Παπαευαγγέλου:Μείωση στα νέα κρούσματα αλλά με βραδύτερο ρυθμό... Αναμένουμε συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ


 Στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα βρίσκεται η χώρα μας , όπως ανέφερε νωρίτερα η κ.Παπαευαγγέλου .

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε  υψηλό  επίπεδο .

Υπολογίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας έχουμε περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα .Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ακόμα και  στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη .Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων καθ όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2.000  κρούσματα ανά μέρα .

Ολα τα παραπάνω η κ .Παπαευαγγέλου τα χαρακτήρισε ευχάριστα   επισημαίνοντας ωστόσο πως η μείωση είναι μικρότερη από αυτή που  επιθυμούν οι επιστήμονες.

Ακόμα και σήμερα ,όπως είπε , 3 εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown σε κάποιες περιοχές  αυξάνονται τα κρούσματα .Πιθανολογείται εξήγησε η κ.Παπαευαγγέλου ,ότι αυτό   μπορεί να οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημμαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη .

Παράλληλα σημειώνεται μία άυξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 48 έτη .Υψηλό παραμένει και το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 που νόσησαν αυτή την εβδομάδα .

3.200   είναι τα νέα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα   γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται  κάτι που θα παρατηρηθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ,υπάρχει μία σταθεροποίηση όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

 Σήμερα 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα  και περισσότερο από το 1/4 αυτών στη Θεσσαλονίκη .

Με  βάση όμως τον αριθμό  των νέων κρουσμάτων αναμένεται μία μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα.

Αναφορικά με την πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια η κ.Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ανέρχεται στο 88%  ενώ τις επόμενες 2 εβδομάδες με βάση τα μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι 1600 περίπου συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν σχεδόν 250 άτομα .

Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ,όπως ανέφερε η κ.Παπαευαγγέλου ότι καθημερινά 85  περίπου συνάνθρωποί  έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα.

"Συμπερασματικά λοιπόν  αν και έχουμε μία σαφή μείωση στα νέα κρούσματα αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν  που περιμέναμε .Το 2ο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μία συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες 7 με 14 μέρες."σημείωσε μεταξύ άλλων,



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]