ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:'Έτσι ..έφτιαξαν και φέτος την ηπειρώτικη λαχανόπιτα..3 τετραγωνικών μέτρων .![βίντεο]

Μεράκι ,τεχνική ,γνήσια παραδοσιακά ηπειρώτικα προϊόντα και αφθονία στα υλικά ,αυτά είναι τα μυστικά για τις φημισμένες πίτες που  ξέρουν να    φτιάχνουν οι γυναίκες στην Ήπειρο!
Στη μοναδική τους τέχνη αποφάσισαν πέρυσι να δώσουν ..  έκταση φτιάχνοντας για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη και πιο νόστιμη παραδοσιακή λαχανόπιτα μεγέθους 3 περίπου τ.μ   που  είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Γιορτή Πίτας στη Ζωοδόχο στο Μοναστήρι της Παναγιάς .
Την ξεχωριστή πρωτοβουλία του Πολιτιστικού -Χορευτικού Συλλόγου "Ζωοδόχος"   του Δήμου Ζίτσας αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη ο κόσμος και έτσι και φέτος οι γυναίκες του χωριού ένωσαν  και πάλι τις δυνάμεις τους για να φτιαχτεί η γιγάντια λαχανόπιτα που θα πρωταγωνιστήσει   στην αυριανή  Γιορτή Πίτας στο Μοναστήρι της Παναγιάς στη Ζωοδόχο!
Σήμερα  το απόγευμα ,στην κεντρική πλατεία του χωριού  30  γυναίκες   έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έβαλαν όλη τους τη "μαεστρία "ώστε να  κατασκευαστεί η  ξεχωριστή αυτή παραδοσιακή λαχανόπιτα  .
Οι  μεγαλύτερες σε  ηλικία γυναίκες ανέλαβαν τον καθοριστικό ρόλο του ανοίγματος   περισσότερων από  90  φύλλων και μαζί με τις υπόλοιπες της ομάδας ξεκίνησαν  το "στήσιμο"  της πίτας,που απόψε θα φυλαχτεί σε ψυγείο και θα ψηθεί αύριο σε επαγγελματικό φούρνο .

" Για την γιγαντιαία πίτα χρειάστηκαν 25 κιλά χόρτα σπανάκι και σέσκουλα ,15 κιλά φρέσκο κρεμμύδι ,5 κιλά πράσα ,1 κιλό άνιθο ,12-15 κιλά ελαιόλαδο και 15 κιλά φέτα "είπε   μιλώντας στο epirus-tv-news.gr η κ.Νόνη Δήμου Ματσαγκάνη ,ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου ,αποκαλύπτοντας  παράλληλα και κάποια ηπειρώτικα μυστικά για μια τέλεια λαχανόπιτα .
"Πρωταγωνιστικό  ρόλο σε μια λαχανόπιτα ,να το ξέρετε, έχει το τυρί ενώ η  ύπαρξη ρυζιού και τραχανά είναι απαραίτητη για τη συγκράτηση των υγρών της πίτας"είπε η κ.Ματσαγκάνη .
Οι πίτες της Ηπείρου είναι φημισμένες ,όπως σημείωσε   η ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου ,γιατί οι γυναίκες  δεν τσιγκουνεύονται τα υλικά  και  κατέχουν άριστα την τεχνική ανοίγματος του φύλλου ,έτσι όπως την έμαθαν από τις μεγαλύτερες και όπως οι ίδιες     τη μαθαίνουν στις νέες γυναίκες που συνεχίζουν την παράδοση ...
Η γιγαντιαία λαχανόπιτα μαζί με άλλες πίτες που θα φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού θα προσφερθούν  αύριο το βράδυ  στους επισκέπτες της "Γιορτής της Πίτας"με τη   νύχτα  να αναμένεται να κρατήσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες με κέφι ,  παραδοσιακή μουσική  και χορό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]