Ιωάννινα:Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου των Οριζόντων Ηπείρου...

Μερικά ακόμα παραδείγματα άμεσης εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα στο Μέλλον» μέσα από ζητήματα που προκύπτουν σε διάφορους τομείς της οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας έδωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το πρωί της Τετάρτης, ο επικεφαλής της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, κ. Σπύρος Ριζόπουλος και την ίδια ώρα, πέρα από την ενημέρωση για τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προετοιμασίες της παράταξης ενόψει του συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, μέλη των Οριζόντων Ηπείρου παρουσίασαν κάποια θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

 

Παράλληλα, ο κ. Ριζόπουλος ανακοίνωσε πως κατέθεσε πρόταση προς την κυβέρνηση, με επιστολές  προς τον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους Υπουργούς και την Τράπεζα της Ελλάδος, για τη δημιουργία ενός περιφερειακού ταμείου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακόμα και των παραγωγών (περιφερειακό ΕΤΒΑ) που θα εκμεταλλευτεί το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνει η κυβέρνηση σήμερα, βάζοντας ένα ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 400.000 ευρώ. Κατά διαβολική σύμπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος, η συγκυρία αυτή έρχεται ταυτόχρονα με την προσπάθεια της διοίκησης του κ. Καχριμάνη να προβεί στην αγορά ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για το ποσό των 500.000 ευρώ περίπου, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη που δημοσίευσε στον τοπικό τύπο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου.

 

Για το συγκεκριμένο σκανδαλώδες θέμα, η παράταξη Ορίζοντες Ηπείρου υπέβαλαν ερώτημα  προς τον Περιφερειάρχη ζητώντας εξηγήσεις και μόλις χθες, απάντησε ο κ. Καχριμάνης λέγοντας πως είναι ουσιαστικά αναρμόδιος!

 

«Εμείς θα δώσουμε σε κάποιους μισό εκατομμύριο για να στεγάσουμε 5-6 υπαλλήλους, αντί να βάλουμε τα λεφτά στο Ταμείο που μπορεί να εξελιχθεί δίνοντας μάξιμουμ 25.000 ευρώ κεφάλαιο σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν ανάγκη… Τα λεφτά υπάρχουν, είναι εκεί και πάνε να δοθούν σε ένα κτίριο αντί σε μια εταιρεία που θα δανειοδοτεί επιχειρήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

 

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του γεφυριού της Πλάκας, ο κ. Ριζόπουλος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον μιας πολυεθνικής εταιρείας να αναλάβει εξ ολοκλήρου την αναστήλωση του γεφυριού όταν κατέρρευσε, με μόνο όρο τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Παρακολούθησης, πρόταση που κατά τον επικεφαλής των Οριζόντων, ο κ. Καχριμάνης αρνήθηκε προκειμένου να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία μέσω του ΕΜΠ και του Υπουργείου Πολιτισμού η οποία κατέληξε σε μια κατασκευαστική εταιρεία, εταιρεία που τώρα επικαλείται το σεισμό του Καναλακίου προκειμένου να λάβει μια απευθείας ανάθεση της τάξης των 350.000 ευρώ. «Αν κινδυνεύει να πέσει το γεφύρι από το σεισμό της Πάργας, είναι η αναστήλωση της Πλάκας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

 

 

Η εξέλιξη της «Γέφυρας»

 

Η στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής που προτείνεται από το πρόγραμμα «Γέφυρα στο Μέλλον» είναι επίκαιρη σήμερα για δύο επιπλέον λόγους, σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο: α) γιατί συζητείται η επιβολή τους τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ για τους αγρότες, ζήτημα το οποίο δεν απασχόλησε κανέναν τοπικό παράγοντα ως τώρα, κόστος που θα μπορούσε να καλύψει η Περιφέρεια Ηπείρου μέσα από τον προτεινόμενο «κουμπαρά» και β) σήμερα που η τιμή του γάλακτος εμφανίζει μια ανοδική πορεία, όχι λόγω του νόμου για τους ελέγχους των ελληνοποιήσεων όπως τόνισε, πρέπει να ακολουθηθεί μια άλλη λογική στην κτηνοτροφική παραγωγή που θα ξεφεύγει από την πελατειακή, «τριγωνική» λογική της Περιφέρειας Ηπείρου, των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων και των συνδικαλιστών κτηνοτρόφων, φίλα προσκείμενων στη διοίκηση της Περιφέρειας. Η πολιτική αυτή πρέπει να δίνει έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό της φέτας και να λαμβάνει υπ’ όψη τα δεδομένα που διαμόρφωσε για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, η πανδημική κρίση (μελέτη ICAP).

