Έκκληση για οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκανε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των G20

Οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να αυξήσουν την υποστήριξή τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης η οποία μετρά 65 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο, καθώς οι δυνατότητες της Ένωσης βρίσκονται «κοντά στα όρια τους», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Μόνο παγκόσμιες προσπάθειες υποστήριξης των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής τους μπορούν να αποδώσουν καρπούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του G20 στην πόλη Hangzhou της Κίνας.

Οι Ευρωπαίοι αναμένουν ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να συμβάλει με πρόσθετους οικονομικούς πόρους και επανεγκαταστάσεις που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό, η οποία θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα.

Ωστόσο, η έκκληση της ΕΕ ενδέχεται να συναντήσει χλιαρή αντίδραση, καθώς οι άλλοι εταίροι θεωρούν ότι η Ευρώπη ακόμα δεν έχει υλοποιήσει ό, τι υποσχέθηκε για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι υπάρχει μια «αυξανόμενη καταγγελία» για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν τη μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι πηγές επεσήμαναν τις βελτιώσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά το τελευταίο έτος, αναφέροντας τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, τα δέκα hotspots που συστάθηκαν για την αντιμετώπιση των αιτήσεων ή τις προτάσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή έκκληση για ευρύτερη υποστήριξη από τις μεγάλες οικονομίες ήρθε εν μέσω εντάσεων σχετικά με το θέμα τόσο εντός της ΕΕ όσο και με την Τουρκία.

Η Άγκυρα δηλώνει ξεκάθαρα απογοητευμένη με τον τρόπο αντιμετώπισης της απόπειρας πραξικοπήματος από τα κράτη μέλη, ενώ από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι επέκριναν τη μαζική εκκαθάριση που ενορχηστρώθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τουσκ και ο Γιούνκερ αναμένεται να συναντηθούν με τον Τούρκο ηγέτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αργότερα τη Δευτέρα.

Εστιάζοντας στην Κίνα

Οι ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν στη σύνοδο κορυφής ευρισκόμενες ήδη σε κόντρα με την Κίνα, καθώς το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί για το κλείσιμο των εργοστασίων χάλυβα στην Ευρώπη.

«Είμαι αποφασισμένος, μαζί με τον Πρόεδρο Τουσκ, να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας και των εργαζομένων της» κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι έχουν χαθεί 10.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια από τον ευρωπαϊκό τομέα χάλυβα.

«Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ, ο γιος εργάτη χάλυβα, τόνισε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να δεχτεί η Κίνα να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για την παρακολούθηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα και τα αίτιά της.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο και συμφώνησαν για τη σύσταση διμερούς ομάδας εργασίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε ότι μια «αξιόπιστη» λύση για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα είναι «η δοκιμή» στην αξιολόγηση της Επιτροπής στην  Κίνα για τα μέτρα αντιντάμπινγκ και τις επιδοτήσεις.

Όχι κατά των ΗΠΑ

Μια διαφωνία που προέκυψε επίσης τις τελευταίες ημέρες είναι με το στενότερο σύμμαχο της Ευρώπης.

Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Apple πυροδότησε κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων έναντι των αρχών της ΕΕ για τη στόχευση αμερικανικών εταιρειών.

«Δεν είναι μια απόφαση εναντίον των ΗΠΑ», τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση κατά αθέμιτων φορολογικών αποφάσεων ελήφθησαν κατά ευρωπαϊκών εταιρειών.

«Εφαρμόζουμε τους κανόνες», υπογράμμισε.

Εμπορικές συμφωνίες της Μέι

Η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής είναι η πρώτη συνάντηση των G20 μετά το Brexit.

Αποτελεί το πρώτο μεγάλο διεθνές τεστ για τη νέα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία έφτασε με γεμάτη ατζέντα για να συζητήσει για το μέλλον της Βρετανίας έξω από την ΕΕ με παγκόσμιους ηγέτες, ιδιαίτερα για νέες εμπορικές ευκαιρίες.

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή, και προγραμμάτισε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Μόδι και τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αργότερα τη Δευτέρα.

«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εξακολουθούν να είναι μέλη της ΕΕ, διαπραγματεύονται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής υπενθύμισε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών σύμφωνα με τη συνθήκη της ΕΕ.

Βρετανοί διπλωμάτες υπογράμμισαν ότι η Μέι απλώς «θα ξεκινήσει συνομιλίες» με τους παγκόσμιους ηγέτες.

Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στη Euractiv ότι «θα ήταν ιδιαίτερα περίεργο αν η Μέι δεν συναντούσε όλους αυτούς τους ανθρώπους για συστηθεί».

Η Μέι αντιμετώπισε μια ακόμα δύσκολη δοκιμασία στην πρώτη της παγκόσμια σύνοδο κορυφής.

Έπρεπε να εξηγήσει στον Πρόεδρο της Κίνας την απόφασή της να θέσει σε αναμονή την κατασκευή του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Hinkley Point C.

Το έργο αυτό, στο οποίο το Πεκίνο επρόκειτο να επενδύσει 24 δισεκατομμύρια δολάρια, θεωρήθηκε από την Κίνα ως πύλη προς την Ευρώπη και σύμβολο των βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κρίσιμη καμπή

Η Μέι και ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στο τέλος της συνόδου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, οι ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την τόνωση της οικονομίας, καθώς η παγκόσμια παραγωγή επιβραδύνεται εν μέσω της πτώσης του διεθνούς εμπορίου και της στάσιμης παραγωγικότητας.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες να «δημιουργήσουν μια νέα δυναμική» όχι μόνο με βραχυπρόθεσμες απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων, αλλά και με μακροπρόθεσμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την υποστήριξη της καινοτομίας και την ψηφιακή μεταμόρφωση του κλάδου.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]