Κώστας Μπάρκας: Δώστε κίνητρα σε επιχειρήσεις για παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας

Την παροχή κινήτρων, ώστε να πραγματοποιηθεί ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, μια τάση που ήδη εμφανίζεται παγκοσμίως, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και συνυπογράφουν τριάντα τρεις Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκεκριμένα κίνητρα θα μπορούσαν να αναζητηθούν είτε μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, είτε μέσω της ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού εργαλείου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θεσμός που συστάθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η πανδημική κρίση ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο, αφενός την αδυναμία του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου  στην ουσιαστική και απρόσκοπτη προμήθεια του γενικού πληθυσμού, αλλά δυστυχώς και της ιατρικής κοινότητας, με μέσα υγειονομικής και ατομικής προστασίας, όπως υγειονομικές μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, γάντια, αντισηπτικά, κλπ. Αφετέρου, την τάση για κερδοσκοπία ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές για μια κοινωνία.               
Είναι αυτά τα δεδομένα που ανάγκασαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ζητήσει την αύξηση κατά 40% της παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν την προσφορά, να καλύψουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές και να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για τις χώρες που μπαίνουν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας με λιγότερα όπλα σε σχέση με άλλες, δηλαδή χώρες που δεν έχουν ουσιαστικές δυνατότητες παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές, καθώς και της αδυναμίας της Κίνας, που αποτελεί και τον κύριο προμηθευτή αντίστοιχων υλικών, να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού και η ίδια μόλις επανεκκινεί την παραγωγική της διαδικασία. Εξάλλου, πολλές χώρες έχουν ωθήσει με διάφορα κίνητρα τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους στην αναδιάρθρωση της παραγωγής τους ή στην επέκταση και σε άλλες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή υγειονομικού υλικού.
Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι, ιδιαίτερα θετικό ρόλο στην κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης της παραγωγικής διαδικασίας προς όφελος δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, έχει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που όπως αποδείχθηκε έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να συμβάλλει στην επιτυχή κατάληξη της εν λόγω αναδιαμόρφωσης. Στην Ερώτηση αναφέρεται το παράδειγμα ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία αξιοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, παρασκεύασε και δώρισε στο Νοσοκομείο Βόλου εξήντα αδιαπέραστες από ιούς μάσκες.
Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση, αφενός, την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, με σκοπό την υποβοήθηση της επέκτασης της παραγωγής των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να συμπεριλάβουν στην παραγωγική τους δραστηριότητα την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, αφετέρου, την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να υλοποιηθεί ταχύτερα μια αντίστοιχη ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση: 




   


Αθήνα, 2 Απριλίου 2020

Ερώτηση
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
1) Οικονομικών,
2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 
Θέμα: Κίνητρα μέσω του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης («ΕΣΠΑ») και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων με σκοπό τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης της παραγωγής επιχειρήσεων για την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας. 

