Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για την προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια για τα LED


H Προγραμματική Σύμβαση που έρχεται αύριο για ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, αποδεικνύει με τον πιο τρανό τρόπο ότι ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, Δήμος και Περιφέρεια, εκμεταλλεύονται την αντικειμενική ανάγκη αξιοποίησης νέων τεχνολογιών όπως είναι οι λαμπτήρες LED, για τα κέρδη των επιχειρηματιών  του τραπεζικού και του κατασκευαστικού κλάδου, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.         
Η δημοτική αρχή με τη συγκεκριμένη σύμβαση αποφασίζει ότι παραχωρεί τις μελέτες ωρίμανσης του έργου, τη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού, την διαγωνιστική διαδικασία καθώς και την επίβλεψη του έργου στην περιφέρεια.
Ταυτόχρονα χωρίς καμία τεκμηρίωση, παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο –και φυσικά με τον τρόπο χρηματοδότησης που έχει επιλέξει από την πρώτη μέρα- δεσμεύονται τα ανταποδοτικά τέλη, ως προς το μέρος που αφορούν στον ηλεκτροφωτισμό για τα επόμενα 13,5 έτη!
Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να στοιχειοθετήσει ανεπάρκεια των υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι του Δήμου, έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε τεχνικά στην σύνταξη απαιτητικών μελετών. Άλλωστε για το συγκεκριμένο έργο έχει εκπονηθεί μικρότερης κλίμακας μελέτη από τις υπηρεσίες και η δημοτική αρχή αποφάσισε, πολιτικά όπως έχει δικαίωμα, να σταματήσει το διαγωνισμό.
       Αν συγκεκριμένα δεν έχουμε ξανακάνει  τεύχη δημοπράτησης τύπου ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης), μπορούμε να επιμορφωθούμε για να κάνουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τεύχη, διαδικασίες ή μηχανισμούς.
       Επίσης, αξιοποιώντας την εμπειρία από το μικρότερο έργο αλλαγής λαμπτήρων που έχει γίνει στην πόλη, οι υπηρεσίες με την κατάλληλη επιμόρφωση μπορούν να κάνουν το έργο μόνες τους.
       Κι αν κάνουν περισσότερο χρόνο οι συνάδελφοί μας, από το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα τoυ 1,5 έτους της σύμβασης, καλούμε τη διοίκηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να επιταχυνθεί το έργο. Κι όταν τελειώσει το έργο θα μας μείνουν κιόλας οι εργαζόμενοι για να κάνουν τη συντήρηση σε όλο τον εργασιακό τους βίο, όχι μόνο 13,5 χρόνια.
       Έχουμε διακηρυγμένη θέση ενάντια στην χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού, όπως γίνεται με το πρόγραμμα ELENA,  στο οποίο θα ενταχθεί το έργο. Ακόμα περισσότερο, όταν η αποπληρωμή θα γίνει με παρακράτηση των ανταποδοτικών για 13,5 χρόνια.
       Πρόκειται καθαρά για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, του τραπεζικού και του κατασκευαστικού κλάδου, με το λογαριασμό να πηγαίνει για ακόμα μια φορά στο λαό.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πέρα από την ενεργειακή αναβάθμιση, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν σταθερά το ίδιο, ως προς το σκέλος του ηλεκτροφωτισμού για τα επόμενα 15 χρόνια (κατασκευή και συντήρησης). Δεν προκύπτει δηλαδή καμία ελάφρυνση για τον προϋπολογισμό του Δήμο.
 Σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των ανταποδοτικών τελών εξαιτίας του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων, αν υπήρχε έστω και μία  ελπίδα να δουν οι Γιαννιώτες τα ανταποδοτικά να μειώνονται εξαιτίας των LED, την χάνουν με την αποδοχή της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης .
       Τέλος, εγείρονται ερωτήματα και για τον προϋπολογισμό του έργου, αφού όσο κι αν ψάξαμε, δεν καταφέραμε να βρούμε ποιος συνάδελφος με ποια δεδομένα έφτασε στο ποσό των 20 εκατομμυρίων.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να μην προχωρήσει στη σύμβαση και :
•         Να κάνουν οι υπηρεσίες τις μελέτες
•         Να προσλάβει προσωπικό για την υλοποίηση του έργου
•         Να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, γιατί είναι χρήματα που έχουν παρακρατηθεί απ΄ το λαό και ένα τέτοιο έργο θα είναι προς όφελος του λαού και φυσικά
•         Να καταργηθεί οποιαδήποτε ανταποδοτική υπηρεσία του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]