ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δήμος Ζίτσας:Επαγρύπνηση και συντονισμό ενεργειών για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου



Πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού  με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη  αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας το πρωί της Πέμπτης (16/07/2020), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα.
Οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού εξέτασαν από κοινού τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η εκδήλωση όσο το δυνατό λιγότερων πυρκαγιών. Διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συνεργασίας καθώς και η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. 
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος ώστε να είναι προετοιμασμένος και να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστών. Ειδικότερα, «έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς και όπου υπήρχαν προβλήματα αποκαταστάθηκαν, επίσης η χρηματοδότηση από την πολιτική προστασία δόθηκε εξ’ ολοκλήρου για τον καθαρισμό και την αποψίλωση από χόρτα δημοτικών – αγροτικών δρόμων και κοινόχρηστων εκτάσεων, σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που έθεσαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου. Τα μηχανήματα του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και με την επικείμενη προμήθεια από την Περιφέρεια βυτιοφόρου οχήματος, δέκα τόνων, θα ενισχυθούμε σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.  Επίσης, ενημέρωσε τα μέλη του Συντονιστικού πως το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την Κωδική Ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 
Κλείνοντας ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συντονιστικού για τη  συμμετοχή τους στη συνεδρίαση καθώς και τη μέχρι τώρα άριστη συνεργασία. «Η συνεργασία πάντοτε φέρνει θετικά αποτελέσματα και αυτό το έχουμε  αποδείξει μέχρι σήμερα έμπρακτα. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλοι μας ελπίζω πως θα αποτελέσει ακόμη ένα εφόδιο για να ανταποκριθούμε αξιοπρεπέστατα σε ότι προκύψει  και κατά τη θερινή περίοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλιάκος.
Τη συνδρομή και ελικοπτέρου, που βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένο στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στη «μάχη» κατά των πυρκαγιών ανακοίνωσε παίρνοντας το λόγο ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος «θα το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο  και θα προγραμματίσουμε και μία δοκιμή με ρίψεις νερού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, επεσήμανε τον  «πρωταγωνιστικό ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο στην προσπάθεια πρόληψης και πολύ δε περισσότερο στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς» διευκρινίζοντας «πως όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι συνδράμουν σε ότι χρειαστεί (μηχανήματα, προσωπικό κ.α.)». Ο κ. Μαυρογιώργος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και των ποινών που προβλέπονται  για όσους κριθούν υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών.
«Θετική» χαρακτήρισε την παρουσία του ελικοπτέρου ο Δ/της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων, Πύραρχος Βασίλειος Οικονόμου καθώς όπως εξήγησε  «θα επεμβαίνει άμεσα στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς ειδικά σε δύσβατες περιοχές και τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους». Παράλληλα επεσήμανε πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα καθ’ όλο το 24ωρο και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να είναι σε επιφυλακή μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου καθώς όπως εκτίμησε ο βαθμός επικινδυνότητας θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. 
Την πολύ καλή συνεργασία που έχουν με το Δήμο εξήρε από την πλευρά του ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων Αντιπύραρχος Φώτης Δεληγιάννης και ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει το πυροσβεστικό όχημα του Δήμου για να συνδράμει στο έργο των πυροσβεστών. 
Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν επίσης ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Νίκος Κοκκίνης, ο Διοικητής 8ου Λ.Α.Π. Ταγματάρχης Ιωάννης Μέγας, ο Δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Βασίλειος Σταύρου και η Υπαρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Όλγα Κόκα.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας Αλκιβιάδης Βότσικας ευχαρίστησε και εκείνος από την πλευρά του όλους τους εμπλεκόμενους για τη μέχρι τώρα συνεργασία   και διαβεβαίωσε « πως ο Δήμος με τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει είναι σε πλήρη ετοιμότητα».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης η Δημοτική Σύμβουλος, Αναπληρώτρια πολιτικής προστασίας Γιαννούλα Γεωργούλη και στελέχη  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]