ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

COVID-19:Μέτρα για την προστασία των Πυροσβεστών της Ηπείρου ζητά η ΕΑΚΠ

« Άμεση λήψη των απαιτούμενων μέτρων σε Π.Υ. &  Π.Κ. της Περιφέρειας
              Ηπείρου για την προστασία των πυροσβεστών από τον  COVID-19 »
Κύριε Υπουργέ
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από τις πρώτες μέρες της εκδήλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα, πραγματοποιεί συνεχείς παρεμβάσεις στην Πολιτική και τη Φυσική μας Ηγεσία και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, για να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών.
Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτή τη σοβαρή κατάσταση, ζητήσαμε να εφαρμοστούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα στους χώρους της υπηρεσίας και στα επιχειρησιακά συμβάντα που εμπλεκόμαστε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στην αποστολή μας, να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και την υγεία των συμπολιτών μας.
Ένα μήνα περίπου, μετά από την πρώτη παρέμβασή μας, σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουν υλοποιηθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς τα περισσότερα μέτρα που απαιτούνται και στην περιφέρειά μας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας.

Συγκεκριμένα:
Δεν έχει γίνει η απαραίτητη απολύμανση στο σύνολο των υπηρεσιών μας, από ειδικά συνεργεία. Έγινε απολύμανση από συνεργεία σε ορισμένες υπηρεσίες, κυρίως με ευθύνη των Δήμων.
Δεν έχουν χορηγηθεί σε αρκετές υπηρεσίες ιατρικές προστατευτικές μάσκες, γάντια και αντισηπτικά διαλύματα χεριών για το προσωπικό. Οι προσπάθειες που έγιναν από τις υπηρεσίες και οι χορηγίες που δόθηκαν από ιδιώτες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν με επάρκεια και σε διάρκεια τις ποσότητες που απαιτούνται για τους 750 περίπου μόνιμους, 5ετείς πυροσβέστες και πολιτικό προσωπικό, που εργάζονται στις 22 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια στην Ήπειρο. Ούτε δίνεται λύση στο πρόβλημα, όταν οι πυροσβέστες αναγκάζονται με δικά τους χρήματα να αγοράζουν τα δυσεύρετα μέσα, για να προστατεύσουν την υγεία τους.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις μεγαλύτερες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα, σε εγκαταστάσεις υπηρεσιών της Ηπείρου:
Στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση, τη Διοίκηση των Υπηρεσιών του Νομού Ιωαννίνων και στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ιωαννίνων, δεν έχει γίνει απολύμανση από συνεργείο και δεν έχουν χορηγηθεί αντισηπτικά χεριών στο προσωπικό.                                                     
Στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ιωαννίνων, δεν έχει γίνει απολύμανση από συνεργείο και έχουν εξαντληθεί τα αντισηπτικά χεριών για το προσωπικό.
Στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ιωαννίνων ( ΒΙ.ΠΕ ) που συστεγάζεται με την 5η Ε.Μ.Α.Κ., δεν έχει γίνει απολύμανση από συνεργείο.   
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας δεν έχει γίνει απολύμανση από συνεργείο και δεν έχουν χορηγηθεί ιατρικές προστατευτικές μάσκες και γάντια στο προσωπικό.                                                                                                                               
Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βουτσαρά δεν έχει γίνει απολύμανση από συνεργείο και δεν έχουν χορηγηθεί ιατρικές προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά χεριών στο προσωπικό.                                                           
Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βορείων Τζουμέρκων δεν έχουν χορηγηθεί ιατρικές προστατευτικές μάσκες, και αντισηπτικά χεριών   στο προσωπικό.
Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μηλιωτάδων δεν έχουν χορηγηθεί αντισηπτικά χεριών στο προσωπικό.
Στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μετσόβου και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λιμένα της Ηγουμενίτσας δεν έχουν χορηγηθεί ιατρικές προστατευτικές μάσκες, γάντια και αντισηπτικά χεριών στο προσωπικό.                                                       
