Όλυ Τσουμάνη : Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε καμία περίπτωση δεν είναι η λύση για καθαρή πόλη

Στις 24-3-2020 ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσει το ακόλουθο θέμα στην ημερήσια διάταξη: 
«Οι ελλείψεις προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών αλλά και ακόμα περισσότερο στον τομέα της καθαριότητας είναι διαπιστωμένο πρόβλημα στο Δήμο Ιωαννιτών.  
Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρόβλημα γίνεται ακόμα οξύτερο αυτές τις μέρες, καθώς οι νεότεροι εργαζόμενοι παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού για να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι,  και το υπόλοιπο γερασμένο προσωπικό εξαιτίας της δυσκολίας της δουλειάς επίσης εμπίπτει στις ευπαθείς ομάδες που δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού. 
Ακόμα περισσότερο, η φύση της δουλειάς (εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, κουρασμένοι και σε καθημερινή επαφή με μολυσματικούς παράγοντες) αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορωνοϊό και να αναγκαστούν (όσοι απέμειναν) να πάρουν αναρρωτικές άδειες πολλών ημερών. 
Όλα τα παραπάνω καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη τόσο ο οδοκαθαρισμός όσο και η αποκομιδή να στελεχωθούν με προσωπικό άμεσα. Σας καλούμε στην ημερήσια διάταξη να προσθέσετε θέμα με τίτλο : «Λήψη απόφασης για προσλήψεις μονίμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας» και φυσικά να γίνει η αντίστοιχη αναμόρφωση στον ΟΕΥ ώστε να δημιουργηθούν νέες κενές οργανικές θέσεις».
Αντ’ αυτού η δημοτική αρχή με τη συναίνεση της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης, για την οποία πολλές φορές αναδείξαμε ότι διαφωνεί για το μείγμα διαχείρισης της ίδιας όμως πολιτικής, έφερε για ψήφιση την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Είχε ήδη πάρει απόφαση για την ιδιωτικοποίηση από την Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.) στην οποία έχει εκ του νόμου πλειοψηφία και άρα αποφασίζει ό,τι θέλει. Αποδείχθηκε όμως ότι χρειάζεται και απόφαση δημοτικού συμβουλίου. 
Κληθήκαμε σε μια συνεδρίαση δια περιφοράς, ενώ στο παρελθόν όλες οι παρατάξεις έχουμε καταγγείλει τις δια περιφοράς συνεδριάσεις και έχουμε δηλώσει ότι δεν θα ξανασυμμετέχουμε. 
Με δεδομένο δε ότι η ιδιωτικοποίηση ψηφίστηκε ως “αναμόρφωση προϋπολογισμού” δεν χρειαζόταν καν πλειοψηφία επί των παρόντων. Χρειαζόταν μόνο να διαπιστωθεί η απαρτία με τη συμμετοχή των 2/3 του συνόλου των δημοτικών συμβούλων. Στην πράξη, οι παρατάξεις της “αντιπολίτευσης” που συμμετείχαν και ανεξάρτητα από την ψήφο τους ενέκριναν την ιδιωτικοποίηση και γι’ αυτό μονομιάς ξέχασαν τις διαμαρτυρίες για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις. 
Με αυτό τον τρόπο παρείχαν πολιτική κάλυψη και νομιμοποίηση στην ιδιωτικοποίηση αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική τους ταύτιση με τη δημοτική αρχή.  Άλλωστε στη δημοτική αρχή συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπως και στην “αντιπολίτευση”, με ολίγον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είναι γνωστά και  η πολιτική όλων τους έχει δοκιμαστεί. 
Η στρατηγική σύμπλευση εκφράστηκε για να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου κατά 200.880€, χωρίς αυτό το ποσό να προκύπτει από κάποια τεκμηριωμένη μελέτη. Θα δαπανηθούν όσα χρήματα χρειάζονται για να προσληφθούν ούτε ένας ούτε δύο αλλά εξήντα έξι (66) εργάτες για τρεις μήνες, την ώρα που οι υπηρεσίες με εισήγησή τους ζητούσαν 24 εργάτες για να γίνει η αποκομιδή. 
Η αναντίρρητη ανάγκη για καθαρή πόλη, δεν μπορεί να αξιοποιείται ως άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις. Η ικανοποίηση αναγκών που αφορούν στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια του λαού έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και προφανώς δεν μπορούν να ικανοποιούνται ταυτόχρονα αυτά. Ποτέ δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει.
Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε καμία περίπτωση δεν είναι η λύση για καθαρή πόλη. Ο επιχειρηματίας που θα αναλάβει, στόχο θα έχει φυσικά, τα κέρδη της επιχείρησής του, όχι τη δημόσια υγεία. Η καθαριότητα πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος και να παρέχεται απρόσκοπτα και δωρεάν σε όλους. Απόδειξη είναι ότι όπου αυτές οι υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν και η καθαριότητα δεν βελτιώθηκε και οι συνθήκες εργασίας επιδεινώθηκαν. 
Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ακόμα πιο επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη για στελεχωμένες δωρεάν κρατικές υπηρεσίες όχι μόνο καθαριότητας αλλά και υγείας- πρόνοιας. Η μήτρα που γεννά τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε όλα τα προηγμένα καπιταλιστικά κράτη, είναι ίδια με τη μήτρα που γεννά τις ελλείψεις στη χώρα μας. Είναι αυτό το βάρβαρο – καπιταλιστικό σύστημα που ιεραρχεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων απέναντι στις ανάγκες του λαού. Η πολιτική των κατευθύνσεων της ΕΕ, των καπιταλιστών και του κράτους τους, μετατρέπει τόσο τους δήμους όσο και τα νοσοκομεία σε μαγαζιά – επιχειρήσεις, τους γιατρούς των νοσοκομείων, τους υπόλοιπους υγειονομικούς σε πωλητές, τους ασθενείς σε πελάτες.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ιωαννιτών

Όλυ Τσουμάνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]