ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κοκκίνισε ο Αχελώος !

Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Ελλάδα με μήκος 220 χιλιόμετρα, ο οποίος διασχίζοντας τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Ευρυτανίας, και Αιτωλοακαρνανίας εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος, κοντά στις Εχινάδες Νήσους. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν Ασπροπόταμο εξαιτίας των αφρισμένων ορμητικών νερών του. Ωστόσο, αυτή την περίοδο το χρώμα του είναι έντονο κόκκινο. Ο Ασπροπόταμος κοκκίνισε κι αιτία είναι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών με αποτέλεσμα να “κατεβάζει” χώμα κι άλλα φερτά υλικά. Το “σιγανό ποτάμι θύμωσε” λένε οι κάτοικοι. Αλλά ακόμη κι έτσι η ομορφιά του είναι απαράμιλλη.

Η φωτογραφία είναι της Γιώτας Χασιώτη.



Ο Ασπροπόταμος

Στην καρδιά της Νότιας Πίνδου, μέσα από τα έγκατα του όρους Λάκμος (Περιστέρι), πηγάζει ο Αχελώος.  Το αέναο βουητό των ορμητικών νερών του αντηχεί στις απότομες πλαγιές των γύρω βουνών σαν αποχαιρετιστήριο τραγούδι στη γη που τον γέννησε, συνεχίζοντας το μακρύ του ταξίδι ως το Ιόνιο Πέλαγος.

Για την ορμή, τη δύναμη και τη μαγεία των νερών αυτού του ποταμού υπάρχουν πολλοί θρύλοι. Σύμφωνα με τη μυθολογία θεωρούνταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος (Γαίας) ή, κατά μια άλλη εκδοχή, γιος του Ωκεανού και της νύμφης Ναϊάδας καθώς επίσης, πατέρας των Σειρήνων και των νυμφών Καλλιρόη, Κόρινθος, Κασταλία, Δίρκη και Πειρήνη. Ο Αχελώος ερωτεύτηκε την όμορφη Δηιάνειρα, κόρη του Οινέα της Καλυδώνας και την απήγαγε. Ο Ηρακλής σταλμένος για να σώσει την κοπέλα νίκησε τον Αχελώο, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε μεγάλο ταύρο, ξεριζώνοντάς του το ένα κέρατο. Τότε ο Αχελώος παραδεχόμενος την ήττα του ζήτησε πίσω το κέρατο και ο Ηρακλής ζήτησε για αντάλλαγμα το Κέρας της Αμάλθειας, κατσίκας των Θεών το οποίο αποτέλεσε το σύμβολο της αφθονίας. Ο Αχελώος λατρεύονταν ως θεός και οι άνθρωποι, τρομοκρατημένοι από την ορμή και τη δύναμη των νερών του, έκαναν δεήσεις για να τον εξευμενίσουν. Όπως και να έχει ο Αχελώος είναι ένας «θεϊκός» ποταμός έχοντας καθορίσει την εξέλιξη της ανθρώπινης παρουσίας και του πολιτισμού στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]