ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σωτήρης Τσιόδρας:40 νέα κρούσματα ,4 νέοι θάνατοι -160 οι νεκροί



Έως σήμερα, περισσότερα από 4.500.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 1.724.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 304.794 θάνατοι. Περισσότεροι από τους μισούς καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Ρωσία πλέον αναφέρει τις περισσότερες περιπτώσεις της νόσου στην Ευρώπη.
40 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε νωρίτερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα 35 εξ αυτών προέρχονται από γνωστή συρροή κρουσμάτων .
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 2.810.
23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ,90 έχουν εξέλθει .
Ο κ.Τσιόδρας ανακοίνωσε 4 ακόμη καταγεγραμμένους θανάτους  ,160 συνολικά οι νεκροί .43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Όπως  τόνισε ο καθηγητής όπου δεν τηρούνται τα μέτρα ο ιός κερδίζει έδαφος ενώ εάν εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα ο ιός σιγά σιγά σβήνει .
Πρέπει όλοι μας να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή και θα αντέξουμε.


"Σχετικά με τη διασπορά του νέου ιού, η επιδημία σε συγκεκριμένους χώρους, βλέπετε όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός χωρίς να τηρούνται κανόνες – ανεξάρτητα αν γίνεται για «σωστή» αιτία – ο ιός κερδίζει έδαφος και εμείς χάνουμε έδαφος από τις «δικαιολογημένες» συμπεριφορές μας.

Ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση, δεν είναι πως ο ιός «έχασε τη δύναμή του». Είναι πως με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά-σιγά, εάν μείνουμε έτσι, σβήνει. Αλλά, όμως, δεν έχει εξαφανιστεί.

Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας, απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις.

Δυστυχώς, ο ιός έφτασε και στις μεγαλύτερες δομές μεταναστών στον κόσμο, όπως αυτές που φιλοξενούν περίπου 1 εκατομμύριο άτομα σε πολύ κακές συνθήκες συγχρωτισμού, οι προσφυγικοί καταυλισμοί των Rohingya στο Cox Bazar στο Μπαγκλαντές.

Η Σιγκαπούρη, μια περιοχή με υψηλότατο κατά κεφαλήν εισόδημα, στην κυριολεξία όμως χτισμένη από μετανάστες, είχε περίπου 1.000 περιπτώσεις της νόσου στις αρχές Απριλίου. Τώρα καταγράφει περίπου 27.000 περιπτώσεις της νόσου, με την επιδημία να επικεντρώνεται σε μετανάστες εργάτες που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές και οι οποίοι μολύνθηκαν στους χώρους κατοικίας τους. 43 μεγάλα οικιακά συγκροτήματα στα οποία ζουν περίπου 200.000 εργάτες, περίπου 10-20 ανά δωμάτιο σε συνθήκες που φυσικά είναι αδύνατον να εφαρμοστούν κανόνες φυσικής απόστασης. Τέτοιου είδους επιδημίες είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να ελεγχθούν. Στη Σιγκαπούρη τα συγκροτήματα που κατοικούν οι μετανάστες παραμένουν σε καραντίνα από τις 14 Απριλίου και θα συνεχίσουν ως τη 1 Ιουνίου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η στρατηγική του ελέγχου, της ιχνηλάτησης και απομόνωσης επαφών, παραμένει ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Είναι όλα δύσκολα σε τέτοιες επιδημίες. Πρέπει κανείς γρήγορα να παρεμβαίνει, να βοηθά τον κόσμο. Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1.000 άτομα σε μία περιοχή και να τη φτάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς; Να κατεβάσουμε τον περίφημο αναπαραγωγικό ρυθμό, το R0 σε 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 ημέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα.

Εξακολουθεί, λοιπόν, να παραμένει δρόμος αντοχής. Θα αντέξουμε. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες – δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες. Τι με ανησυχεί; Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό, όταν έχουμε πολλαπλές ταυτόχρονα επιδημίες σε πολλά διαφορετικά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με τη στρατηγική άρσης των μέτρων, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με την όλη προσπάθεια επιστροφής στη μερική κανονικότητα."είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]