ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εργ.Κέντρο Ιωαννίνων:Κανείς ανυπεράσπιστος στην επιδημία και την επίθεση της εργοδοσίας!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! 
Κανείς ανυπεράσπιστος στην επιδημία και την επίθεση της εργοδοσίας!
Τώρα μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας των εργαζομένων! 
Έχουμε φωνή, ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ!

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας του κορονοϊού οργάνωσε την παρέμβασή του ώστε κανείς εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, κανείς να μη δεχτεί να γίνει «θύμα» σε συνθήκες πανδημίας. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της υγείας του λαού σε όλο το Νομό.
Πραγματοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή συναντήσεις με τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων καθώς και με τις διοικήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Νομού, απαιτώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Κάναμε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι για τη λήψη μέτρων Υγείας και Ασφάλειας σε χώρους δουλειάς, όπως στην Ανακύκλωση και στα Πτηνοσφαγεία. Επιστήσαμε ιδιαίτερα την προσοχή ώστε τα μέτρα αυτά να λαμβάνονται και για τους εργολαβικούς μετανάστες εργάτες, στις δομές προσφύγων.
Δόθηκε κατεύθυνση για άμεση επικοινωνία και επαφή όλων των σωματείων με τα μητρώα τους. Δώσαμε στη δημοσιότητα τηλέφωνο καταγγελιών στο Εργατικό Κέντρο και εφαρμόσαμε εκτροπή κλήσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας με εκπρόσωπο της Διοίκησης του Ε.Κ.Ι.  όλο το 24ωρο.
Προπαγανδίζουμε καθημερινά σε όλη την πόλη με αφίσες και πανό ότι «Δεν θα μπουν σε καραντίνα τα εργατικά δικαιώματα. Δεν θα πληρώσει πάλι ο λαός». Δημοσιεύουμε διαδικτυακά σποτ με τα αιτήματα που πρέπει να προτάξουν τώρα οι εργαζόμενοι.
Κλιμάκια της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων βρέθηκαν έξω από Σούπερ-Μάρκετ με ντουντούκες και φέιγ-βολάν, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να απαιτήσουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, να μη δώσουν συγχωροχάρτι στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά που οι ίδιες δημιούργησαν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Το ίδιο έγινε και σε μεγάλα εργοστάσια του Νομού («ΒΙΚΟΣ», «ΧΗΤΟΣ», «ΔΩΔΩΝΗ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ», «ΠΙΝΔΟΣ», «Πλαστικά Θράκης») με αιτήματα να μην υπάρξει καμία απόλυση, καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα, καμία επιδείνωση των όρων εργασίας, να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα ασφάλειας.
Γνωρίζουμε καλά την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στους χώρους δουλειάς. Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες για παρεμπόδιση εργαζομένων να λάβουν την άδεια ειδικού σκοπού για τη φύλαξη των παιδιών τους. Εργαζόμενοι εξωθούνται να πάρουν την κανονική τους άδεια ή εξαναγκάζονται να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.
Σε αρκετούς χώρους δουλειάς υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των εργαζομένων για τα αναγκαία μέτρα προστασίας, δεν παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας, δεν τηρούνται τα συνιστώμενα από τους επιστήμονες μέτρα πρόληψης.
Σε επιχειρήσεις που έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών, όπως τα Σούπερ-Μάρκετ και οι βιομηχανίες τροφίμων, έχουμε πολλές καταγγελίες για ατέλειωτες υπερωρίες και εξοντωτική εντατικοποίηση της δουλειάς.
Στον αντίποδα, στον Επισιτισμό αυξήθηκαν δραματικά οι απολύσεις,  εφαρμόζεται κατά κόρον η εκ περιτροπής εργασία και η υποαπασχόληση, με εκατοντάδες εργαζόμενους να αμείβονται χαμηλότερα, να βρίσκονται στον «αέρα».
Δεν θα την πληρώσουμε πάλι εμείς! Δεν θα επιτρέψουμε κυβέρνηση και εργοδοσία να φορτώσουν και την πανδημία στις πλάτες των εργαζομένων.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα «θύματα» σε συνθήκες πανδημίας.
Σε αυτές τις συνθήκες και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καλούμε τα σωματεία να αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους επικοινωνίας, επαφής και συλλογικής παρέμβασης ώστε κανένας εργαζόμενος να μη μείνει ανυπεράσπιστος.
Δε βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογένειάς μας, τη δημόσια υγεία.
ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ!
Τηλέφωνο Καταγγελιών Εργατικού Κέντρου: 26510 32513

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]