ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κούριερ-Ντελίβερι:Ακόμα πιο έντονες συνθήκες εκμετάλλευσης εν μέσω πανδημίας


Γράφει ο Ευθυμίου Θάνος εργαζόμενος σε courier,
μέλος της Ταξικής Πορείας 

Αυτές τις μέρες όλος ο λαός παρακολουθεί με τρόμο τα δεδομένα με την πανδημία και σκέφτεται την προοπτική του με πλή
ρη αβεβαιότητα, προσπαθώντας να προφυλαχτεί όπως - όπως. Μη έχοντας βέβαια τις ανέσεις των προσωπικών γιατρών και  τα πολυτελή σπίτια του star system, του «μένουμε σπίτι».
Αν κάποιος μπορούσε να δει τους όρους δουλειάς στις κούριερ και στα ντελίβερι (που δεν μένουν μέσα αλλά είναι συνεχώς έξω) θα καταλάβαινε την υποκρισία της κυβέρνησης και του κράτους για το σεβασμό τους στην αξία της ζωής.
Εμείς λοιπόν αυτές τις μέρες, επίσης τρομαγμένοι όπως όλος ο λαός, βρισκόμαστε πολλοί μαζί σε στενά κέντρα διαλογής, που δεν έχουν απολυμανθεί, μεταφέρουμε δέματα από όλο τον κόσμο σε κάθε σημείο της πόλης, ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους. Με πίεση χρονική και εξαντλητικά ωράρια με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα όποια ελλιπέστατα μέσα προστασίας παρέχουν οι εταιρίες. Εκθέτουμε δηλαδή τον εαυτό μας καθημερινά σε κίνδυνο και εν δυνάμει άθελά μας «βοηθάμε» στη μετάδοση του ιού. Καθόλου ήρωες δεν αισθανόμαστε, αντιλαμβανόμαστε ότι μας έχουν για αναλώσιμους. Οι ανακοινώσεις των εταιριών άλλωστε μας λένε ότι πρόβλημα θα υπάρξει αν υπάρξουν πολλά(!) κρούσματα στο χώρο εργασίας.
Το κέρδος πάνω από όλα λοιπόν. Αυτό το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση και το στηρίζει.  Φταίει λένε ο πάππους που θέλει να κάνει έναν περίπατο στον ανοιχτό αέρα γι΄αυτό και η κυβέρνηση βγάζει την αστυνομία να σταματήσει… τον ιό!  Και ας έχουν διαλύσει το σύστημα περίθαλψης. Και ας δουλεύουν  οι βιομηχανίες, οι μεταφορές και όλοι οι άλλοι μαζικοί χώροι εργασίας, που όπως απέδειξε το παράδειγμά της Ιταλίας ήταν η βασική αιτία εξάπλωσης του ιού.
Μας λένε κάποιοι «μη μιλάτε έχετε δουλειά, όλοι οι άλλοι είναι απολυμένοι και στον αέρα». Δε ξέρω πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να ζυγίσει το μεροκάματο «του κωρονοϊού» ή την ανεργία. Ας μη διαλέξουμε ούτε τη Σκύλλα ούτε τη Χάρυβδη, άλλωστε ούτε η μία κατάσταση είναι ελεύθερη επιλογή των εργαζομένων ούτε η άλλη. Απλά να δούμε ότι όλα αυτά, τα αφεντικά τα κάνουν γιατί αισθάνονται ότι οι αντίπαλοί τους , οι εργαζόμενοι, δεν είναι ενωμένοι. Τίποτα δεν εξασφαλίζεται χωρίς ταξική οργάνωση. Από τα μέτρα προστασίας μας μέχρι το δώρο Πάσχα και οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα χτυπιέται. Είναι όρος ζωής.
Ευθυμίου Θάνος εργαζόμενος σε courier,
μέλος της Ταξικής Πορείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]