Ιωάννινα:Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού ΣΥμβουλίου

Το πιο εντυπωσιακό στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, ήταν ότι οι απαράδεκτες εικόνες, τα μαλλιοτραβήγματα και οι θεατρινισμοί δεν έγιναν για να φωτίζεται η πόλη με σύγχρονο τρόπο χωρίς να επιβαρύνονται οι Γιαννιώτες. Όλη η αντιπαράθεση ήταν για το πόσο περισσότερο θα πληρώσει ο λαός, πόσο περισσότερο θα επιβαρυνθούν τα ανταποδοτικά τέλη από την αλλαγή των λαμπτήρων  του οδοφωτισμού
Σε όλη την εξέλιξη της συνεδρίασης δεν αμφισβητήθηκε δευτερόλεπτο η σύμπλευση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης στην πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Στην πολιτική που έχει κάνει τους δήμους manager επιχειρηματικών ομίλων και εισπράκτορα από το λαό για αυτούς.
Στο ερώτημα «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει. Προφανώς πίσω από την αντιπαράθεση αυτή υπάρχουν και αντιθέσεις επιχειρηματικών ομίλων για το έργο που σύντομα θα φανούν, αφού στην υπόθεση μπλέκονται πολύ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (στο Δήμο Βόλου πχ αντίστοιχο έργο το έχει πάρει ο όμιλος Μυτιληναίου)
Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι η χθεσινή συνεδρίαση μπορούσε να «συγκινήσει» τη Δημοτική Αρχή προκειμένου να ανασκευάσει και να αλλάξει στάση σε σχέση με το γεγονός ότι ένα έργο που στοιχίζει 8,6εκ € οι γιαννιώτες θα το πληρώσουν 19,2εκ. Αυτό και μόνο αρκεί για να απαντηθεί για ποιο λόγο, ενώ δεν κατάφερε να πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύμβαση των Led, αξιοποίησε την τροπολογία της ΝΔ και  κατάφερε τελικά να πάρει απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή όπου εκ του νόμου έχει πλειοψηφία χωρίς μάλιστα καμία μελέτη να έχει ελεγχθεί από καμία δημοτική υπηρεσία. Ομοίως απαντά για ποιό λόγο κάλεσε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τέλη Ιουλίου ενώ είχε πάρει απόφαση Οικονομικής Επιτροπής 20 μέρες νωρίτερα...
Να σημειωθεί ότι ήδη από το Φλεβάρη ο πρωθυπουργός  είχε διαβεβαιώσει τους δημάρχους ότι θα φροντίσει να  επιταχυνθεί η λεγόμενη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους δήμους και ο ρόλος τους στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Διακαής στόχος τους ήταν και θα παραμένει η ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, το πιο σφιχτό δέσιμο των δήμων με την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, παραδίδοντάς τους σειρά από πόρους και τομείς όπως η γη, το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων, η εμπορευματοποίηση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών όπως η Πρόνοια, η Παιδεία και η Υγεία που είναι στη σειρά.
Η επίκληση της αδυναμίας των υπηρεσιών να εκπονήσουν μελέτες και να δημιουργηθεί ένα έργο χωρίς κόστος για το λαό, είναι κακόγουστη φάρσα  για τους δεκάδες χιλιάδες ανέργους της πόλης μας. Η δημοτική αρχή που δεν διεκδικεί ούτε μισή πρόσληψη μονίμου προσωπικού, επικαλείται την έλλειψη προσωπικού για να χρυσοπληρώσουν οι άνεργοι μηχανικοί και εργατοτεχνίτες της πόλης, για τα έργα που αυγαταίνουν τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων.
  Κι ενώ το πρόβλημα για το λαό είναι η ανεργία του και η φοροληστεία που κάνουν οι Δήμοι, η Δημοτική Αρχή και η αντιπολίτευση χθες διαφωνούσαν με την προγραμματική σύμβαση, επειδή την επιλογή του εργολάβου θα την κάνει η Περιφέρεια κι όχι ο Δήμος..
Στον αντίποδα, η πρότασή μας για διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για το έργο χωρίς επιβάρυνση ή παρακράτηση των ανταποδοτικών, και προσλήψεις προσωπικού είναι ρεαλιστική και αναγκαία και έχει ως προϋπόθεση το εργατικό κίνημα να διεκδικήσει και να επιβάλει τέτοιες εξελίξεις.
Για να κρύψουν το κύριο, Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση, έκαναν λόγο για παραβίαση του «αυτοδιοίκητου» του Δήμου την ίδια στιγμή που έχουν εκχωρήσει δεκάδες αρμοδιότητες στηρίζοντας τα κόμματα που κυβέρνησαν
Τέτοια ζητήματα «νομιμότητας» και «δημοκρατίας», αποδεικνύουν ότι «νόμιμο» και «δημοκρατικό» για την αστική τάξη, τα κόμματά της και τα κρατικά όργανά της είναι μόνο ό,τι εξασφαλίζει την κυριαρχία της. Όμως ο λαός μας έχει αποδείξει ότι το δίκιο του δεν θα το χαρίσει και ότι είναι στο χέρι του να το επιβάλει.
Σε αυτό τον χορό των εκατομμυρίων τα λαϊκά στρώματα που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο μόνο ένα συμπέρασμα μπορούν να βγάλουν : όσο την εξουσία την έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όσο οι νομοθεσίες και τα δημοτικά συμβούλια δουλεύουν γι αυτούς και όχι για το λαό που παράγει τον πλούτο, τέτοια και χειρότερα θα βλέπουμε είτε στο όνομα της ενεργειακής αναβάθμισης, είτε στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος είτε στο όνομα της μείωσης της γραφειοκρατίας είτε στο όνομα της «ανάπτυξης».
Μοναδική λύση για να γίνονται έργα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες αξιοποιώντας την τεχνολογία και την επιστήμη, είναι ο λαός να έχει την εξουσία και να επιβάλλει τους δικούς του όρους όχι μόνο στα δημοτικά συμβούλια αλλά κυρίως  και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας  και πρωτίστως της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]