Ματσούκι Ιωαννίνων:"Πολιορκημένο" από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου ![βίντεο]

Το Ματσούκι πολιορκημένο από τους ορεινούς όγκους της  Πίνδου και την κορυφή της Καρκαδίτσας βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων  ανάμεσα σε ρεματιές και απότομες πλαγιές.

Την περίοδο της  Τουρκοκρατίας γύρω στο 1805 βάση σχεδίου ο Αλί Πασάς  μεθόδευσε την οικονομική εξαθλίωση  της περιοχής , οι Ματσουκιώτες  αναγκαστηκαν να δανειστούν από τοκογλύφους όμως τα χρέη ήταν δυσβάσταχτα και πολλοί κάτοικοι έφυγαν για τα Άγραφα.

Το 1809 όσοι κάτοικοι απέμειναν παρουσιάστηκαν στο Αλί Πασά να πουλήσουν το χωριό συνολικά .Ο Αλί πασάς συμφώνησε στην αγοραπωλησία και υποσχέθηκε να τους καταβάλει 12 πουγκιά , δεν τήρησε όμως την συμφωνία και τους έδωσε μόνο δύο, αφού έγινε κύριος του χωριού .

Η μονή Βύλιζας είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής , Η ίδρυση του μοναστηριού ανάγεται στους μεσοβυζαντινούς χρόνους , το κτιριακό συγκρότημα που σώζεται σήμερα χρονολογείται στα τέλη του 17 αιώνα . Εντυπωσιάζουν οι εικόνες καθώς και η βιβλιοθήκη της μονής με χειρόγραφα του 14ου και 15ου αιώνα, πολλά από τα οποία θα τα βρείτε στο μουσείο της Βύλιζας μέσα στο χωριό.

Το υγρό στοιχείο στην περιοχή δίνει ιδιαίτερη δυναμική στο τοπίο, Το Ματσουκιώτικο ρέμα και ο κόκκινος ποταμός διασχίζουν απότομες πλαγιές και χαράδρες μέχρι να ενωθούν κοντά στον εντυπωσιακό Καταρράκτη Καμήλι , ενώ πιο κάτω συναντάμε το πέτρινο γεφύρι του Σταφυλά  και την ομώνυμη σπηλιά Άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος είναι η σπηλιά Γκούβα Μάρε που εξερευνήθηκε μόλις το 2017.

Λάζαρος Τσάτσος epirustravel.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]