ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ερώτηση Μ.Τζούφη για την ανισότιμη κατανομή προσωπικού στις μονάδες υγείας Ηπείρου & Κέρκυρας

Ερώτηση στη Βουλή για την ανισότιμη κατανομή προσλήψεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε Ήπειρο & Κέρκυρα

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη σχετικά με την ανισότιμη κατανομή προσλήψεων επικουρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας της 6ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με την ερώτηση που συνυπογράφεται και από τον πρ. υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, καθώς και τους βουλευτές Ηπείρου και Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Μάριο Κάτση, Κώστα Μπάρκα και Αλέξανδρο Αυλωνίτη, «το υπουργείο Υγείας εξήγγειλε προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, προκειμένου οι μονάδες υγείας, ειδικά όσες αποτελούν μονάδες αναφοράς για τον COVID-19, να ενισχυθούν ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση».

Ωστόσο, αρκετό διάστημα μετά τις αρχικές εξαγγελίες, καταγράφεται ανισότιμη κατανομή προσλήψεων με προσωπικό των δομών υγείας στους διάφορους Νομούς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Πιο ειδικά, το ζήτημα ετεροβαρούς κατανομής αποτυπώνεται στις δομές υγείας της Ηπείρου (Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα), όπως επίσης και της Κέρκυρας.

Ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, υπολείπεται τόσο σε προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, όσο και σε προσωπικό γενικών καθηκόντων και καθαριότητας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μονάδα αναφοράς για το νέο κορονοϊό.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ανισότιμη κατανομή του προσωπικού και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού στις μονάδες υγείας των Ιωαννίνων, του ΠΓΝΙ και συνολικά της Ηπείρου.

Η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Ερώτηση

- προς τον κο υπουργό Υγείας



Θέμα: «Ανισότιμη κατανομή προσλήψεων επικουρικού προσωπικού

στις μονάδες υγείας της 6ης ΥΠΕ»



Το υπουργείο Υγείας, ήδη από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, εξήγγειλε προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, προκειμένου οι μονάδες υγείας, ειδικά όσες αποτελούν μονάδες αναφοράς για τον COVID-19, να ενισχυθούν ώστε να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, προς όφελος της υγείας των πολιτών.



Ωστόσο, αρκετό διάστημα μετά τις αρχικές εξαγγελίες, καταγράφεται ανισότιμη κατανομή προσλήψεων με προσωπικό των δομών υγείας στους διάφορους Νομούς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ενδεικτικά:





ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Νοσηλευτικό & λοιπό επικουρικό

Γενικών καθηκόντων

& καθαριότητας

Σύνολο

Αχαΐα

108

43

151

Μεσσηνία

84

25

109

Ηλεία

72

26

98

Αιτωλοακαρνανία

61

18

79

Κορινθία

55

13

68

Τρίπολη

39

22

61

Ιωάννινα

32

21

53

Λευκάδα

45

1

46

Θεσπρωτία

20

7

27

Κέρκυρα

19

3

22

Πρέβεζα

4

2

6

Άρτα

0

0

0



Η ετεροβαρής ενίσχυση των δομών υγείας αποτυπώνεται με σαφήνεια για τις δομές υγείας της Ηπείρου (Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα), όπως επίσης και της Κέρκυρας. Επίσης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων υπολείπεται τόσο σε προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, όσο και σε προσωπικό γενικών καθηκόντων και καθαριότητας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μονάδα αναφοράς για το νέο κορονοϊό.



Λαμβάνοντας υπόψη πως:



1.     το ΠΓΝΙ αποτελεί το πρώτο σε επισκεψιμότητα και το δεύτερο σε κλίνες νοσοκομείο της χώρας, εξυπηρετώντας και νοσηλεύοντας ασθενείς απο όλους τους νομούς της Ηπείρου, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα;

2.     το ΠΓΝΙ αποτελεί μονάδα αναφοράς για τον COVID-19,

3.     η διοίκηση του νοσοκομείου έθεσε άμεσα σε λειτουργία 8 νέες κλίνες ΜΕΘ, διαφοροποίησε τη λειτουργία 8 κλινών ΜΕΚΠ, έθεσε ξανά σε λειτουργία τις 20 κλίνες της Μονάδας Λοιμωδών, ενώ τροποποίησε κατάλληλα πάνω από 45 κλίνες για την νοσηλεία «ύποπτων» ή νοσούντων περιστατικών και έστησε εξαρχής εργαστήριο για την εξέταση δειγμάτων,

4.     η διοίκηση του ΠΓΝΙ αιτήθηκε από τις αρχές Μαρτίου την πρόσληψη 57 νοσηλευτών και 50 καθαριστών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.



Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:



1.     Ποιοι είναι οι λόγοι της ανισότιμης κατανομής προσωπικού στις μονάδες υγείας της 6ης ΥΠΕ;

2.     Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες υγείας του νομού Ιωαννίνων και συνολικά της Ηπείρου;

3.     Τι προτίθεται να κάνει ώστε το ΠΓΝΙ να ενισχυθεί με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά και στο συνολικότερο ρόλο που επιτελεί ως τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα για όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα;





Η ερωτώντες βουλευτές



Τζούφη Μερόπη

Ξανθός Ανδρέας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Γεροβασίλη Όλγα

Κάτσης Μάριος

Μπάρκας Κωνσταντίνος


--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]