Τσιόδρας για Kawasaki: H συσχέτισή του με τον κορωνοϊό μάλλον υπάρχει

"Υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για το φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό και επιστήμονες το συνδέουν με τον κορονοϊό; Διαβάζοντας δηλώσεις μέλους της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ότι αναζητούν τέτοια κρούσματα ώστε αυτά να ιχνηλατηθούν, υπάρχει σκέψη για αύξηση της επαγρύπνησης και στη χώρα μας;"
Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπ.Υγείας ,ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας  είπε :
" Το σύνδρομο που περιγράφεται  είναι ένα σύνδρομο που είναι φλεγμονώδες, αφορά μικρά παιδάκια, κυρίως ηλικίας κάτω των 5. Έχει κάποια χαρακτηριστικά κλινικά συμπτώματα και σημεία, όπως το εξάνθημα, ο πυρετός. Και αυτό το σύνδρομο λέγεται νόσος Kawasaki.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι για αυτό το σύνδρομο υπάρχει θεραπεία και η θεραπεία είναι πολύ γνωστή στους παιδιάτρους. Δεύτερον, είναι σπάνιο σύνδρομο. Τρίτον,
η συσχέτισή του με τον ιό μάλλον υπάρχει. Δεν έχει τεκμηριωθεί 100%, για αυτό το ψάχνουν. Αλλά καταλαβαίνετε, όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα, αυτή τη στιγμή 60.000 παιδιά, ας πούμε, ένα μέσο όρο στην Ευρώπη, και στην Αμερική άλλα τόσα ενδεχομένως. Και από πού το βγάζω αυτό το νούμερο; Είναι περίπου 1.400.000 στην Ευρώπη, ένα 2-3% το επιβεβαιώνουν στα παιδιά. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είναι δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Κάποια θα εμφανίσουν αυτές τις σπάνιες φλεγμονώδες επιπλοκές για τις οποίες πρέπει να υπάρχει alert, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Μάλιστα, άκουσα σήμερα για ένα τέτοιο παρόμοιο περιστατικό στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο είχε αρνητικό έλεγχο στην παρουσία του νέου κορoνοϊού.

Το ξέρουν πολύ καλά οι παιδίατροι. Είναι σε επαγρύπνηση. Έχουμε επικοινωνήσει με το Δίκτυο των Παιδιάτρων-Λοιμωξιολόγων. Έχουμε και τρεις παιδίατρους λοιμωξιολόγους στην Επιτροπή, με τους οποίους το συζητήσαμε εκτενώς. Υπάρχει μια επαγρύπνηση στο χώρο της Παιδιατρικής, για αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο για το οποίο υπάρχει θεραπεία και το οποίο μάλλον έχει κάποια συσχέτιση με αυτό του κορονοϊού.

Δεν προβληματίζει, γιατί εξακολουθεί να είναι σπάνιο. Θα προβλημάτιζε αν είχαμε μια τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα. Και ευτυχώς δεν είχαμε και ευτυχώς αποφύγαμε τέτοια φαινόμενα. Άλλο ένα όφελος, άλλο ένα κέρδος, έμμεσο κέρδος που είχαμε από τη στενή παρακολούθηση της πορείας του ιού στη χώρα μας και τα αποτελέσματα που είχαμε που είναι σχετικά καλύτερα από αυτά που είχαν άλλες χώρες.

Άρα, ναι, παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Δεν αλλάζει τις αποφάσεις μας, αλλά είναι κάτι που το παρακολουθούμε στενά. Υπάρχει θεραπεία. Είναι πολύ σπάνιο στην Πατρίδα μας. Δεν έχουμε πολλά περιστατικά από αυτή τη νόσο, είναι ελάχιστα. Και θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Αλλά δεν αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα για την πορεία του ιού και τα μέτρα που έχουμε πάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]