Τίμησαν τη μάχη της Βρυτζάχας



"Τιμήσαμε σήμερα 14/6/2020 τη μνήμη της μάχης της Βρυτζάχας, που πραγματοποιήθηκε στα χώματα του χωριού μας, στο Λιβάδι, στις 12 Ιουνίου του 1800 με μία λιτή εκδήλωση (επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων).

Ευχαριστούμε τον Δήμο Δωδώνης που έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση αλλά και τους δημάρχους Δωδώνης και Σουλίου που μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους.

Αιωνία η μνήμη των προγόνων μας και ευχόμαστε να φανούμε άξιοι συνεχιστές της σουλιώτικης γενναιότητας."αναφέρει σε   σχετική ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook ο Σύλλογος Απανταχού Κατοίκων Ζωτικού "Η ΒΡΥΤΖΑΧΑ"


Φωτογραφίες: Γεωργία Μηλιώνη


Γράφει ο Λαμπρος Κουτσονικας

 
Η μάχη της Βρυτζάχας, ήταν πολεμικό επεισόδιο μεταξύ των Σουλιωτών και τον Οθωμανών, κατά τον πόλεμο του 1800 και διεξήχθη στην Βρυτζάχα της Ηπείρου, την 13η Ιουνίου 1800.
Αρχηγοί των Σουλιωτών στη μάχη αυτή, ήσαν ο γηραιός ηγήτορας Νικόλαος Κουτσονίκας ή Γέρο Κουτσονίκας και οι Φώτος Τζαβέλλας, Δήμος Δράκος, Τζήμας Ζέρβας, Γκόγκας Δαγκλής, Γερογούσης Μπούσμπος (πατέρας του Πηλίου Γούση και συμπέθερος του Γέρο Κουτσονίκα), Βέϊκος Ζάρμπας, Νάσος Φωτομάρας, Κολέτσης Μαλάμος και Αναστάσιος Βάγιας (γαμπροί του Γέρο Κουτσονίκα) , Αναστάσιος Κάσκαρης, Ζώης Πάνου, Γεώργιος Καραμπίνης και Κίτσος Πανταζής, των οποίων οι δυνάμεις, είχαν στρατοπεδεύσει στο Σούλι (950 άνδρες), στη Ζερμή (300 άνδρες) και στη Λεβινίστα (250 άνδρες).
Αρχηγοί των Οθωμανών, υπό το γενικό πρόσταγμα του Αλή Πασά , ήσαν οι Σιλιχτάρ Μπόδας, Μπεκήρ Τζογαδόρος, Μέτσο Μπόνος, Ισλάμ Πρόνιος, Μαχμούτ Νταϊλιάνης, Ισούφ Αράπης, Χασάν Τσαπάρης, Σουλεϊμάν Τσομπάνης και Σουλεϊμάν Ζυγούρης, των οποίων οι δυνάμεις ανήρχοντο σε 6500 άνδρες, οι οποίοι την 11η Ιουνίου 1800, στρατοπέδευσαν στην οδό προς Σούλι, στη Λύπα και στη Μπογόρζα.
Οι Οθωμανοί αρχικά επετέθησαν στο Σούλι, τη Ζερμή και τη Λεβινίστα, αλλά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα, την 12η Ιουνίου 1800, ο Αλή Πασάς, να διατάξει την επίθεση στην Βρυτζάχα, με σκοπό να απομακρυνθεί ο κύριος όγκος των Σουλιωτών, από τις θέσεις που κατείχε. Μολαταύτα, απέτυχε - αν και οι Σουλιώτες αρχικά οπισθοχώρησαν στο Σιστρούνι - ενώ ο σωματάρχης του Σουλεϊμάν Ζυγούρης έπεσε νεκρός από σουλιώτικο βόλι, ενώ άλλοι 600 Οθωμανοί έχασαν τη ζωή τους. Τα λάφυρα των Σουλιωτών ήταν 25 ίπποι και σημαντική ποσότητα τροφών.
Την επομένη ημέρα, 13η Ιουνίου 1800, οι Οθωμανοί επετέθησαν ξανά στην Βρυτζάχα. Όμως οι Σουλιώτες, τους αιφνιδίασαν και σκότωσαν 500 εξ αυτών, μαζί με το σωματάρχη τους Μαχμούτ Νταϊλιάνη. Ενώ η καταιγίδα που ξέσπασε, ήταν η Λυδία Λίθος της τελικής επιστροφής των Οθωμανών στις αρχικές τους θέσεις, η απαρχή της επιστροφής του Αλή Πασά στα Ιωάννινα και ο περιορισμός των Οθωμανών στα κατά τόπους οχυρά, μέχρι το 1802.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ
Κουτσονίκας, Λάμπρος, "Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως", εκδ. Δ. Καρακατζάνη, Αθήνα, 1863, α' τόμος, σελ. 48-54.
Σαλαπάντας, Π. Α., "Το Σούλι ήτοι τα ηρωικά θαύματα των Σουλιωτών και των Σουλιωτιδών", Αθήνα, 1860.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]