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας, δεν έχουν χορηγηθεί ιατρικές προστατευτικές μάσκες και γάντια στο προσωπικό.
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Άρτας έχουν εξαντληθεί οι ιατρικές προστατευτικές μάσκες τα γάντια και τα αντισηπτικά χεριών για το προσωπικό.
Επιβάλλεται εδώ και τώρα η άμεση λήψη των μέτρων σε χώρους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όπου παραβρίσκονται αρκετά άτομα και παράλληλα επεμβαίνουν σε επιχειρησιακά συμβάντα     ( πυρκαγιές, πλημμύρες, διασώσεις ) που υπάρχει ο κίνδυνος ύπαρξης παθογόνων μικροοργανισμών  και οι αυξημένες πιθανότητες της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών όπως αυτής του covid 19. Για να μην εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πυροσβεστών και κατ επέκταση η υγεία των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα με όσους ερχόμαστε σε επαφή κατά τη διάρκεια των συμβάντων.
Δεν μπορεί για παράδειγμα να υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα χεριών, για τους υπαλλήλους και τους πελάτες, στα Super Market, στα Mini Market, στα παντοπωλεία, στα αρτοποιεία και να μην υπάρχουν αυτά σε μια πυροσβεστική υπηρεσία.
Ιδιαίτερα για τους λόγους αυτούς:
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία ( ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ), με κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης στους εργασιακούς χώρους, τονίζει την υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει όλα τα ατομικά μέσα προστασίας που αναφέρουμε και να φροντίζει για την απολύμανση και τη συχνή καθαριότητα των χώρων εργασίας.
Τα μετρά για την ασφάλεια, την υγεία και την υγιεινή κατά την εργασία, σε καμία περίπτωσή δεν συνεπάγονται την οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη, όπως ορίζεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 42 του νόμου 3850/ 2010 ( Κώδικας Νόμων για την Υγιεινή & Ασφάλεια των Εργαζομένων ).                                                                                           
Κύριε Υπουργέ
Οι υποχρεώσεις μας ως πυροσβέστες, με τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα για την ατομική μας προστασία, τηρούνται στο έπακρο. Πρέπει όμως να τηρούνται και οι υποχρεώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, από τους αρμόδιους φορείς του κράτους.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών συνεχίζει να αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Π.Σ. και να διεκδικεί να καλυφθούν άμεσα.
Η αντιμετώπιση των ελλείψεων πρέπει να γίνει με κεντρικό ολοκληρωμένο και συστηματικό σχεδιασμό από τα αρμόδια κρατικά όργανα, με την καθοδήγηση των σχετικών επιστημονικών φορέων.
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε:
Να πραγματοποιείται απολύμανση των εγκαταστάσεων όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ( κάθε 15 ημέρες κατά την αλλαγή των βαρδιών της ενεργής με την εφεδρική φυλακή ), για όσο χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος από την πανδημία, σε συνδυασμό με την καθαριότητα σε καθημερινή βάση από μόνιμο προσωπικό.
Να εξασφαλιστεί η επαρκής τακτική χορήγηση των απαραίτητων μέσων προστασίας           ( γάντια, μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα ) για την ατομική προστασία των πυροσβεστών.
Επιπλέον, επιβάλλεται άμεσα να πραγματοποιηθούν και οι εξής ενέργειες:
Χορήγηση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας και για τα επιχειρησιακά συμβάντα ( ατομικές προσωπίδες για τις αναπνευστικές συσκευές και σύγχρονες προσωπίδες για τις δασικές πυρκαγιές ).
Καθαρισμός και απολύμανση και για τον εξοπλισμό μας, σύμφωνα και με τις οδηγίες των κατασκευαστών.
Ενίσχυση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Π.Σ. και προληπτικό ιατρικό έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους υπαλλήλους του.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]