ΣτΕ: Έρχονται αναδρομικά 11μήνου για 2,5 εκατ. συνταξιούχους

Την Παρασκευή αναμένεται να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 2.5 εκ. συνταξιούχοι που διεκδικούν τα αναδρομικά του 2015 (εκτός από τους αγρότες) οι οποίοι έχουν ταλαιπωρηθεί από το σήριαλ των συνεχών μεταθέσεων της απόφασης. Μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές.

Σύμφωνα με τους νομικούς  όλα συνηγορούν στην δικαίωση για το «ορφανό»11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).

Όμως ακόμα και γι αυτό το διάστημα ,σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για την επιστροφή των ποσών για κύριες και επικουρικές συντάξεις  κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Το καθαρό ποσό αν αφαιρεθεί ο φόρος 20% και η εισφορά υπέρ ασθενείας περιορίζεται  στα 2.9 δις.

Δεν αποκλείεται όμως σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές μόνο τις περικοπές των συντάξεων και όχι την κατάργηση των δώρων που αφορά όλους τους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό συνέδριο είχε κρίνει συνταγματική την κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα ο συνήγορος της πολιτείας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « κόψαμε τον 13ο και 14ο μισθό για να μην κόψουμε το δωδέκατο.

Στην περίπτωση που δεν περιληφθούν τα δώρα των συνταξιούχων στις επιστροφές, το συνολικό κόστος μειώνεται στο 1.5 δισ.

Αν το ΣτΕ  δικαιώσει τους συνταξιούχους θα πρέπει η κυβέρνηση να λύσει το θέμα με πολιτική απόφαση που θα εφαρμοστεί για το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο γι΄αυτούς που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα ο κ. Βρούτσης έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση της δικαιοσύνης πάντα σε συσχετισμό με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Συνεπώς θεωρείται  δεδομένο, οτι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα καταβληθούν σε δόσεις και σε βάθος χρόνου.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι φτάνουν ως και 15.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ενώ σε άλλα Ταμεία τα αναδρομικά φτάνουν ως 8.700 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται στις 5.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]