ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα ο νέος γύρος πληρωμών

Συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyBussinessSupport μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις υποβάλουν την Αίτηση Χορήγησης για να λάβουν το κρατικό χαμηλότοκο δάνειο ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους αναμένεται να κλείσει σήμερα αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει ανοιχτή μετά τα αιτήματα που έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών λογιστές και επιχειρήσεις. Μέχρι χθες ο συνολικός αριθμός οριστικοποιημένων αιτήσεων είχε φθάσει τις 44.939 ενώ η πλατφόρμα είχε δεχθεί 257.891 επισκέψεις.

Τον Ιούνιο θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, με επιπλέον  1 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο θα περιμένουν να έχουν πλήρη εικόνα για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής πριν προχωρήσουν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης για τον δεύτερο κύκλος.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνουν είτε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είτε ακόμη και στις αρχές Ιουλίου. Κατά τον πρώτο γύρο, υιοθετήθηκε ως κριτήριο η μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα Μάρτιο συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών (ή κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των τριών τελευταίων ετών για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία).

Στον δεύτερο γύρο, θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για τους μήνες Απρίλιο (τουλάχιστον) ή και Μάιο τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι βασικές αλλαγές που αναμένονται κατά τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής:
Θα αλλάξουν τα ελάχιστα απαιτούμενα ποσοστά μείωσης εσόδων (σ.σ στον πρώτο γύρο ήταν 6,7% για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία και 20% για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία).

Δεν θα υπάρχουν τα ελάχιστα ποσά τα οποία κατά τον πρώτο γύρο κινήθηκαν από τα 2.000 ευρώ (για τις εταιρείες που δεν απασχολούσαν καθόλου προσωπικό) έως και τα 80.000 ευρώ για τις εταιρίες με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]