[Kόσμος]Το Λονδίνο ενέκρινε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Χίνκλεϊ Πόιντ

Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι αποφάσισε να προχωρήσει στο έργο του Hinkley Point C στη νοτιοδυτική Αγγλία μετά από ενδελεχή έρευνα από την οποία προέκυψε ότι η Βρετανία θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στις μελλοντικές συμφωνίες με ξένα κράτη που θα εμπλέκονται στην αγορά μεριδίων σε «καθοριστικής σημασίας υποδομές».

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αιφνιδίασε τους επενδυτές τον Ιούλιο αναβάλλοντας τη σύναψη της συμφωνίας μόλις λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της, λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνο για να αξιολογήσει το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η γαλλική εταιρία ενέργειας EDF θα κατασκευάσει τον πρώτο νέο πυρηνικό αντιδραστήρα της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες, έργο που υποστηρίζεται με τη χρηματοδότηση ύψους 8 δισ. δολαρίων από κινεζική εταιρία.

«Έχοντας εξετάσει επισταμένως την πρόταση για το Hinkley Point C, θα υιοθετήσουμε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας και θα διασφαλίσουμε ότι το Χίνκλεϊ δεν θα αλλάξει χέρια χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ. Συνεπώς, πρόσθεσε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου για τον πρώτο νέο πυρηνικό σταθμό εδώ και μια γενιά».

To πυρηνικό εργοστάσιο, ύψους 18 δισεκατομμυρίων στερλινών (21 και πλέον δισεκ. ευρώ, 24 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ), προβλέπει την κατασκευή δύο αντιδραστήρων EPR που θα τεθούν σε λειτουργία το 2025. H δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Γαλλίας (Electricite de France/EDF) θα χρηματοδοτήσει το έργο κατά τα δύο τρίτα και ο κινεζικός όμιλος CGN κατά το ένα τρίτο.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να κινηθεί γρήγορα για να κατευνάσει την ένταση με την Κίνα, καθώς το Πεκίνο είχε ζητήσει από τη Βρετανία να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της επανεξέτασης του έργου. Η China General Nuclear Corporation (CGN) είναι «πολύ ευτυχής» με την απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει την κατασκευή του έργου, ανακοίνωσε σήμερα ο κινεζικός κρατικός όμιλος που έχει ποσοστό συμμετοχής 33% στο έργο αυτό.
Euractiv
Από Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]