Στον «πάγο» από τους θεσμούς η ρύθμιση για οφειλές σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ

Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπου των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά εστίασε στα βελτιωμένα, έναντι των προβλέψεων, έσοδα και τόνισε ότι οι προβλέψεις δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2017, ως αποτέλεσμα -όπως τονίστηκε- της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.
Μάλιστα, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, προέβλεψαν ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί (0,5%). Υπενθυμίζεται ότι και ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στη συνάντηση που είχε με το κουαρτέτο είχε μιλήσει για πρωτογενές πλεόνασμα 0,8%.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν από την ελληνική πλευρά:
• Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις (μέχρι και τον Αύγουστο, τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τον στόχο κατά περίπου 350-400 εκατ. ευρώ).
• Η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017 οπότε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στο 1,75%.
οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό 'βηματισμό' και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων».
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να έθεσε στη συζήτηση και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Πρότεινε μάλιστα, βάσει των ίδιων πληροφοριών, τη σύνταξη ενός προσχεδίου Μεσοπρόθεσμου με βάσει τα μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντίστοιχα που προτείνει.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να απάντησαν ότι είναι «αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις» και πως «αυτό είναι θέμα του Eurogroup» και ζήτησαν Προϋπολογισμό 2017 και Μεσοπρόθεσμο με βάσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και ισχύοντα. Επίσης, οι θεσμοί εξέφρασαν ενστάσεις και για τις κρατικές δαπάνες ζητώντας μείωσή τους και πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για τα δύο χρόνια επόμενα χρόνια.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]