Η επιδημία του κορωνοϊού, που ενέσκηψε σε παγκόσμιο επίπεδο ανέδειξε την προφανή αδυναμία του δεδομένου παραγωγικού μοντέλου στην ουσιαστική και απρόσκοπτη προμήθεια του γενικού πληθυσμού, αλλά δυστυχώς και της ιατρικής κοινότητας, με μέσα υγειονομικής και ατομικής προστασίας, όπως υγειονομικές μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, γάντια, αντισηπτικά, κλπ. Ουσιαστικά, η ιατρική κοινότητα και ο γενικός πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετώπισαν στην πιο κρίσιμη στιγμή έξαρσης της πανδημίας προβλήματα τροφοδοσίας σε υγειονομικό υλικό και σε μέσα ατομικής προστασίας. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε όχι μόνο έλλειψη σε υλικά υγειονομικής και ατομικής προστασίας, αλλά και αύξηση, πολλές φορές στα όρια της αισχροκέρδειας, της τιμής τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ζητήσει από τις βιομηχανίες των σχετικών με την παραγωγή υγειονομικών υλικών και υλικών ατομικής προστασίας, να αυξήσουν κατά 40% την παραγωγή τους με σκοπό να καλυφθεί η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των ασθενών, του πανικού και της κακής χρήσης. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα, όπου οι απλές χειρουργικές μάσκες τείνουν να εξαφανιστούν, ενώ παράλληλα σημειώνεται αύξηση και στις τιμές υγειονομικού υλικού που παραδίδεται στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν την προσφορά, να καλύψουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές και να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται διεθνώς η απαγόρευση εξαγωγών από παραγωγές χώρες των κρίσιμων υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε οι ίδιες να μπορέσουν να την ελέγξουν στην επικράτειά τους, από την άλλη όμως οι χώρες που δεν έχουν αντίστοιχες δυνατότητες παραγωγής, να βρίσκονται με λιγότερα όπλα στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πριν από λίγες εβδομάδες η Ιταλία, η χώρα που χτυπήθηκε μέχρι στιγμής πιο ισχυρά από όλες, με σκοπό την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη δική της επικράτεια, κατέσχεσε μεγάλο αριθμό αναπνευστήρων, οι οποίοι προορίζονταν μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ο αποκλειστικός, ουσιαστικά, προμηθευτής παγκοσμίως σε αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, η Κίνα, δεν μπορεί εύκολα, αφού και η ίδια μόλις επανεκκινεί την παραγωγική της διαδικασία, να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ήδη και με σκοπό τη βελτίωση της πραγματικότητας που περιγράφηκε παραπάνω, πολλές χώρες έχουν ωθήσει με διάφορα κίνητρα τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους στην αναδιάρθρωση της παραγωγής τους ή στην επέκταση και σε άλλες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή υγειονομικού υλικού. Για παράδειγμα αναφέρεται, ότι πολλές βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων έχουν αναστείλει την παραγωγή τους, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και προσφοράς υγειονομικού υλικού. Πιο συγκεκριμένα, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στη διάθεσή τους μεγάλους τρισδιάστατους εκτυπωτές, οι οποίοι με την κατάλληλη ρύθμιση μπορούν αντί να κατασκευάζουν εξαρτήματα αυτοκινήτων, να “τυπώνουν” αναπνευστήρες για τους πάσχοντες από τον κορονοϊό, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν σε τμήματά τους μάσκες και άλλα αναγκαία υλικά για τα νοσοκομεία αλλά και το γενικό κοινό, όπως αντισηπτικά.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια πλειάδα δημόσιων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για την παρασκευή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και των μέσων ατομικής υγιεινής. Ήδη, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αξιοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, παρασκεύασε και δώρισε στο Νοσοκομείο Βόλου εξήντα (60) αδιαπέραστες από ιούς μάσκες.
Η παρατηρούμενη έλλειψη κρίσιμου υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής, ανέδειξε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανάγκη συντονισμού των δημόσιων πολιτικών στην κατεύθυνση αναδιαμόρφωσης της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε αφενός να προλαμβάνονται ενδεχόμενες υγειονομικές κρίσεις, αφετέρου, να υπάρχει επάρκεια υλικών στην απευκταία στιγμή που μια χώρα τεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια αντίστοιχη επιδημία. Ιδιαίτερα θετικό ρόλο στην κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης της παραγωγικής διαδικασίας προς όφελος δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, έχει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που όπως αποδείχθηκε έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να συμβάλλει στην επιτυχή κατάληξη της εν λόγω αναδιάρθρωσης.             
Επειδή, η πανδημία του κορωνοϊού μετατρέπεται σε πανδημία οικονομικής κρίσης, 
Επειδή, η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκε ουσιαστικά απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού παρατηρήθηκε έλλειψη υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας,
Επειδή, στην πιο κρίσιμη στιγμή αντιμετώπισης της πανδημίας, υπήρξε ουσιαστικά μία μόλις χώρα, η οποία προμήθευε όλες τις υπόλοιπες με υγειονομικό υλικό και με μέσα ατομικής προστασίας,
Επειδή, η πανδημική κρίση που ενέσκηψε ανέδειξε με τον πιο επώδυνο τρόπο την ανάγκη του συντονισμού δημόσιων πολιτικών προάσπισης και προαγωγής της υγείας,
Επειδή, ήδη πολλές χώρες αναδιαμορφώνουν την παραγωγική τους διαδικασία με σκοπό την ενίσχυση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας,
Επειδή, ο σωστός σχεδιασμός και τα κατάλληλα κίνητρα είναι δυνατόν να ενισχύσουν την εξωστρέφεια πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δύναται να δραστηριοποιηθούν ακόμα πιο ενεργά στον συγκεκριμένο παραγωγικό κλάδο, στηρίζοντας το εγχώριο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό,
 
    Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεται η κυβέρνηση να κινητροδοτήσει, με τις δυνατότητες που της δίνει το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ελληνικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης ή και επέκτασης της παραγωγής τους, συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας;
2) Προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της παρέχει το χρηματοδοτικό εργαλείο, που συστάθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της ενεργοποίησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς αυτή την κατεύθυνση;
3) Προτίθεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει Προγράμματα πιστώσεων με ταχύτερες διαδικασίες προς επιχειρήσεις, οι οποίες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή και επέκταση της παραγωγής τους σε δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας;         

Οι ερωτώντες  Βουλευτές
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
 


   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]