Έρχεται νέα ΠΝΠ με τα ευνοϊκά μέτρα για τον Ιούνιο: Τι αλλάζει σε συμβάσεις, επιδότηση μισθών, ΦΠΑ

Η νέα ΠΝΠ θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας και θα ορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενεργοποίηση των ευνοϊκών μέτρων στήριξης που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου, θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα αφορούν:
- στις μειώσεις φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

- στους όρους του προγράμματος απασχόλησης "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ",

- στην δυνατότητα παράτασης του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας ακόμη και μέχρι τον Αύγουστο για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας,

- στις μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ, ώστε οι νέοι συντελεστές να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιουνίου,

- στην παράταση της περιόδου καταβολής τους επιδόματος ανεργίας για όσους εποχικά εργαζόμενους δεν προσληφθούν μέσα στο καλοκαίρι,

- στην παράταση του δικαιώματος "κουρέματος" των ενοικίων κατά 40% για συγκεκριμένες κατηγορίες ενοικιαστών.

 
Αναστολή συμβάσεων
Η νέα ΠΝΠ θα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία θα επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Επίσης θα προβλέπεται η συνέχιση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ειδικότερα:

- Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού. Ωστόσο, τον μήνα Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

- Για τον μήνα Ιούλιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

 

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Η νέα ΠΝΠ θα ορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του νέου μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα:

- Η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα γίνει μέσα από το χρηματοδοτικό εργαλείο του προγράμματος SURE, που σε πρώτη φάση για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η χρονική περίοδος εφαρμογής είναι από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.


- Δικαίωμα συμμετοχής στο μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που παρουσιάζουν πτώση τζίρου 20%, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

- Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζόμενους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους.

- Τα στοιχεία αυτά θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου (με αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία του 2019).

- Σε περίπτωση επιχειρήσεων που άνοιξαν πρόσφατα, θα συγκρίνονται με τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, που είναι διαθέσιμα.

- Επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες έσοδα, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

- Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που δεν θα εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής του, που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

- Η αμοιβή αυτή δεν έχει περιορισμό προς τα πάνω, ενώ, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά αυτή θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

- Δυνατότητα συμμετοχής στο σχήμα θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης των εν λόγω επιχειρήσεων.

- Επίσης, για τις εποχικές επιχειρήσεις, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που είχαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

- Δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής σχέσεως εργασίας από μερική απασχόληση σε πλήρη.

- Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας).

- Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.

Για παράδειγμα: Με μικτό μισθό 1.000 ευρώ (καθαρό μισθό 809 ευρώ) και μείωση της απασχόλησης κατά 25%, το πρόγραμμα θα καλύπτει τον μισθό του εργαζόμενου έως του ποσού των 742 ευρώ (καθαρό), ενώ το όφελος για τον εργοδότη θα ανέρχεται στο 17%. Αντίστοιχα με τον ίδιο μισθό και μείωση της απασχόλησης κατά 50%, ο εργαζόμενος θα εισπράττει 675 ευρώ (καθαρά), ενώ το όφελος για τον εργοδότη θα ανέρχεται στο 34%.

 

Μειώσεις ΦΠΑ
- Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1η Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 και θα καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.

- Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

- Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

- Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]