Ανθρώπους που φωνάζουν μην τους φοβάσαι… Πάσχουν!

Κάθε άνθρωπος λίγο-πολύ έχει συναντήσει έναν άνθρωπο νευρικό και φωνακλά. Ένας τέτοιος χαρακτήρας, που βγαίνει εύκολα έξω από τα ρούχα του, που υψώνει τη φωνή του με το παραμικρό, που είναι μόνιμα επιθετικός και γκρινιάρης δηλώνει πως κάθε άλλο παρά δυνατός είναι. Μια τέτοια συμπεριφορά δείχνει πως είναι βαθιά αδύναμος και δέσμιος του ίδιου του του εαυτού. Δεν ξέρει να επιχειρηματολογεί, δεν έχει βιώσει την αγάπη και μονίμως κάτι τον τρώει βαθιά μέσα του. Έναν τέτοιον άνθρωπο μην τον φοβάσαι, απλά βοήθησέ τον!

Ο Sigmund Freud (ο Φρόιντ), ο οποίος εφηύρε την ψυχανάλυση, επινόησε τον όρο κάθαρση. Για τον Φρόιντ, η κάθαρση συμπεριλάμβανε την φυσική έκφραση ενός συναισθήματος με την ενθύμηση ενός τραυματικού γεγονότος, η οποία συχνά, οδηγούσε στην ανακούφιση από το ενοχλητικό σύμπτωμα. Στον σημερινό λαϊκό πολιτισμό, ο όρος κάθαρση αναφέρεται στην «έκφραση» των συναισθημάτων κάποιου ως ένας τρόπος μείωσης της εχθρότητας και της επιθετικότητας. Τα βιβλία αυτοβοήθειας, μας προτρέπουν να δώσουμε διέξοδο στην οργή ξεσπώντας σε κάποιο άψυχο αντικείμενο, χτυπώντας ένα μαξιλάρι, σπάζοντας ένα πιάτο, ή χτυπώντας ένα σάκο του μποξ. Μήπως αυτό δουλεύει; Μήπως η εξωτερική επιθετική εκτόνωση μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα; Η απάντηση είναι όχι. (Αν και η κάθαρση είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση σε πολλές συναισθηματικές διαταραχές).

Για αυτό κάθε φορά που συναντάται έναν αλλόκοτο και νευρικό άνθρωπο μην αντιδράτε απλά απαντήστε του με τον πιο γαλήνιο τρόπο, αυτό ίσως τον κάνει να αντιληφθεί την ανωμαλία που τον χαρακτηρίζει τη δεδομένη στιγμή στη συμπεριφορά του και να κάνει την ένταση της φωνής του να γίνει πρώτα εκκωφαντική για τον ίδιο και μετά για τους υπόλοιπους. 

 instabam.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]