Ιωάννινα:Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε για την ενεργειακή αναβάθμιση


Μία ακόμη απόπειρα έκαναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να οδηγήσουν στις καλένδες το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο Δήμο Ιωαννιτών. Λίγες μέρες μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε το έργο να ωριμάσει μέσω του μηχανισμού Elena οι παρατάξεις με την κοινή τους εισήγηση ζήτησαν αφενός να εκπονηθούν οι μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και σε περίπτωση αδυναμίας να κατατεθούν οι μελέτες που θα εκπονήσει η Περιφέρεια αλλά χωρίς να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση.
Αυτό ήταν το ένα οξύμωρο στοιχείο που χαρακτήριζε την εισήγηση, ενώ το δεύτερο και εξίσου ουσιαστικό στοιχείο ήταν η απουσία πρότασης για την χρηματοδότηση του έργου, αφού για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως έχει παρουσιαστεί δημόσια τους τελευταίους μήνες, έχουν διατυπωθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις.
Από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κατέστησε σαφές ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου υπάρχει ήδη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που είναι εκτελεστή. Σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου καθορίζονται από το νόμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να ακυρώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ούτε να υποχρεώσει τον δήμαρχο να μην υπογράψει την προγραμματική σύμβαση. Πρόκειται όπως είπε για διαφορετικά όργανα, με διαφορετικές αρμοδιότητες και διακριτό ρόλο.
Ο Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε ότι ο δημοτικό συμβούλιο είναι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο και οφείλει να πάρει μία πολιτική απόφαση ώστε από κει και πέρα ο καθένας να την διαχειριστεί με τον δικό του τρόπο.
Κεντρικός εισηγητής της «Ενότητας Πολιτών» ήταν ο Θωμάς Γιωτίτσας ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή γιατί παρέκαμψε το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.
Υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ενεργειακή αναβάθμιση με ίδιους πόρους όπως και της δυνατότητας να εκπονηθούν οι μελέτες από τις υπηρεσίες του Δήμου.
«Η αντιπολίτευση ζητά την εκπόνηση των μελετών από τις υπηρεσίες του δήμου. Αν αυτό δεν γίνεται ζητούμε τον έλεγχο των μελετών του τεχνικού συμβούλου ώστε να δούμε αν είναι συμφέρουσες για το δήμο», ανέφερε.
Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» τοποθετήθηκε η επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, είπε, είναι αναγκαίο, ωφέλιμο και χρήσιμο. «Η παράταξή μας αντιμετωπίζει κάθε έργο ξεχωριστά, με διαφάνεια και τρόπο σύννομο. Η δημοτική αρχή κινείται με λανθασμένο τρόπο. Η Δημοτική Αρχή δεν εμπιστεύεται το δημοτικό συμβούλιο και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου», ανέφερε η κ. Καλογιάννη.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ανέφερε ότι ο δήμος με το μοντέλο που έχει επιλέξει θα πληρώνει το έργο για δώδεκα χρόνια.
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που οι πολίτες πρέπει να το διεκδικήσουν και να μην το πληρώσουν.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ένα από τα έργα φιλέτα σε όλη την χώρα και υποστήριξε ότι είχε διαφανεί η πρόθεση της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει το έργο σε ιδιώτες.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας εξέφρασε ερωτήματα πως παρατάξεις από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες κατέθεσαν μία κοινή εισήγηση. «Εκπλήσσομαι. Υποβαθμίζεται το σώμα γιατί το σώμα δεν έχει δυνατότητα να λάβει απόφαση. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως ακυρωτικό σώμα άλλων οργάνων του δήμου» ανέφερε ο κ. Γκόντας. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να προχωρήσει το έργο με την προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας και Δήμου γιατί αυτό που καλείται να κάνει ο δήμος είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι πλήρης καθώς περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση σε όλη την έκταση του δήμου με ένα χρηματοδοτικό μοντέλο που δεν επιβαρύνει τον πολίτη. «Την ιδιωτική πρωτοβουλία την χρησιμοποιούμε προς όφελος του συνόλου» είπε ο κ. Μπαρτζώκας και αναρωτήθηκε για την σκοπιμότητα της συνεδρίασης σημειώνοντας ότι γίνεται μόνο για λόγους εντυπώσεων.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος με μία εκτενή και πλήρως τεκμηριωμένη εισήγηση αποδόμησε τους ισχυρισμούς της «Ενότητας Πολιτών» ότι το μοντέλο που είχε επιλέξει, η τμηματική δηλαδή κατασκευή του έργου με ίδιους πόρους ήταν το πιο ενδεδειγμένο.
Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος τόνισε οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα του δήμου είναι δεσμευτικές. Δεσμευτική ήταν η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, όπως σήμερα είναι δεσμευτική και εκτελεστή η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο σημείωσε δεν έχει δικαιοδοσία να ανακαλέσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της προγραμματικής όπως είχαν παρουσιαστεί στην Οικονομική Επιτροπή. Τόνισε ότι οι μελέτες που ζητούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι απόρροια της προγραμματικής σύμβασης, την οποία ωστόσο ζητούν να μην υπογραφεί.
Ανέλυσε πλήρως τον τρόπο προσδιορισμού του προϋπολογισμού του έργου και υπογράμμισε ότι με την λύση που έχει προκρίνει η δημοτική αρχή εξασφαλίζεται η κατασκευή του σε ολόκληρο τον Δήμο, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόσθετο κόστος και κυρίως με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και οφέλη για τους πολίτες.
Ο Θωμάς Μπέγκας υποστήριξε ότι ο Δήμος παραχωρεί δικαιώματα στην Περιφέρεια και εκχωρεί βασικές του υποδομές και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η παράταξή του θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τις απόψεις της.
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του μίλησε για συζήτηση άνευ αντικειμένου καθώς από την Οικονομική Επιτροπή έχει ληφθεί ήδη μία απόφαση που μπορεί να ανακληθεί μόνο από την ίδια.
«Αν οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν μία ενιαία άποψη για την επόμενη μέρα τότε το θέμα θα ήταν σοβαρό και θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Όμως με την πρόταση που κατέθεσαν, αποκρύπτεται η διαφωνία τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής και την χρηματοδότηση του έργου. Η ενιαία τους στρατηγική εξαντλείται στο γεγονός να μην υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Όμως για να κατατεθούν οι μελέτες που ζητάνε πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση ώστε στο πλαίσιο αυτής να εκπονηθούν και να παραδοθούν στο Δήμο» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.
Στη συνέχεια καυτηρίασε τις τοποθετήσεις του κ. Μπέγκα και της κ. Καλογιάννη όπως και την στάση τους στην απόφαση συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια.
«Ο κ. Μπέγκας εξακολουθεί να υπεραμύνεται του έργου που δημοπράτησε τον περασμένο Αύγουστο και ακύρωσε η δημοτική μας αρχή. Η κ. Καλογιάννη καταγγέλλει αυτό που η ίδια έφτιαξε στην Περιφέρεια και τον μελετητή που εκείνη επέλεξε. Η συνεργασία των φορέων είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί προκαλεί τόση ένταση η απόφασή μας να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια… Δεν είναι θεσμός εχθρικός προς τους Δήμους.. Δεν μπορεί παλιότερα να αποστέλλονταν επιστολές στους Δήμους για τα πλεονεκτήματα του Elena και για τα οφέλη που θα είχαν από το πρόγραμμα και ξαφνικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο όλα να δαιμονοποιούνται» τόνισε ο Δήμαρχος.
Καταλήγοντας έκανε γνωστό ότι η Προγραμματική Σύμβαση έχει αποσταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα υπογραφεί και μόλις οι μελέτες εκπονηθούν τα στοιχεία τους θα είναι στην διάθεση όλων.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά την οποία υπερψηφίστηκε (22-20) η πρόταση όπως είχε κατατεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]