Τροπολογία της ΝΔ για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές στο δημόσιο

Τροπολογία στην οποία προβλέπεται η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το δημόσιο, μέχρι το τέλος του 2017, κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ. Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Σταϊκούρας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μισέλ Ασημακοπούλου, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρίστος Δήμας, Κώστας Τζαβάρας.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «η Νέα Δημοκρατία, καλύπτοντας υπεύθυνα, για άλλη μια φορά, την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017».
Επίσης, τονίζεται πως η τροπολογία προβλέπει ότι αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί,
γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της ΝΔ για την τροπολογία.
Σημειώνεται, επίσης, ότι τη ρύθμιση αυτή επιβάλλει τόσο η ανάγκη ενός συνεκτικού, στρατηγικού σχεδίου μείωσης του ιδιωτικού χρέους, όσο και η σημερινή κατάσταση στην αγορά κατοικίας.
Οι βουλευτές επικαλούνται τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας το διάστημα Αυγούστου 2015 - Ιουλίου 2016 έχει συρρικνωθεί κατά 30%, ενώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί περισσότερο από 40%.
«Η δυνατότητα μαζικών πλειστηριασμών σε μια αγορά που βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση θα πίεζε περαιτέρω τις τιμές ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες- και όχι μόνο τους οφειλέτες - θα επιδείνωνε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα έπληττε την κοινωνική συνοχή και τελικά και τα συμφέροντα του Δημοσίου», αναφέρει η ΝΔ.
Για να δείτε ολόκληρη την τροπολογία της ΝΔ, πατήστε εδώ.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]