 

 

To συνέδριο και το καταστατικό

 

Ο Μιχάλης Νάτσης, υπεύθυνος της παράταξης για την διοργάνωση του συνεδρίου και ο δικηγόρος, μέλος της παράταξης και υποψήφιος για την Περιφερειακή πολιτική επιτροπή, Δημήτρης Παππάς αναφέρθηκαν στα θέματα διοργάνωσης του συνεδρίου και στο καταστατικό της παράταξης.

 

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, οι Ορίζοντες Ηπείρου διαθέτουν έναν πρότυπο κανονισμό λειτουργίας και κάνουν μια πρωτοποριακή προσπάθεια μετάβασης από την υποψηφιότητα του 2019 σε μια οργανωμένη αυτοδιοικητική κίνηση, αποτελώντας έναν ανεξάρτητο, αυτοδιοικητικό και υπεριδεολογικό φορέα που έχει ως βασικές καταστατικές αρχές την περιφερειακότητα, τη δημοκρατική λειτουργία και τη συμμετοχή. Τα όργανα που προβλέπει το καταστατικό διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα: α) τοπικό: με την συγκρότηση Διοικουσών Επιτροπών (ΔΕ) στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και πυρήνων στις Δημοτικές Ενότητες των Δήμων και β) περιφερειακό: με τη γενική συνέλευση, τον επικεφαλής, τον συντονιστή, και τη συγκρότηση πολιτικής επιτροπής που θα απαρτίζεται από τα μέλη των τεσσάρων ΔΕ και την εκτελεστική γραμματεία.

 

Σύμφωνα με τον κ. Νάτση, τα μέλη της παράταξης σήμερα ανέρχονται στα 369 και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων της παράταξης που θα λάβουν χώρα στις τέσσερις έδρες των Νομών, σε διαφορετικές ημερομηνίες.

 

 

Για Γότιτσα και Περιφερειακή Οδό

 

Δύο μέλη της παράταξης τέλος, αναφέρθηκαν σε επιμέρους ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άρτας, Ευστάθιος Νάνος καταλόγισε για μία ακόμα φορά ευθύνες στην διαχείριση εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας των κρουσμάτων του κορωνοϊού που εμφανίστηκαν στην Άρτα και την Πρέβεζα εσχάτως. Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα covid19 σε υπάλληλο της ΠΕ Πρέβεζας που όμως ανιχνεύτηκε στην Κοζάνη, ο κ. Νάνος ζήτησε από τη διοίκηση της Περιφέρειας να αλλάξει στρατηγική στη διαχείριση της νόσου και από τη λογική της συγκάλυψης να πάει στη λογική της απόλυτης ενημέρωσης, προκειμένου να γίνεται ο έγκαιρος εντοπισμός των κρουσμάτων και η σωστή ιχνηλάτησή τους. Έκανε τέλος γνωστό πως προσέφυγε δικαστικά κατά του αντιπεριφερειάρχη Άρτας για τα όσα ο τελευταίος ανέφερε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως προς τα επαγγελματικά καθήκοντα του κ. Νάνου.

 

Ο Γιάννης Γιώτης, μέλος της παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου κατήγγειλε την αδιαφορία των τοπικών αρχών και την απουσία παρεμβάσεων για την πρόληψη ατυχημάτων στην Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων, κατάσταση που όπως είπε, θα επιβαρυνθεί από την ολοκλήρωση της ανακατασκευής της λεωφόρου Νιάρχου.

 

Ο Σάκης Παγωτός τέλος,μέλος του διοικητικού συμβουλίου της παράταξης, χαρακτήρισε ανεπαρκή το μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας επειδή δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού που προ ημερών οδήγησαν στο να πλημμυρίσουν περιοχές της Μεγάλης Γότιστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]