Μητσοτάκης: Τέλος στην υπερφορολόγηση της πραγματικής οικονομίας

Με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) συναντήθηκε o πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, εν όψει της επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο στην 81η ΔΕΘ.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερβολική φορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας» και επανέλαβε ότι από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ η ΝΔ θα προτάξει μια συμφωνία αλήθειας, η οποία -όπως είπε- θα έχει στο επίκεντρό της την ανάγκη η ελληνική οικονομία να δουλέψει ξανά. «Επιτέλους, να προωθήσουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική και θα παράγουν μια σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», τόνισε.
Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα κουραστεί να το λέει «ότι χωρίς σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει» και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθεια αυτή για τη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού και κοινωνικού πεδίου οι απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων είναι εξαιρετικά πολύτιμες».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι η προσπάθεια πρέπει είναι συλλογική. «Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και φυσικά πρώτος από όλους ο πολιτικός κόσμος», σημείωσε και τόνισε: «Μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης και χωρίς ψεύτικους διχασμούς και διαχωριστικές γραμμές πρέπει επιτέλους να προτάξουμε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα βάλουν την ελληνική οικονομία σε πραγματικά αναπτυξιακή τροχιά».

ΕΣΕΕ: Τρία προαπαιτούμενα επιβίωσης των επιχειρήσεων
Από πλευράς ΕΣΕΕ, ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Καρανίκας αναφέρθηκαν στην επιστολή και το αναλυτικό υπόμνημα που είχε αποστείλει η ΕΣΕΕ από 30/8/16 για τα τρία προαπαιτούμενα επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο να μην αδικήσουν τους συνεπείς αλλά να βοηθήσουν τους εντός κρίσης μικρομεσαίους οφειλέτες.
Οι τρεις προτάσεις της Συνομοσπονδίας είναι η λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού λογαριασμού, η διατήρηση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και το «πάγωμα» και η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με αφαίρεση από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Πέρυσι, στη ΔΕΘ μέσα σε μία προεκλογική περίοδο, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να πείσουν πως στη νέα συμφωνία υπάρχουν περιθώρια παροχών για όσους υπέφεραν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα πια, όλοι πλέον οι μικρομεσαίοι έχουμε καταλάβει για τα καλά, τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της μνημονιακής εξαετίας. Φέτος στη ΔΕΘ, ισχυρίζονται πως, αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα, όμως, η τραγική πλέον κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να σωθεί οτιδήποτε πλέον σώζεται».
» Τα αιτήματα ‘πυρόσβεσης’ που ζήτησε η ΕΣΕΕ μπορεί να έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα φέρουν την οριστική λύση του ‘δράματος’, ενώ η αποδοχή τους δεν σημαίνει τίποτα, εάν δεν γίνουν άμεσα αποδεκτά από τους δανειστές μας. Η στήριξη, λοιπόν, των προτάσεών μας από τη ΝΔ στα τρία προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη, την οποία οι παραγωγικοί φορείς έχουμε επισημάνει από καιρό. Άλλωστε, την έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία του τόπου μας».

Τα οικονομικά αδιέξοδα των επαγγελματιών

Τα οικονομικά αδιέξοδα που βιώνουν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις, την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, αναπροσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής λιτότητας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επισήμανε η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο Γιώργο Καββαθά.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν αναλυθεί σε βάθος τα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε κρίση, τα οποία αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται αποσπασματικά μέσα από το πρίσμα των μνημονίων και των υφιστάμενων προαπαιτούμενων του 3ου προγράμματος προσαρμογής και τα οποία θεωρούνται από τους θεσμούς αναγκαία για την ομαλή ροή χρηματοδότησης της χώρας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολυετούς εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο οποίο θα έχουν μερίδιο και συμβολή (δικαίωμα και υποχρέωση) όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για το σχεδιασμό και υλοποίηση αυτής της πρότασης, όπως είπε, αποτελεί η επίτευξη μιας ελάχιστης πολιτικής και κοινωνικής σύνθεσης που θα αφορά σε κάποιες κεντρικές εθνικές γραμμές, οι οποίες θα εξυπηρετούν το στόχο της σταθερότητας σε όλα τα επίπεδα: δημοσιονομική πολιτική, επενδυτική πολιτική, πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή.
Η ΓΣΕΒΕΕ, επιπρόσθετα, έθεσε θέματα που πλήττουν ευθέως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως η νέα αρχιτεκτονική της φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής, η οποία φαλκιδεύει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου. Σήμερα, υπογράμμισε ο Γιώργος Καββαθάς απαιτείται ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με σαφείς αποστάσεις από τις διάφορες πολιτικές παραλλαγές λιτότητας όλων των προηγούμενων ετών. Επίσης, έθεσε στον πρόεδρο της ΝΔ το ζήτημα της ουσιαστικής αποκατάστασης του κοινωνικού διαλόγου, με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]