ΚΚΕ «Προφάσεις εν αμαρτίαις» για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τη στήριξη στους ποτοβιομήχανους


Συζητήθηκε την Τετάρτη 20 Μαη  η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους
Συζητήθηκε την Τετάρτη 20 Μαη η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, με την οποία κατήγγειλε τη συμπαιγνία κυβερνήσεων - ΕΕ - βιομηχάνων σε βάρος των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και αμβυκούχων.
Συγκεκριμένα, ζητούσε να αποσυρθεί η αυθαίρετη εγκύκλιος με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ στα καταστήματα μαζικής εστίασης που χρησιμοποιούν τις ονομασίες «τσίπουρο» ή «τσικουδιά» για τη διάθεση του χύμα προϊόντος των διήμερων αποσταγματοποιών, η οποία σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εξοστρακισμό των αμβυκούχων, των διήμερων παραγωγών και σε κατάρρευση του εισοδήματος των καλλιεργητών της αμπέλου.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως η εγκύκλιος είναι προς όφελος των ποτοβιομήχανων και πλήττει τους μικρούς παραγωγούς, όσους δηλαδή προσπαθούν με ένα μικρό εισόδημα να επιβιώσουν.
Επισήμανε πως «αυτό γίνεται με πρόσχημα την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις», προσθέτοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν καθόρισε τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων όρισε ότι βασική προϋπόθεση για να έχει την ονομασία είναι να συνδέεται με την εμφιάλωση και όχι με την παραγωγή, το οποίο είναι ένας παραλογισμός πέρα και έξω από αυτά που προβλέπει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία». «Εσείς πήρατε τη σκυτάλη», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Απαντώντας ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, και επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ συνεχίζει την αντιαγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ως «επιτυχία» της (προηγούμενης) κυβέρνησης ότι «εγκλώβισε» την ονομασία του προϊόντος «εντός της επικράτειάς μας».
Για να υπερασπιστεί την εγκύκλιο ισχυρίστηκε πως αυτή «πατάει πάνω σε νόμους» και ταυτόχρονα επιστράτευσε αστεία επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι το προϊόν που παράγουν οι αμβυκούχοι είναι διαφορετικό λόγω των μικρών καζανιών, της μικρής ποσότητας προϊόντος. Τέλος, εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο, δήλωσε πως η κυβέρνηση με τα μέτρα της στηρίζει τους μικρούς αποσταγματοποιούς, βάζοντάς τους να πληρώσουν μικρότερους φόρους.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία του τόνισε πως όσα είπε ο υφυπουργός «είναι απλά προφάσεις εν αμαρτίαις». Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, σημείωσε πως «παραδοσιακά το τσίπουρο και η τσικουδιά ήταν χύμα και η παραγωγή έβγαινε από τους μικρούς αμβυκούχους. Το τσίπουρο και η τσικουδιά προέρχονται από το αμπέλι. Και μάλιστα, όσον αφορά το παραδοσιακό τσίπουρο και την παραδοσιακή τσικουδιά, είναι διαφορετική η τεχνική με την οποία παράγονται σε σχέση με αυτό που κάνουν οι μεγάλοι ποτοπαραγωγοί που εμφιαλώνουν, οι οποίοι έχουν τη λάσπη, το υπόλειμμα που περισσεύει από την παραγωγή του κρασιού».
Τόνισε ακόμα πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων παραγωγών, των ποτοβιομηχανιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, «με βάση την απάντηση που δώσατε, τη γεωγραφική ένδειξη την εξασφαλίσατε για τους βιομήχανους». Ακόμα υπογράμμισε πως είναι παραλογισμός να λέγεται πως η γεωγραφική ένδειξη διασφαλίζεται στην εμφιάλωση και όχι στην παραγωγή.
Τέλος, επισήμανε πως σήμερα υπάρχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες οίνου και αναφορικά με διάφορες σκέψεις που γίνονται από το υπουργείο για μαζική καταστροφή της παραγωγής και για αποζημίωση στο 60%, σημείωσε πως αυτές δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αμπελοκαλλιεργητές και τους μικρούς οινοποιούς. Κερδισμένοι, είπε, θα βγουν και πάλι οι βιομήχανοι, που επικαλούμενοι τα πλεονάσματα προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος προκειμένου να αρπάξουν τον νέο τρύγο σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να μην έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε φθηνότερα αγροτικά εμπορεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]