Δείκτης βενζίνης: πόσα λίτρα βενζίνης μπορείτε να αγοράσετε με ένα μέσο μισθό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο;


ΈΡΕΥΝΑ PICODI


Η ομάδα αναλυτών Picodi.com ερεύνησε τις τιμές της βενζίνης σε διάφορες χώρες του κόσμου και υπολόγισε πόσα λίτρα βενζίνης μπορεί να αγοράσει ένας μέσος κάτοικος συγκεκριμένης χώρας το 2020.

Φθηνή βενζίνη

Λόγω της αστάθειας των τιμών στην αγορά βενζίνης, συγκεντρώσαμε δεδομένα σχετικά με τις τιμές το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σε 39 από τις 42 χώρες που θεωρούνται ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές της βενζίνης το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν χαμηλότερες από το 2019. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (−17,8%), την Ουκρανία (−15,4%) και τη Ρουμανία (−14%).
Στην Ελλάδα, η μείωση των τιμών της βενζίνης ανήλθε σε 7,5% (22η θέση). Το ίδιο ποσοστό σημειώθηκε στην Κύπρο. Παρόμοια νούμερα καταγράφηκαν στην Τουρκία (−7,6%), Ισπανία (−7,7%) και Φινλανδία (−7,2 %).
Σε μόνο 3 χώρες έχει καταγραφεί ανάπτυξη. Στη Λευκορωσία η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε 12,4% σε σχέση με το 2019. Στη Μάλτα 3,5% και Ρωσία 0,8%.

Δείκτης βενζίνης 2020: ποιος μπορεί να αγοράσει τη μεγαλύτερη ποσότητα βενζίνης στην Ευρώπη;

(κάντε κλικ στα βέλη για να δείτε δεδομένα από τις υπόλοιπες 41 χώρες)
Στη Ρωσία θα βρούμε τη φθηνότερη βενζίνη. Η τιμή ενός λίτρου ανέρχεται σε 0,58 €. Στην Ευρώπη το περισσότερο για ένα λίτρο βενζίνης θα πληρώσουμε στην Ολλανδία – 1,58 €.
Συγκρίναμε τις μέσες τιμές της βενζίνης το πρώτο εξάμηνο του 2020 με τα τελευταία στοιχεία για τους μέσους μισθούς. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο μπορούν να υπερηφανευτούν για την καλύτερη τιμή βενζίνης προς ένα μέσο μισθό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μέση αμοιβή σε αυτές τις χώρες επιτρέπει στους πολίτες τους να αγοράσουν 3795 και 3320 λίτρα βενζίνης αντίστοιχα. Το βάθρο ολοκληρώθηκε με τη Δανία (2484 λίτρα).
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 1.195,11 ευρώ (931 καθαρά). Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος Έλληνας μπορεί να αγοράσει 632 λίτρα βενζίνης με την αμοιβή του (32η θέση). Ενώ στην Ελβετία οι κάτοικοι μπορούν να αγοράσουν 3795 λίτρα (1η θέση). Στην τελευταία θέση της αναφοράς βρίσκεται η Αλβανία με 239 λίτρα.

Η παγκόσμια κατάταξη της βενζίνης

(Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στη χώρα για να δείτε τις πληροφορίες)
Στην παγκόσμια κατάταξη, οι κορυφαίες θέσεις λαμβάνονται από χώρες του Περσικού Κόλπου. Στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ, θα μπορούσατε να αγοράσετε από 5112 έως 8210 λίτρα βενζίνης με μία μέση αμοιβή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι του Κουβέιτ μπορούν να αγοράσουν 139 λίτρα λιγότερα από πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, το 2020 οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ μπορούν να αγοράσουν περίπου 4933 και 1603 λίτρα περισσότερο από πέρυσι.
Η χειρότερη κατάσταση σημειώθηκε στην Κούβα όπου ο μέσος μισθός ισούται με την τιμή των μόνο 28 λίτρων βενζίνης (αύξηση 2 λίτρων). Παρά το γεγονός ότι το Τατζικιστάν και η Ζάμπια συνοδεύουν την Κούβα στο χαμηλότερο τμήμα της κατάταξης, οι πολίτες τους μπορούν να αγοράσουν ακόμη και επτά φορές περισσότερη βενζίνη από τους Κουβανούς (151 και 219 λίτρα αντίστοιχα).
Αποδεικνύεται ότι το να είσαι μεγιστάνας πετρελαίου δεν σημαίνει πάντα ευκολότερη πρόσβαση για τους πολίτες στη βενζίνη. Η Νιγηρία, για παράδειγμα, παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες βενζίνης στην Αφρική. Παρά τη χαμηλότερη τιμή της βενζίνης σε ολόκληρο τον κόσμο (0,31 €), ο σχετικά χαμηλός μέσος μισθός (165 ευρώ) δεν επιτρέπει στους Νιγηριανούς να αγοράζουν πολλά λίτρα βενζίνης – 539. Παρόμοια κατάσταση παρατηρούμε στη Ρωσία. Σε μια χώρα η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, με το μέσο μισθό ένας κάτοικος μπορεί να αγοράσει μόνο 919 λίτρα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Σε αυτήν τη χώρα της Νότιας Αμερικής, υπάρχουν όρια τα οποία επιτρέπουν  την αγορά μόνο 120 λίτρον βενζίνης άνα άτομο σε ένα μήνα με την τιμή που ανέρχεται σε περίπου 0,025 δολάρια ανά λίτρο. Μόλις ξεπεραστεί το όριο, η βενζίνη μπορεί να αγοραστεί μόνο στην τιμή «αγοράς» η οποία είναι 0,5 δολάρια ανά λίτρο και μόνο σε 200 πρατήρια καυσίμων στη χώρα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι ο μέσος μισθός στη Βενεζουέλα είναι αρκετός για 148 λίτρα βενζίνης (120 λίτρα επιδοτούμενα και 28 λίτρα πλήρως πληρωμένα), η οποία είναι μια δραστική διαφορά σε σύγκριση με τα θεωρητικά 14 δισεκατομμύρια λίτρα από το προηγούμενο έτος.

Μεθοδολογία

Αυτή η έκθεση χρησιμοποιεί το μέσο καθαρό μισθό σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που παρέχονται από γραφεία για εθνικές στατιστικές ή σχετικά υπουργεία. Οι μέσες τιμές για το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε περισσότερες από 100 χώρες βασίζονται σε δεδομένα από το globalpetrolprices.com και άλλες τοπικές πηγές. Για να λάβουμε τον αριθμό των λίτρων, διαιρέσαμε τον μέσο μισθό με τη μέση τιμή του 1 λίτρου βενζίνης. Για μετατροπή νομίσματος, χρησιμοποιήσαμε τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία για τις τελευταίες 90 ημέρες.

Δημόσια χρήση

Είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τις πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της βενζίνης και τους μέσους μισθούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με τους αναγνώστες σας; Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε όλα τα δεδομένα και τα infographic που παρουσιάζονται σε αυτήν την αναφορά τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς, αρκεί να δηλώσετε τον συγγραφέα της έρευνας (Picodi.com) με σύνδεσμο προς αυτήν την υποσελίδα. Για να αντιγράψετε τον κωδικό του διαδραστικού infographic, κάντε κλικ στο εικονίδιο με τρεις τελείες στην πάνω δεξιά γωνία. Εάν έχετε απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο research@picodi.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]