Ιωάννινα:Σκουπίδια παντού...


[Λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσιο το  παρακάτω θέμα απο τους Σκεπτόμενους Πολίτες και το blog τους ioannina2013.blogspot.gr/]
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Με μια απλή βόλτα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων  και η καθαριότητα της πόλης είναι σε επίπεδα σχεδόν πρωτόγονα. Γιατί πουθενά στην Ελλάδα δεν θα δεις σ΄αυτόν τον βαθμό σκουπίδια έξω από κάδους να κείτονται χύμα στα οδοστρώματα.  Κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε πόλη- βασίλισσα των σκουπιδιών παρότι ο Δήμος μόλις πέρυσι διαφήμιζε τον νέο εξοπλισμό καθαριότητας.

Οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τους πολίτες οι οποίοι δείχνουν να μην συνειδητοποιούν ότι ζουν σε πόλη εν έτει 2016. Κατανέμονται όμως εξίσου και στη Δημοτική Αρχή, η οποία  -από ό,τι έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα πια- ούτε μπορεί, ούτε θέλει να κινητοποιηθεί, να ενημερώσει, να παροτρύνει, να επιβάλει πρόστιμα, να φέρει αποτέλεσμα. Έστω, να μαζεύει στην ώρα τους τα σκουπίδια. Πόσο θέλει για  να καταλάβει κανείς ότι ο κάδος που έχει γεμίσει από την Παρασκευή χρειάζεται κι άλλον κάδο δίπλα; Σαββατοκύριακο δεν κουνιέται φύλλο, οπότε καλή Δευτέρα και βλέπουμε (αν δεν βρέχει). Γιατί αν βρέχει…

Όταν βλέπεις τους ίδιους μικρούς και μεγάλους κάδους για μέρες ανέγγιχτους με τα σκουπίδια πάντα εκεί, αναρωτιέσαι, πού είναι όλο το προσωπικό; Όταν έχει πάει μεσημέρι και έχουν εμφανιστεί ελάχιστοι τι πρέπει να υποθέσουμε; Αν μάλιστα βγει κανείς λίγο πιο έξω από την (τουριστική) παραλίμνια περιοχή θα αναρωτηθεί αν βρίσκεται στη Δ.Ευρώπη ή  κάπου έξω από το Μπαγκλαντές.

Δείτε τι γίνεται σε κάθε στενό, σε κάθε πάρκο , σε κάθε δρόμο, στην είσοδο της πόλης, στον κόμβο των ΤΕΙ, σε δρόμους γύρω και προς το Πανεπιστήμιο. Τώρα που έκοψαν και κάποια χόρτα αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο. Δίπλα σε κράσπεδα, μέσα σε πάρκα, μπροστά από τείχη, μουσεία, μάρκετ, πάνω στο οδόστρωμα, σε φανάρια,σε ρείθρα δρόμων, δίπλα σε φανάρια, κάτω από παγκάκια, πλάι στο νερό της λίμνης-  όπου και να κοιτάξει κανείς θα δει σκουπίδια. Ο αέρας, η βροχή τα παρασύρουν και τα μεταφέρουν παντού. Άντε μετά να τα μαζέψεις. Αλλά και τα πουλιά (εφόσον οι περισσότεροι κάδοι είναι ανοιχτοί ή κατεστραμμένοι) , όπως και οι Ρομά που περνάνε και ψάχνουν εντός των κάδων εντείνουν το πρόβλημα.

Όσο πιο πολύ λοιπόν μένουν τα σκουπίδια στους δρόμους χωρίς να μαζεύονται, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα. Να μην πούμε για τα ογκώδη αντικείμενα που μένουν για μήνες στα πεζοδρόμια  χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς να τα μαζέψει ή για τις μικρές χωματερές που φτιάχνονται ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό.

Για να αλλάξει η πόλη πρόσωπο απαιτείται σχέδιο και συντονισμένη προσπάθεια αλλά προπαντός η βούληση της Δημοτικής Αρχής να κάνει σημαία  την καθαριότητα της πόλης και να την επιδιώξει με κάθε τρόπο. Όσο εθελοτυφλεί και βαυκαλίζεται με ανακοινώσεις επιτυχίας στον Τύπο, η κατάσταση θα είναι αυτή που καταγράφεται καθημερινά.

Κάδοι γεμάτοι, ξεχειλισμένοι- σκουπίδια χύμα παντού

Από το αποτέλεσμα κρίνονται όλοι. Αλλού δηλαδή τι κάνουν και έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επιτυχία; Είναι να απορεί κανείς πραγματικά πως επιτρέπουν να υπάρχει αυτή η εικόνα στην πρωτεύουσα  της Ηπείρου.

Eνας λαός που δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τα σκουπίδια του, σε τι μπορεί να ελπίζει; Όσο μάλιστα συνηθίζει να ζει σε τέτοιες συνθήκες, τόσο   φυσιολογικές θα τις βλέπει και δεν θα έχει πια καμία διάθεση να αναζητήσει μία άλλη, καλύτερη ζωή.

 Σχισμένες σακούλες, τόνοι από γόπες στα ρείθρα των δρόμων... εδώ προς το Γιαννιώτικο Σαλόνι, βδομάδες στην ίδια θέση...
Τηλεοράσεις και ογκώδη αντικείμενα για μήνες στο ίδιο σημείο... στο δρόμο, μέσα στα χόρτα

Μικρές χωματερές δίπλα στο νερό της λίμνης πίσω από το τοιχίο.. Μικροί κάδοι που αδειάζουν όποτε και αν...

 Σκουπίδια παντού.... δίπλα στη λίμνη, κάτω από παγκάκια - ενώ τα καροτσάκια του προσωπικού... ξεκουράζονται

Μικρές χωματερές παντού... εδώ στη Λιμνοπούλα,μια ανάσα από το νέο ξενοδοχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]