Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν.Ιωαννίνων:Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα!Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ  28 ΜΑΗ, 
 11 Π.Μ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα!
Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!


 Όλοι εμείς που δουλεύουμε στον κλάδο βρισκόμαστε σήμερα στην ανασφάλεια, αντιμετωπίζουμε τα νέα, δήθεν «έκτακτα», αντεργατικά μέτρα που παραμένουν σε ισχύ μαζί με τα παλιά και εμπλουτίζονται, την εκτίναξη της ανεργίας, τον αποκλεισμό ακόμα και από τα στοιχειώδη βοηθήματα στην περίπτωση των εποχικών και των εργαζόμενων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. 
Έχουμε πείρα πληρώσαμε την προηγούμενη κρίση, πληρώσαμε την ανάπτυξη τους, δε θα πληρώσουμε ξανά. Τα προηγούμενα χρόνια που κυβέρνηση και εργοδότες μετρούσαν τα ρεκόρ αφίξεων και κερδών, που «έσπαγαν» το ένα μετά το άλλο,  και πανηγύριζαν για τη «βαριά βιομηχανία της χώρας» με περσινά κέρδη 22 δις. , εμείς βλέπαμε την τουριστική ανάπτυξη να μεταφράζεται σε εντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα, ωράρια λάστιχο. 
 Η κυβέρνηση  με τις νέες εξαγγελίες και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που φέρνει οπλίζει τους εργοδότες και θωρακίζει τα κέρδη τους, και για μας απογειώνει την ευελιξία, τις μειώσεις μισθών ,τη μαζική μετατροπή συμβάσεων από πλήρους απασχόληση σε μερική. Πρόσφεραν  απλόχερα όλες τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, του ΣΕΤΕ και των  Ενώσεων των Ξενοδόχων, προκειμένου να εξασφαλίσουν πάμφθηνους εργαζόμενους. Με θράσος μάλιστα αναφέρονται στην ανάγκη να «μοιραστεί» το «κόστος εργασίας» μεταξύ «επιχείρησης, κράτους και εργαζόμενου». Απογειώνοντας την πρόκληση, προσθέτουν πως ο επιμερισμός αυτός πρέπει να γίνει με «τρόπο δίκαιο και σύμφωνα με τις αντοχές, ανάγκες και δυνατότητες των μερών». Την ίδια ώρα τους χαρίζει φοροαπαλλαγές. 
      Πρακτικά οι κυβερνητικές ανακοινώσεις σημαίνουν ότι ένας εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που είχε μισθό 1.000 ευρώ με τη μείωση του ωραρίου κατά 50% θα λάβει 500 ευρώ από τον εργοδότη για την 4ωρη πλέον απασχόληση (επίσημα τουλάχιστον) και για  την υπόλοιπη αμοιβή των 500 ευρώ θα λάβει από το κράτος το 60% αυτής, δηλαδή 300 ευρώ. Άρα θα χάσει 200 ευρώ το μήνα.  
      
    Αντίθετα, οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουμε  χωρίς ξεκούραση και ρεπό, για μισθούς ψίχουλα και σήμερα παλεύουμε να επιβιώσουμε, χωρίς να ξέρουμε πότε θα δουλέψουμε ξανά και με ποιους όρους. Οι συνάδελφοι διανομείς και αρκετοί ακόμα  συνέχισαν κανονικά όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, να παίζουν κορόνα-γράμματα την υγεία τους για το μεροκάματο. Πληρώσαμε  πολλά, δεν θα τους χαριστούμε για ακόμη μία φορά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!    

                

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!
Διεκδικούμε: 
Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας.
Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα. 
Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας. 
Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων. 
Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να καταργηθεί κάθε πλαφόν που αφήνει απροστάτευτους δεκάδες χιλιάδες ανέργους. 
Ακύρωση των χρεώσεων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες για όσο καιρό ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
Άδεια με αποδοχές σε όσους εργαζόμενους νοσούν από την covid-19 ή σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 
Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. 

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ , ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΠΕΜΠΤΗ  28 ΜΑΗ
11 Π.Μ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]