γερμανικής Τράπεζας είναι τα τέσσερα στοιχεία που μας οδηγήσαν στην σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση για την Deutsche Bank:

1) Low rates that leed into low profit
2) Tighter regulations (new rules on investment banking)
3) Legal punishments
4) Capital (too slow)

Eν κατακλείδι, η κρισιμότητα της κατάστασης κρούει επιτακτικά το καμπανάκι για δομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να αφορούν το σύνολο της Γερμανικής οικονομίας. Δεδομένου του γεγονότος πως η Deutsche Bank κατέχει περίπου 2 τρις ευρώ σε assets και το σύνολο της Γερμανικής οικονομίας είναι 3,3 τρις ευρώ κρίνεται απαραίτητη μία total αναμόρφωση, προκειμένου οι σχέσεις της τράπεζας με τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παραμείνουν ισχυρές και στο πλαίσιο των οικονομικών συναλλαγών των προηγούμενων ετών.
Διότι όπως τονίζουν και αναλυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, «If the bak fails, all of them will loose».
rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]