Περιοδεία κλιμακίου της Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ στους πυροσβεστικούς σταθμούς



Διήμερο περιοδειών πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τ.Ο Ιωαννίνων του ΚΚΕ αποτελούμενο απο τους Σ. Κωστή, Δ.Πιτσιάβα και την Ολυ Τζουμάνη, στους πυροσβεστικούς σταθμούς της πόλης στο χρονικό διάστημα 26/05-27/05/2020 με αφορμή την νέα αντιπυρική περιόδο. Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ επισκέφτηκαν τις Υπηρεσίες που στεγάζονται στο Διοικητήριο της Πυροσβεστικής, στο 2 Π.Σ. Ιωαννίνων και στο 3 ΠΣ Ιωαννίνων στην ΒΙΠΕ που στεγάζονται και οι υπηρεσίες της ΕΜΑΚ καθώς και το πεζοπόρο Τμήμα Ηπείρου, συζήτησαν με τους πυροσβέστες και μοίρασαν την επερώτηση που κατάθεσε το ΚΚΕ στη βουλή  για τη νέα αντιπυρική περίοδο.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ άκουσε από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πυροσβέστες, στην προσπάθεια τους να επιτελέσουν το καθήκον τους αλλά και το ξεσπίτωμά τους με μεταθέσεις σε όλη την χώρα που έφερε το νέο νομοσχέδιο με την κατάργηση του κανονισμού των μεταθέσεων. Αναδείχτηκε η παγιοποίηση των αντεργατικών ρυθμίσεων με την επέκταση της κινητικότητας αλλά και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των πυροσβεστών.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά για τις σοβαρές ελλείψεις των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι παρ’όλο που είναι γνωστέ οι ελλείψεις ΜΠΑ πως προς το παρόν στους εποχικούς και 5ετους υποχρέωσης τους έχει δοθεί μόνο μια φόρμα εργασίας, δεν έχει χορηγηθεί επενδυτής άνω και κάτω, κράνος αστικών πυρκαγιών, άρβυλα δασικού τύπου κ.α. Η κατάσταση αυτή, έχει οδηγήσει τους πυροσβέστες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καλύπτουν μόνοι τους βασικές ανάγκες εξοπλισμού μετατρέποντας σε ατομική ευθύνη του πυροσβέστη την κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων των ΜΑΠ.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε ΜΑΠ βάζουν εμπόδια στους πυροσβέστες στο να είναι έτοιμοι να επιτελέσουν το καθήκον τους, να εξασφαλίσουν τόσο την ατομική τους ασφάλεια, όσο και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. 
Χαρακτηριστική ήταν η φράση ενός πυροσβέστη: 
«Δηλαδή τι περιμένουν για να μας δώσουν τα αναγκαία ΜΑΠ για να κάνουμε την δουλειά μας; Να ζήσουμε έναν δεύτερο Μάτι;»
Παράλληλα αναδείχθηκε η παλαιότητα και οι ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό με οχήματα που ουσιαστικά είναι ασυντήριτα, έχουν παλαιωμένα ελαστικά.
Αντικειμενικά προέκυψε το ερώτημα ποιο είναι το εμπόδιο και δεν μπορεί το κράτος να  εξασφαλίζει ούτε τα βασικά την ώρα που στο 21 αίωνα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες; Το εμπόδιο είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν αλλά και η σημερινή αντιμετωπίζουν την προστασία του λαού σαν κόστος και ταυτόχρονα ως πεδίο για μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους και εργολάβους με αποτέλεσμα η ασφάλεια ακόμα και η ζωή τόσο των πυροσβεστών όσο και του λαού να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. 
Επίσης κατά την συζήτηση αναδείχτηκε η αλλαγή του ρόλου της Πυροσβεστικής με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια, Δήμους, ιδιώτες, ΜΚΟ με την μεγαλύτερη στρατικοποίηση και την μεγαλύτερη εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και την προωθούμενη στρατηγική «εσωτερικής ασφάλειας» της ΕΕ όπως η Europol.
Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ κάλεσαν  τους πυροσβέστες να συμπορευτούν μαζί με το ΚΚΕ που παλεύει για ριζική αλλαγή πολιτικής και βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό εχθρό που δεν είναι άλλος απο τον δρόμο της ανάπτυξης που κίνητρο έχει τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, των πόλεων, της φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά την τεράστια αυτή περιουσία υπέρ του λαού. Να αντιπαλέψουν μαζί με το εργατικό-λαϊκό κίνημα την αντιλαϊκή πολιτική διεκδικώντας άμεσα ζητήματα, που επείγουν η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020. Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων. Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα. Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και Μ.Κ.Ο. Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων. Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου για τους πυροσβέστες, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής.
Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.
Να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τις αστικές και τις  δασικές πυρκαγιές σε όλους τους πυροσβέστες.
Να αναγνωριστεί το επάγγελμα τους ως Βαρύ Ανθυγιεινό και επικίνδυνο και να θεσπιστεί  το  Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια στο επιχειρησιακό σκέλος.
Την δημιουργία ενός νέου κανονισμού μεταθέσεων με βασική επιδίωξη την αξιοκρατία των αποφάσεων και τη διαρκή εξασφάλιση του οικογενειακού προγραμματισμού στους τόπους συμφερόντων για όλους του υπαλλήλους του Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]