Με μεγάλη επιτυχία το 1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ!


          φωτογραφία: Πανταζής Τουφίδης - Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας "Φωτόραση"
 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη στα Ιωάννινα το 1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ, ένα καινοτόμο φεστιβάλ της Καλλίεργον και τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. 


Ήταν ένα φεστιβάλ ατμοσφαιρικό, αισθαντικό και απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό και αστικό τοπίο, διεισδύοντας αθόρυβα στην καθημερινότητα του κοινωνικού ιστού της πόλης. Με τον τρόπο αυτό ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της, πέρα από ενεργοί θεατές, έγιναν μέρος αυτού του μικρόκοσμου που δημιουργήθηκε με αναφορές στο παρελθόν. Το έκαναν κτήμα τους και το απόλαυσαν με κάθε τρόπο!


Ο κεντρικός άξονας του φεστιβάλ αφορούσε σε ένα Ζωντανό Μουσείο επικεντρωμένο κυρίως, στην αναδημιουργία μύθων, θρύλων και παραδόσεων, όπως έχουν μεταφερθεί από στόμα σε στόμα, έχοντας ως σημείο αναφοράς την πλούσια ιστορία του τόπου. Εκτός από πρωτοπόρο ήταν και εκλαϊκευμένο, με αποτέλεσμα όλοι εκείνοι που το επισκέφθηκαν μπόρεσαν να κατανοήσουν ορολογίες και σημειολογικές αναφορές χωρίς να έπρεπε απαραίτητα να έχουν έρθει «διαβασμένοι» ή να είναι ήδη μυημένοι ως προς το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του.


                                                     φωτογραφία: Πέτρος Ζήσης


Το 1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ, στο σύνολο των δράσεών του, ένωνε όλες τις ηλικίες. Στις μικρότερες ηλικίες λειτούργησε ως ένας αποτελεσματικός τρόπος που ερέθισε τη φαντασία και την περιέργεια των παιδιών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες έγινε το μέσο, ώστε ο καθένας που συμμετείχε εθελοντικά, να νιώσει -και να είναι- πρωταγωνιστής στην ιστορία που γραφόταν εκείνη την ώρα. Κατά κοινή ομολογία, θύμισε «τις παλιές καλές εποχές» όπου μικροί και μεγάλοι γινόταν ένα. Ένιωσαν και πάλι ότι όλοι ήταν απαραίτητοι. Όποιος επιθυμούσε, μπορούσε να μπει -μέσω και της  συμπερίληψης- στο πετσί κάποιου ρόλου, με αποτέλεσμα να έρθει πιο εύκολα και στην θέση του άλλου, καλλιεργώντας έτσι την ενσυναίσθηση.


Όλοι συμμετείχαν, διασκέδασαν, συγκινήθηκαν, συγκλονίστηκαν, θυμήθηκαν… Όλοι πήραν και αντάλλαξαν μηνύματα. Όλοι έγιναν κοινωνοί -με πρωτότυπο και προσιτό ταυτόχρονα τρόπο- όλων εκείνων των πανανθρώπινων αξιών που πρέσβευε το φεστιβάλ. 


Οι διοργανωτές, με δράσεις που απέπνεαν σεβασμό στον δημόσιο χώρο, φιλικές και συμβατές με το περιβάλλον και την καθημερινότητα των πολιτών, έδωσαν έμπρακτα με τη στάση τους και ένα επιπλέον μήνυμα κατά αφισορρύπανσης. Μέσα από ευφάνταστους τρόπους ενισχύθηκε η έννοια των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων με διαφορετικό αντικείμενο απασχόλησης («φεστιβαλικό μενού», «ούι» κοκτέιλ κ.λπ). Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, έγινε προβολή πάνω στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας. Ήταν μία ιδιαίτερη προβολή, μεγάλης σημειολογικής αξίας.


       φωτογραφία: Νικόλας Κυραμάριος - Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας "Φωτόραση"


  Το 1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ αποτελεί τη δεύτερη δράση ενός ευρύτερου project, του PAMVOTIS LAKE PROJECT, στο οποίο εντάσσεται. Στόχος, επιμέρους δράσεις του project αυτού να εκτυλίσσονται στην περιοχή, σε όλη τη διάρκεια του έτους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενισχύοντας την επέκταση της τουριστικής περιόδου μέσω του θεματικού τουρισμού (λογοτεχνικού, γαστρονομικού, διαδραστικού παιχνιδιού, 7ης τέχνης κ.λπ).


φωτογραφία: Πανταζής Τουφίδης - Λέσχη Δημιουργικής Φωτογραφίας "Φωτόραση"


Οι εμπνευστές και διοργανωτές του φεστιβάλ ευχαριστούν, από καρδιάς, όλους εκείνους που με τον τρόπο τους έβαλαν το δικό τους πετραδάκι, ώστε να μπουν οι βάσεις για το νέο αυτό οικοδόμημα πολιτισμού. Στο προσεχές διάστημα θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]